Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er en menneskelig tragedie

Forskere frykter tapt generasjon på arbeidsmarkedet på grunn av den økende ungdomsledigheten.

DEMONSTRERER: Spania er det landet i Europa med høyest arbeidsledighet blant ungdom. Ungdomsledigheten i landet nærmer seg femti prosent. Dette bildet er tatt fra en demonstrasjon mot arbeidsledighet i Madrid i forrige uke. Foto: AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE
DEMONSTRERER: Spania er det landet i Europa med høyest arbeidsledighet blant ungdom. Ungdomsledigheten i landet nærmer seg femti prosent. Dette bildet er tatt fra en demonstrasjon mot arbeidsledighet i Madrid i forrige uke. Foto: AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stadig flere unge kjemper for å få fotfeste i et kriserammet europeisk arbeidsmarked. I dag er hver femte person under 25 år i EU arbeidsledig, skriver den danske avisa Politiken.

Dette er en økning på fem prosentpoeng sammenlignet med for tre år siden, og arbeidsledigheten vil trolig stige ytterligere.

Spania er det landet som er hardest rammet, med en ungdomsledighet på rundt 44 prosent, ifølge en grafikk utarbeidet av den britiske avisa The Telegraph. Deretter følger Slovakia, Litauen og Hellas, men også i Sverige er arbeidsledigheten blant unge høy, nesten 20 prosent.

- En kjempeutfordring Danmark ligger et stykke lenger ned på lista med en ungdomsledighet på 12 prosent, men arbeidsledigheten blant unge har steget raskere her enn gjennomsnittet i EU.

Professor Jesper Rangvid fra Institutt for Finansiering på Copenhagen Business School kaller utviklingen i EU en «menneskelig tragedie».

- Det er en kjempeutfordring. Det vil gå flere år før vi kan begynne å se virkelige fall i ledigheten i land som Hellas, Spania, Portugal og Italia. Og når en stor del av generasjonen ikke er inne på arbeidsmarkedet, mister landene den kunnskap og erfaring som er nødvendig for å klare seg, sier han til Politiken.

Tre ganger høyere I nesten alle europeiske land er ungdomsledigheten nesten tre ganger høyere enn i resten av befolkningen, men dette er ikke uvanlig, ifølge Christer Hyggen, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA). I tillegg går unge som regel uten jobb i kortere perioder enn eldre.

- Dette er vanlig, og er et tegn på at unge bruker tid på å få fotfeste i arbeidsmarkedet, sier han til Dagbladet.

- Men når ledigheten får feste og når så høye nivåer som i Europa, gir det grunn til bekymring. Det betyr jo at vi ikke klarer å inkludere de unge, legger han til.

FLERE KUTT: Hellas sliter ikke bare med høy arbeidsledighet. I forrige uke gikk regjeringen med på å gjennomføre budsjettkutt på til sammen 218 milliarder kroner over de neste fem årene. Dette vil trolig føre til enda flere protester på gata. Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
FLERE KUTT: Hellas sliter ikke bare med høy arbeidsledighet. I forrige uke gikk regjeringen med på å gjennomføre budsjettkutt på til sammen 218 milliarder kroner over de neste fem årene. Dette vil trolig føre til enda flere protester på gata. Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI Vis mer

For den enkelte unge kan ledigheten medføre problemer i forhold til å etablere seg på arbeidsmarkedet, å etablere seg som voksen, og også å komme inn på boligmarkedet.

- Men de går også glipp av andre verdier som du får i arbeidslivet, som en følelse av å være verdt noe og å bidra til det store fellesskapet, sier Hyggen.

Frykter «tapt generasjon» - Vi vet også at det kan få samfunnsmessige konsekvenser på sikt hvis vi ikke klarer å inkludere de unge i overgangen fra skole og utdanning til arbeid. Det er en risiko for at de blir gående på offentlige stønader og kan bli en utgift for samfunnet i stedet for å bidra til inntekter, sier han.

Det fryktes nå at den høye arbeidsledigheten i Europa kan føre til en såkalte «tapt generasjon» på arbeidsmarkedet.

- Det er en teori om at de som er merket av ledighetsperioder får et arr på CV'en, som kan gjøre det vanskeligere å bli ansatt igjen, og at bedriftene dermed ser mot neste generasjon når økonomien og arbeidsmarkedet tar seg opp igjen, sier Hyggen.

Den høye arbeidsledigheten blant unge er en av grunnene til de mange demonstrasjonene i land som Hellas og Spania den siste tida.

På dagsordenen Hellas er som kjent under knallhardt press fra EU og Det internasjonale pengefondet, og har gått med på å gjennomføre budsjettkutt på til sammen 218 milliarder kroner over de neste fem årene.

I Norge er ungdomsledigheten nå oppe i rundt åtte prosent. Den generelle arbeidsledigheten ligger på rundt tre prosent.

I forbindelse med 1. mai-markeringene i år, satte LO-leder Roar Flåthen den økende ungdomsledigheten på dagsordenen.

SOV UTENFOR PARLAMENTET: Det var flere demonstrasjoner i Madrid i forrige uke i forbindelse med den økonomiske krisa og økende arbeidsledighet. Foto: AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET
SOV UTENFOR PARLAMENTET: Det var flere demonstrasjoner i Madrid i forrige uke i forbindelse med den økonomiske krisa og økende arbeidsledighet. Foto: AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET Vis mer

- Det må ropes varsku både internasjonalt og nasjonalt. Frustrerte og sinte ungdommer er ikke spesielt bra for samfunnet. Her kan ekstreme krefter få grobunn, sa han til Avisenes nyhetsbyrå i april.

- Bør snu fokuset Christer Hyggen ved NOVA mener ikke det er noen grunn til umiddelbar panikk i forbindelse med ungdomsledigheten i Norge, men synes likvel det bør bli et større fokus på overgangen fra utdanning til arbeid.

- De siste årene har det vært et stort fokus på inkluderende arbeid og å beholde de eldre lenger i arbeidslivet. Jeg tenker at det nå kanskje er på tide å snu fokuset til den andre enden av arbeidsmarkedet, sier han.

PÅ DAGSORDENEN:
LO-leder Roar Flåthen satt fokus på den økende arbeidsledigheten blant unge i forbindelse med 1. mai-markeringene i år.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
PÅ DAGSORDENEN: LO-leder Roar Flåthen satt fokus på den økende arbeidsledigheten blant unge i forbindelse med 1. mai-markeringene i år. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer