- Det er en menneskelig tragedie

Forskere frykter tapt generasjon på arbeidsmarkedet på grunn av den økende ungdomsledigheten.

DEMONSTRERER: Spania er det landet i Europa med høyest arbeidsledighet blant ungdom. Ungdomsledigheten i landet nærmer seg femti prosent. Dette bildet er tatt fra en demonstrasjon mot arbeidsledighet i Madrid i forrige uke. Foto: AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE
DEMONSTRERER: Spania er det landet i Europa med høyest arbeidsledighet blant ungdom. Ungdomsledigheten i landet nærmer seg femti prosent. Dette bildet er tatt fra en demonstrasjon mot arbeidsledighet i Madrid i forrige uke. Foto: AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stadig flere unge kjemper for å få fotfeste i et kriserammet europeisk arbeidsmarked. I dag er hver femte person under 25 år i EU arbeidsledig, skriver den danske avisa Politiken.

Dette er en økning på fem prosentpoeng sammenlignet med for tre år siden, og arbeidsledigheten vil trolig stige ytterligere.

Spania er det landet som er hardest rammet, med en ungdomsledighet på rundt 44 prosent, ifølge en grafikk utarbeidet av den britiske avisa The Telegraph. Deretter følger Slovakia, Litauen og Hellas, men også i Sverige er arbeidsledigheten blant unge høy, nesten 20 prosent.

- En kjempeutfordring Danmark ligger et stykke lenger ned på lista med en ungdomsledighet på 12 prosent, men arbeidsledigheten blant unge har steget raskere her enn gjennomsnittet i EU.

Professor Jesper Rangvid fra Institutt for Finansiering på Copenhagen Business School kaller utviklingen i EU en «menneskelig tragedie».

- Det er en kjempeutfordring. Det vil gå flere år før vi kan begynne å se virkelige fall i ledigheten i land som Hellas, Spania, Portugal og Italia. Og når en stor del av generasjonen ikke er inne på arbeidsmarkedet, mister landene den kunnskap og erfaring som er nødvendig for å klare seg, sier han til Politiken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer