Donald Trump:

- Det er en skam

Minutter etter at et sammendrag av Robert Muellers sluttrapport ble offentliggjort, langet Donald Trump ut mot etterforskningen.

RENVASKET: Robert Mueller kan ikke bevise at Trumps valgkampstab eller medarbeidere har «konspirert eller koordinert» med Russland i forsøk på å påvirke presidentvalget i 2016. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kort tid etter at justisminister William Barr i et brev til Kongressen la fram et sammendrag av Robert Mullers sluttrapport, talte Donald Trump til pressen.

- Så mange personer har blitt påført skade. Så mange har ikke ettergått den andre siden. Mange fæle ting har skjedd i løpet av etterforskningen.

- De fant ikke bevis for sammensvergelse med Russland. De fant ikke bevis for hindring av etterforskningen. Det er det mest latterlige jeg noensinne har hørt!

- Ingen sammensvergelse. Ingen hindring!

Sluttrapporten

I Muellers sluttrapport konkluderes det med at det ikke finnes bevist at Trumps valgkampstab eller medarbeidere har «konspirert eller koordinert» med Russland i forsøk på å påvirke presidentvalget i 2016.

Det ble heller ikke funnet bevis som er tilstrekkelige for å slå fast at Trump har hindret etterforskningens gang.

Mueller vil imidlertid ikke konkludere med at Trump ikke har begått lovbrudd. Han velger i stedet å legge fram bevis på begge sider.

- Selv om denne rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk en forbrytelse, så frikjenner den ham heller ikke, skriver Barr i brevet som ble sendt til Kongressen søndag kveld.

Her kan du lese brevet fra Barr i sin helhet.

Trump-tirade

Foran pressen fortsatte Trump sin tirade mot etterforskningen.

- Det er en skam at landet vårt måtte gå gjennom dette. Det er en skam at presidenten deres måtte gå gjennom dette, selv før jeg ble valgt.

- Etterforskningen ble innledet på ulovlig vis. Det var et ulovlig forsøk på å felle meg, men de mislyktes. Forhåpentligvis vil noen ettergå den andre siden.

«Ikke frikjent»

I forbindelse med punktet om hindring av etterforskningen, vil ikke Mueller avgjøre om Trump har begått en forbrytelse. I stedet legger han fram bevis fra begge sider.

«Selv om denne rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk en forbrytelse, så frikjenner den ham heller ikke», blir Mueller sitert på i brevet fra Barr.

Justisminister Barr og visejustisminister Rod Rosenstein har imidlertid gjennomgått de omtalte bevisene, og konkluderer selv med at bevisene ikke er tilstrekkelige for å fastslå at det er blitt begått en forbrytelse.

Krever hele rapporten

I førsteomgang er det bare ett sammendrag av sluttraporten som er blitt delt med offentligheten, men både republikanere og demokrater krever at hele rapporten offentliggjøres.

- Mueller har klart og tydelig latt være å frikjenne presidenten, sier demokraten Jerry Nadler, som leder justiskomiteen i Representantenes hus, etter å ha mottatt notatet.

Det er ventet at sammendraget blir gjenstand for hard politisk maktkamp. Særlig spørsmålet om hindring av etterforskningen vil bli diskutert, da justisminister Barr lovet at det finnes bevis på begge sider.

- En fantastisk dag for Trump og hans medarbeidere. Ingen sammensvergelse, ingen hindring av etterforskningen. Skyen som har hengt over president Trump har blitt fjernet av denne rapporten, sier leder av Senatets justiskomité Lindsey Graham i en uttalelse, ifølge Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer