Liu Xiaobo

- Det er en skam. Norge trenger et moralsk kompass

Det sier den kjente kinesiske dissidenten Yang Jianli til Dagbladet.

DØDE: Den kinesiske dissidenten og fredsprisvinneren fra 2010, Liu Xiaobo, døde i dag, 61 år gammel. Han døde før han fikk sonet ferdig den 11 år lange dommen for kampen han kjempet for ytringsfrihet og politiske reformer. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB Scanpix
DØDE: Den kinesiske dissidenten og fredsprisvinneren fra 2010, Liu Xiaobo, døde i dag, 61 år gammel. Han døde før han fikk sonet ferdig den 11 år lange dommen for kampen han kjempet for ytringsfrihet og politiske reformer. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I ettermiddag norsk tid kom beskjeden man visste ville komme. Knappe tre uker etter at det ble kjent for omverdenen at fredsprisvinner Liu Xiaobo var diagnostisert med uhelbredelig leverkreft, døde den 61 år gamle kinesiske dissidenten på sykehuset i Shenyang, nordøst i Kina.

- Dette er i sannhet hjerteskjærende nyheter, sier den kinesiske dissidenten Yang Jianli til Dagbladet.

Som mangeårig venn var Yang i kontakt med familien på sykehuset inntil det siste.

- Helt siden vi fikk vite at han var syk, har vi gjort alt vi kunne. Vi har jobbet sammen med menneskerettighetsorganisasjoner og andre lands regjeringer for at han skulle få dra fra Kina, for at han skulle få den beste medisinske behandlingen - og enda viktigere - for at Liu Xiaobo skulle få dø som en fri mann. Vi ga alt vi hadde, men det var ikke nok, sier en tydelig nedslått Yang til Dagbladet.

Ble værende

I likhet med Liu, deltok også Yang i demokratibevegelsen som endte i massakren på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989. Før studentopprøret, som ble til i et blodbad da myndighetene satte inn stridsvogner og det militæret, var Yang et lojalt medlem av Kommunistpartiet og på vei opp i et system han trodde på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer