Corona i Europa:

-Det er en skikkelig nødssituasjon

Fredag kunngjøre Nederland en ny delvis nedstengning i tre uker. Det er også ventet strengere coronarestriksjoner i flere andre europeiske land.

KRITISK: Coronasituasjonen i Europa begynner å bli kritisk i flere land. I Romania er det få fullvaksinerte personer, og helsevesenet brister med mange pasienter og flere hundre dødsfall. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/NTB
KRITISK: Coronasituasjonen i Europa begynner å bli kritisk i flere land. I Romania er det få fullvaksinerte personer, og helsevesenet brister med mange pasienter og flere hundre dødsfall. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Fra lørdag av må serveringssteder og butikker, unntatt matbutikker, stenge klokka 19 i Nederland.

Befolkningen rådes heller ikke til ikke å ha flere enn fire gjester på besøk og jobbe hjemmefra så mye som mulig.

Det skjer etter at landet har møtt nye høyder i smittetrykk.

Dette fører blant annet til at VM-kvalifiseringskampen mellom Nederland og Norge blir spilt foran tomme tribuner.

Torsdag satte Nederland ny smitterekord med rundt 16.300 nye registrerte tilfeller, men Nederland er ikke det eneste landet i Europa der smittesituasjonen begynner å bli kritisk.

Innfører nasjonale tiltak

Forrige uke advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at Europa igjen er episenteret i pandemien.

I 44 regioner i Europa har pandemien forverret seg, opplyste EUs smittevernmyndighet ECDC tidligere denne uka.

I Norge stiger smitten markant, og det siste døgnet ble det registrert 2006 nye smittetilfeller her til lands. Det er 190 personer som er innlagt på sykehusene og 58 av disse pasientene ligger på intensivavdelingen.

Fredag annonserte regjeringen at de nå innfører nasjonale coronatiltak - igjen.

- Smittetallene er ikke så viktige som før. Vi ser nå mer på hvor mange som er på sykehus. Hvis dette fortsetter, så mener FHI det er risiko for at helsevesenet bli overbelastet. Vi innfører derfor noen nasjonale tiltak, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen fredag.

Blant de nye restriksjonene som innføres er at kommunene kan ta i bruk coronapass lokalt. I tillegg stilles det strengere testkrav for uvaksinerte helsearbeidere.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

Kom som et sjokk

Også i Danmark stiger smitten i en voldsom fart. Det siste døgnet ble det registrert 4585 smittetilfeller, ifølge Statens Serum Institut, som er det høyeste smittetallet som er registrert i Danmark gjennom pandemien.

Onsdag gjeninnførte den danske regjeringen krav om coronapass blant annet på serveringssteder, utesteder og arrangementer. Det førte til massive køer på teststasjonene over hele landet.

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, har tidligere uttalt til Dagbladet at det har kommet som et sjokk for myndighetene at smitten har utbredt seg såpass mye som den har i landet.

- Da vi gjenåpnet samfunnet visste vi at smitten kom til å sirkulere blant de ikke-vaksinerte. Vi tenkte at det heller ikke kom til å gjøre en stor forskjell på sikt, fordi mange av de uvaksinerte er unge så det er dermed mindre sannsynlig at de blir alvorlig syke. I tillegg får de en naturlig immunitet som også vil inngå i immunitetstallet i samfunnet for øvrig, sa Andreasen til Dagbladet.

Arbeidsdepartementet har også fredag tatt til orde for at de ønsker å utarbeide en ny avtale der arbeidsgivere kan kreve at ansatte framviser et grønt coronapass på jobb.

I ytterste konsekvens kan det føre til at en arbeidsgiver har rett til å sparke arbeidstakere som ikke er vaksinert, eller som kan framvise bevis på at de har en gyldig koronatest

STRAMMER INN: Smitten øker i Danmark og regjeringen vil innføre bruk av coronapass i samfunnet igjen, etter anbefaling fra helsemyndighetene i landet. Vis mer

Nedstenging for uvaksinerte

Østerrike vil innføre en nedstengning som bare gjelder borgere som ikke er vaksinerte mot coronaviruset, sier statsminister Alexander Schallenberg på et pressemøte fredag.

