Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er en pervers form for norsk egoisme

- Egoistisk at vi seriøst diskuterer at vi skal utnytte den globale oppvarmingen til å ta opp enda mer av det som skaper den, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- NORSK EGOISME: SV-leder Audun Lysbakken er kritisk til åpningen for oljeleting i Barentshavet, og frir til Arbeiderpartiets miljøsamvittighet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- NORSK EGOISME: SV-leder Audun Lysbakken er kritisk til åpningen for oljeleting i Barentshavet, og frir til Arbeiderpartiets miljøsamvittighet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringens klarsignal til oljenæringen om at den nå kan forsyne seg av områder i Barentshavet, skaper sterke reaksjoner. En stor del av årsaken er den omstridte flyttingen av den såkalte iskanten.

Med oppdaterte opplysninger om hvordan isen har trukket seg nordover, flytter også regjeringen på definisjonen av iskanten mot nord. I motsetning til da utlysningen av blokkene ble gjort i fjor, går nå samtlige blokker klar av iskanten.

Men regjeringens støttepartier Venstre og KrF nekter å godt den nydefinerte iskanten. Dermed må regjeringspartiene feste sin lit til Arbeiderpartiet når de seinere i vår kommer til Stortinget for å forsøke å få en omforent definisjon.

LES OGSÅ: - Vi har ikke fastsatt grensa for iskanten. Det er en politisk beslutning

Det blir en prøvestein på om Arbeiderpartiet er et miljøparti, mener SV-lederen.

- Saken om iskanten blir en prøve på om Arbeiderpartiet velger en ny og grønnere linje eller ikke. Det er et viktig veivalg som handler om både viljen til å ta hensyn til veldig sårbare områder, og viljen til å sette noen grenser for oljeindustrien. Her har Ap et veldig tydelig valg: Enten kan de danne flertall sammen med miljøpartiene på Stortinget, SV, De grønne og sentrum for å trekke en grense mer i tråd med de faglige rådene fra Polarinstituttet. Eller de kan gå sammen med regjeringen.

LES OGSÅ: Tine Sundtoft flytta på iskanten. Og nå vet ingen hvor den er, skriver Anne Marte Blindheim.

- SV var med på åpning - Vi er vant til at Arbeiderpartiet ofte velger industrihensyn foran miljøhensyn. Men denne diskusjonen viser at det er i ferd med å bli en mye mer komplisert debatt. Nå er det mange stemmer som advarer mot at dette også er et næringsmessig luftslott. Sjansen for at utbyggingene ikke blir noe av, og at dette vil være et milliardsluk, er veldig store., sier Lysbakken.

- Lysbakken har det med å uttale seg om, og utfordre Arbeiderpartiet. Det lever vi godt med, sier Terje Lien Aasland (Ap).

Det var den rødgrønne regjeringen som i første omgang åpent for aktivitet i Barentshavet sørøst. Også da var de faglige innsigelser mot de samme 14 blokkene som ligger i det omstridte området nær iskanten, påpeker Aasland, som legger til at åpning av Barentshavet sørøst var noe Ap, Sp - og SV - gjorde i fellesskap.

- Ikke alle er like opptatt av det, men vi er opptatt av å stå for det samme som vi har stått for tidligere. Nå må vi få se hva regjeringen kommer til Stortinget med angående forvaltningsplanen og iskanten, før vi tar endelig stilling, sier han.

Ap vil vite mer Aasland sier at mesteparten av området regjeringen nå åpner i Barentshavet, «er noe Arbeiderpartiet kan akseptere».

DER GIKK DEN..:... nå går den her. Flere av blokkene i den 23. konsesjonsrunden for utlysing av blokker til olje- og gassvirksomhet, lå innenfor den opprinnelige iskanten - grensa for det sårbare området der det ikke åpnes for virksomhet. Men da olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i går annonserte full åpning, var det i trygg forvissning om at regjeringskollega og miljøminister Tine Sundtoft (H) bare timer tidligere hadde annonsert en ny grenselinje for iskanten - vel utenom de omstridte blokkene. Grafikk: Ola Strømman / Dagbladet
DER GIKK DEN..:... nå går den her. Flere av blokkene i den 23. konsesjonsrunden for utlysing av blokker til olje- og gassvirksomhet, lå innenfor den opprinnelige iskanten - grensa for det sårbare området der det ikke åpnes for virksomhet. Men da olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i går annonserte full åpning, var det i trygg forvissning om at regjeringskollega og miljøminister Tine Sundtoft (H) bare timer tidligere hadde annonsert en ny grenselinje for iskanten - vel utenom de omstridte blokkene. Grafikk: Ola Strømman / Dagbladet Vis mer

Når det gjelder de omstridte blokkene i området nær iskanten, sier Aasland at Ap forbeholder seg retten til «å få vite mer om det faglige grunnlaget» for flyttingen av iskanten, før de tar endelig stilling.  

SV venter ikke, og Lysbakken sier de følger Polarinstituttets anbefaling.

- Det er å ta hensyn til maksutbredelse av isen, og ikke det gjennomsnittet som regjeringen har lagt til grunn. Det er maksutbredelsen som sier noe om hvor iskanten reelt sett kan vær, sier han.

Norges del av karbonregnskapet SV-lederen gjør det klart at dette også handler om hvor villig norske myndigheter skal være til å la oljeindustrien flytte seg stadig lenger nordover i takt med at isen smelter.

- Vi vet dessverre at alt tyder på at iskanten vil flytte seg. Det er en pervers form for norsk egoisme at vi seriøst diskuterer om vi skal utnytte den globale oppvarmingen til å ta opp enda mer av det som skaper den globale oppvarmingen.

- Hvis vi nå først etablerer et prinsipp om at vi bare følger iskanten nordover, så vil det på sikt åpne for diskusjoner om å åpne nye store områder lenger nord, som er et kappløp mot Nordpolen som jeg mener det vil være galskap å sette i gang med, sier han.

Primærstandpunktet til SV er å stemme nei til all åpning av Barentshavet. Reelt sett er det imidlertid et solid flertall for å åpne mesteparten av det aktuelle området. SV vil først vurdere et ja til nye områder for olje- og gassvirksomhet, dersom det gjøres et betydelig arbeid for å kartlegge hvor mye olje og gass Norge kan ta opp innenfor to-gradersmålet.
 
- Vi mener at Norge nå burde gjøre et arbeid med å lage en ordentlig utredning for å finne ut hvor mye olje og gass vi kan ta opp uten å bryte med to-gradersmålet. Det er aldri vært gjort før i Norge, derfor har vi ingen klar oppfatning om hvor mye av vår egen olje og gass vi kan ta opp. Det er et stort paradoks. Det er selvfølgelig et veldig vanskelig regnestykke, men det bør basere seg på hva som er en fair andel av det resterende karbonbudsjettet verden har, altså hvor stor del av det er det rimelig å anta at vi kan stå for. SV kommer ikke til å gå inn for boring i noen nye områder før det er gjort et slikt arbeid.

VIL VENTE: Arbeiderpartiet og Terje Lien Aasland er positiv til oljeaktivitet i store deler av det åpnede området i Barentshavet sørøst, men vil avvente regjeringens framlegging av det faglige grunnlaget for flytting av iskanten, før de tar stilling til åpning i de omstridte blokkene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VIL VENTE: Arbeiderpartiet og Terje Lien Aasland er positiv til oljeaktivitet i store deler av det åpnede området i Barentshavet sørøst, men vil avvente regjeringens framlegging av det faglige grunnlaget for flytting av iskanten, før de tar stilling til åpning i de omstridte blokkene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer