- Det er en pervers form for norsk egoisme

- Egoistisk at vi seriøst diskuterer at vi skal utnytte den globale oppvarmingen til å ta opp enda mer av det som skaper den, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- NORSK EGOISME: SV-leder Audun Lysbakken er kritisk til åpningen for oljeleting i Barentshavet, og frir til Arbeiderpartiets miljøsamvittighet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- NORSK EGOISME: SV-leder Audun Lysbakken er kritisk til åpningen for oljeleting i Barentshavet, og frir til Arbeiderpartiets miljøsamvittighet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringens klarsignal til oljenæringen om at den nå kan forsyne seg av områder i Barentshavet, skaper sterke reaksjoner. En stor del av årsaken er den omstridte flyttingen av den såkalte iskanten.

Med oppdaterte opplysninger om hvordan isen har trukket seg nordover, flytter også regjeringen på definisjonen av iskanten mot nord. I motsetning til da utlysningen av blokkene ble gjort i fjor, går nå samtlige blokker klar av iskanten.

Men regjeringens støttepartier Venstre og KrF nekter å godt den nydefinerte iskanten. Dermed må regjeringspartiene feste sin lit til Arbeiderpartiet når de seinere i vår kommer til Stortinget for å forsøke å få en omforent definisjon.

LES OGSÅ: - Vi har ikke fastsatt grensa for iskanten. Det er en politisk beslutning

Det blir en prøvestein på om Arbeiderpartiet er et miljøparti, mener SV-lederen.

- Saken om iskanten blir en prøve på om Arbeiderpartiet velger en ny og grønnere linje eller ikke. Det er et viktig veivalg som handler om både viljen til å ta hensyn til veldig sårbare områder, og viljen til å sette noen grenser for oljeindustrien. Her har Ap et veldig tydelig valg: Enten kan de danne flertall sammen med miljøpartiene på Stortinget, SV, De grønne og sentrum for å trekke en grense mer i tråd med de faglige rådene fra Polarinstituttet. Eller de kan gå sammen med regjeringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.