- Det er en sånn ting man bare må gjøre en gang i livet for å ha gjort det

To bodømenns fuktige slutt på festen endte med redningsaksjon.

«Skuld»: Redningsskøyta «Skuld» fraktet en av de to svømmerne hjem. Bildet er fra en annen anledning. Foto: Ingar Sagedal Bie/Redningsselskapet
«Skuld»: Redningsskøyta «Skuld» fraktet en av de to svømmerne hjem. Bildet er fra en annen anledning. Foto: Ingar Sagedal Bie/RedningsselskapetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like etter klokka 03 natt til søndag ble mannskapet om bord på redningsskøyta «Skuld» oppringt av Hovedredningssentralen i Nord-Norge. To menn hadde hoppet i havet og lagt på svøm ut fra Bodø sentrum, skriver avisa Nordlys.

- Det var rundt ni grader i vannet, og mennene var nok beruset. Vi var heldigvis i nærheten, og reagerte raskt, forteller skipsfører Kjell Olav Johansen til Dagbladet.

Hoppet i havet Da redningsskøyta kom fram til de to, var det tydelig for mannskapet at den ene av dem var i dårlig form.

- Han var temmelig nedkjølt, og ville sannsynligvis ha druknet etter kort tid, sier Johansen.

Styrmann Andreas Hogstad kledde seg raskt i en overlevingsdrakt og hoppet i havet for å få mannen om bord.

- Han ville ikke bli reddet, men vi fikk han motvillig om bord, det kan ha begynt å gå opp for han at svømmeturen var farlig, sier Johansen.

- Uansvarlig av oss Dagbladet har snakket med den andre svømmeren som kom seg på land. Han sier at det var uansvarlig av dem å legge på svøm med promille.

- Det er en sånn ting man bare må gjøre en gang i livet for å ha gjort det, men selvsagt uansvarlig av oss å gjøre det med promille, sier mannen.

Han forteller at han er glad for at redningsskøyta plukket opp kompisen.

- Jeg er glad for at redningsskøyta kom til stedet og tok vare på kompisen min, som jeg selv tok vare på fordi jeg så han begynte å slite. Men for min del hadde jeg ingen problemer, og jeg hadde ingen intensjon om å ikke fullføre når jeg først hadde kommet så langt, fortsetter han.

Ungdommelig overmot Det er over 500 meter over til den andre siden dit svømmerene var på vei. Johansen forteller at det hele var en ubehagelig opplevelse.

- Dette ser ut til skyldes ungdommelig overmot og alkohol. Sjøen er ikke noe å leke med når den er så kald, selv om du er en god svømmer og i god form, sier Johansen.

Han forteller at de har en del lignende oppdrag i Bodø.

- Generelt er det ikke ofte vi opplever slikt, men i Bodø er det noe av det. Det er både folk som hopper og detter i sjøen, det er flere som er reddet fra drukningsdøden, sier Johansen.

Flere farer Han forteller at mannskapet om bord i «Skuld» håper å kunne møte mannen de hadde om bord igjen under hyggeligere omstendigheter.

- Vi håper han er takknemlig, men vi har ikke hørt noe ennå. Det er ikke noen skam å innrømme at man har gjort en brøler, det hadde vært kjekt å kunne snakke med han, sier Johansen.

Han forteller at den kalde sjøen ikke var den eneste faren for de to svømmerne.

- Klokka tre skal også Hurtigruta forlate kai i Bodø, de ville neppe ha sett mennene i havet, så de hadde også en god porsjon flaks.

Den ene av svømmerne forteller til Dagbladet at de aldri hadde gjennomført det dersom de hadde sett at Hurtigruta hadde vært på vei.

- Jeg var full, ikke hjernedød, sier han.

Forelegg Han og den andre svømmeren vil få et forelegg fra politiet for å unnlate seg pålegget om å komme opp av vannet.

- Det var ingen som stakk fra stedet. Den ene svømte over og vi påtraff ham på land, sier Jorild Steindal, jourhavende jurist ved Salten politidistrikt til Dagbladet.

Ingen av de to ble pågrepet av politiet.

- Jeg har ikke vært borti dette tidligere, men jeg vet at en fikk forelegg for dette i juni i fjor. Ofte er jo et relativt begrep. Det skjer ikke hver måned, for å si det sånn, sier Steindal.