Uvaksinerte får bare forlate hjemmene sine i få tilfeller. Nedstengingen vil trolig få grønt lys av myndighetene søndag, skriver det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Rundt 35 prosent av befolkningen i Østerrike er fortsatt ikke vaksinert, noe Schallenberg mener er «skammelig».

- Jeg skjønner ikke hvorfor to tredeler skal miste sin frihet fordi en tredel nøler, sa Schallenberg.

Siden mandag har uvaksinerte blitt nektet adgang til restauranter, hoteller, frisører, idrettsstevner, skiheiser og andre tjenester.

Bekymret for jula

Også i Tyskland, som også satte rekord med over 50.000 nye registrerte smittetilfeller torsdag, ventes myndighetene å skru til coronarestriksjonene neste uke.

I deler av Tyskland advares det mot at kapasiteten i helsevesenet kan bli sprengt innen juletider. Eksperter uttrykker bekymring for at julefeiringen kan føre til mer smitte i samfunnet.

- Det er en skikkelig nødssituasjon akkurat nå, sier Christian Drosten, virolog ved Charité Hospital i Berlin, ifølge The Guardian.

AVLYST: Berlin er kjent for sine mange julemarkeder, som dette utenfor Kaiser Wilhelm-kirken i Berlin. Flere av julemarkedene i Tyskland har nå blitt avlyst. Foto: Reuters/Hannibal Hanschke/NTB
AVLYST: Berlin er kjent for sine mange julemarkeder, som dette utenfor Kaiser Wilhelm-kirken i Berlin. Flere av julemarkedene i Tyskland har nå blitt avlyst. Foto: Reuters/Hannibal Hanschke/NTB Vis mer

Flere av landets julemarkeder er allerede avlyst - noe som vil ramme landet hardt økonomisk. Tysklands julemarkeder tiltrekker seg mer enn 150 millioner besøkende i årlig - inkludert utenlandske turister.

Torsdag ble det kjent at store deler av utelivet i den tyske hovedstaden Berlin blir utilgjengelig for uvaksinerte. De nye retningslinjene trer i kraft mandag, og sier at bare folk som er fullvaksinert, samt dem som kan bevise at de er friske fra covid-19, kan besøke arenaer for fritidsaktiviteter og en rekke andre steder, skriver NTB.

De høye smittetallene i Tyskland tilskrives den beskjedne vaksineringen i landet. Bare 67 prosent av befolkningen på 83 millioner mennesker er fullvaksinert.

Mange uvaksinerte

Romania og Bulgaria er hardt rammet av den nye smittebølgen. I begge landene er det en svært lav andel av befolkningen som har fått to doser med coronavaksinen.

I Bulgaria, som har den laveste vaksineandelen i Europa, har antallet coronapasienter på intensivavdelingene doblet seg siden september, ifølge Sky News.

Både i Romania og i Bulgaria har det blitt innført munnbindpåbud som følge av smitteøkningen, og i Romania har stengt skolene midlertidig.

- Vi er i en katastrofesituasjon. Vi er i denne situasjonen mens vi har vaksiner fordi de fleste nekter å bli vaksinert. Dette kunne vært unngått, sa landets assisterende helseminister Raed Arafat, da det ble innført restriksjoner i oktober.

CORONASYK: Flere hundre personer er innlagt på sykehusene i Romania. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/NTB
CORONASYK: Flere hundre personer er innlagt på sykehusene i Romania. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/NTB Vis mer

Ifølge Sky News sier flere eksperter at myndighetene i land med lav vaksinasjonsoppslutning vil bli tvunget til å innføre restriksjoner på samfunnet for å unngå at helsevesenet kollapser.

Også Russland satte onsdag nok en dyster rekord med 1239 nye coronadødsfall det siste døgnet. Fredag ble det registrert 1235 coronarelaterte dødsfall, ifølge Moscow Times.

Myndighetene registrerte 40 123 nye smittetilfeller fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer