Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er en spesiell plass i helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre

USAs første kvinnelige utenriksminister med sterk støtteerklæring til Hillary.

STØTTEERKLÆRING: USAs første kvinnelige utenriksminister Madeleine Albright kom med en flammende tale og støtteerklæring til Hillary Clinton. Tirsdag er det primærvalg i New Hampshire, der Clinton ligger langt bak motkandidat Bernie Sanders på meningsmålingene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØTTEERKLÆRING: USAs første kvinnelige utenriksminister Madeleine Albright kom med en flammende tale og støtteerklæring til Hillary Clinton. Tirsdag er det primærvalg i New Hampshire, der Clinton ligger langt bak motkandidat Bernie Sanders på meningsmålingene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CONCORD, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): Etter et rekordjevnt nominasjonsvalg i delstaten Iowa, der Hillary Clinton ble utropt som vinner først langt ut på natta, er kandidatene nå i full valgkampmodus i delstaten New Hampshire på USAs østkyst.

Clinton er en klar underdog bak den selverklærte sosialisten Bernie Sanders, som leder stort på meningsmålingene i New Hampshire. Det er likevel ikke en demper på stemningen for Clintons tilhengere.

- Vi tror ikke på meningsmålingene, ropes det fra scenen til stor applaus i gymsalen på Rundlett School i byen Concord med omkring 40 000 innbyggere.

Kvinnekamp Når Hillary Clinton ankommer scenen med New Jersey-Senator Corey Booker og tidligere utenriksminister Madeleine Albright, står jubelen i taket. Selv om mange vet at sjansen for Clinton-seier i New Hampshire er liten, er delstaten bare et lite stykke av den uforholdsmessig liberale nordøstkysten. Samtidig er mange i denne salen klare for en kvinnelig president.

Madeleine Albright er USAs første kvinnelige utenriksminister og var selv første generasjons innvandrer da hun kom til USA fra det gamle tsjekkoslovakia under andre verdenskrig. Hun kom med en sterk støtteerklæring til Hillary Clinton fra podiet i gymsalen.

- Det er en spesiell plass i helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre.

TAR OPP KAMPEN: Hillary Clinton tar opp kampen i New Hampshire på tross av så langt nedslående resultater på meningsmålinger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR OPP KAMPEN: Hillary Clinton tar opp kampen i New Hampshire på tross av så langt nedslående resultater på meningsmålinger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg ser det er mye unge kvinner her i dag. Du kommer ikke til Det hvite hus, men et annet sted om man ikke støtter Hillary, sa Albright mens publikum taktfast ropte «Madam president, madam president, madam president».

Albright, som ble utnevnt som utenriksminister av president Bill Clinton, er kvinnelig foregangsfigur i amerikansk politikk.

Populær Hillary Clinton, som av mange blir sett på som ukarismatisk og ikke av de beste valgkamppolitikerne, kan i hvert fall ikke anklages for å ikke skape engasjement blant sine egne.

- Vi må vinne i november og vi må beholde en Demokrat i Det hvite hus.

Det er kommet flere angrep i retning Hillary Clinton, etter at det ble kjent at hun fikk millionhonorarer for å holde taler for finanseliten i USA. En av hennes motkandidat Bernie Sanders' største kjepphester i valgkampen så langt har nettopp vært å ta opp kampen mot finanseliten på Wall Street.

- Det er ingen tvil om at jeg har mest erfaring og best politikk for å kjempe mot de store bankene og Wall Street. Det er en grunn til at de har brukt seks millioner dollar på kampanjer mot meg, sier hun.

POPULÆR: Selv om Hillary Clinton av flere blir beskrevet som ukarismatisk, mangler det ikke på entusiasme blant hennes egne tilhengere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆR: Selv om Hillary Clinton av flere blir beskrevet som ukarismatisk, mangler det ikke på entusiasme blant hennes egne tilhengere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Stem med hjernen, og ikke minst med hjertet. Det er hjertet som har skapt mye av politikken min. Når jeg hører alle livshistoriene, tenker jeg på hvordan vi kan hjelpe disse menneskene, sa Clinton og uttalte at hun ville forbedre helsetilbudet til det amerikanske folk.

Clinton ble selv USAs tredje kvinnelige utenriksminister etter nevnte Albright og Republikaneren Condoleezza Rice. Hun omtalte Albright som et stort forbilde.

- Jeg vil kjempe for kvinners rett til å ta egne avgjørelser. Jeg vil kjempe for planned parenthood. Jeg vil kjempe for helsetjeneste og mot våpenlobbyen, sa Clinton til enorm applaus fra salen.

På den siste nasjonale meningsmålingen fra Universitetet Quinnipiac er Sanders bare to prosentpoeng bak Clinton.

Meningsmålingene fra amerikanske medier og instutter er så langt blitt heftig diskutert etter en del uforutsette bevegelser under nominasjonsmøtene i Iowa. At Bernie Sanders kan lede med over 30 prosentpoeng ses på som urealistisk, men de fleste anser det som en opptur for Hillary om hun kommer under ti prosentpoeng bak Sanders i New Hampshire.

I tillegg har Clinton et sterkt valgkamp- og meningsmålingsapparat i New Hampshire, som har god kontroll over de Demokratiske velgerne.
  Hillary er den beste kandidaten Clinton har brukt mye av kampanjen på å understreke sin lange erfaring i toppolitikken, og for flere av hennes tilhengere er nettopp det utslagsgivende.

TOPP STEMNING: Hillary Clinton og Madeleine Albright. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TOPP STEMNING: Hillary Clinton og Madeleine Albright. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ekteparet Loren og Yvonne Howard er glad de har Hillary Clinton å stemme på.

- Hun er veldig erfaren, og vi er for likelønn for menn og kvinner. Vi liker Bernie Sanders også, men vi tror Hillary har den beste muligheten i et presidentvalg selv om hun ikke vinner her i New Hampshire, sier de to til Dagbladet.

- Bernie Sanders er bare ikke sterk og erfaren nok. Hillary har all erfaringen og er den beste kandidaten av dem alle, sier Brianne Krol (28). Hun deltar på arrangementet sammen med søstera Chelsey (25). Begge vil stemme på Hillary på tirsdag, men har ikke fått med seg mennene i familien på dagens arrangement.

- Vi skal få de ut på valgdagen, og de skal stemme, sier søstrene.

- Vanskelig å være Republikaner Kameratgjengen Andrew Cameron, Danny Mallret og David Cohen fra delstaen Orlando er i New Hampshire på skiferie, og har brukt tida mellom slagene på flere velgerarrangementer for ulike kandidater.

- Jeg er den mest liberale her, og kommer nok til å stemme på Hillary, sier Cameron.

TOK TIL TÅRENE: Hillary Clinton felte en tåre da New Jersey-senator Corey Booker talte hennes sak fra podiet i gymsalen på Rundlett school. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TOK TIL TÅRENE: Hillary Clinton felte en tåre da New Jersey-senator Corey Booker talte hennes sak fra podiet i gymsalen på Rundlett school. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ingen av de andre har foreløpig bestemt seg for hvem som blir deres kandidat, og selv om de tradisjonelt stemmer på en Republikaner, er de usikre.

- Det er vanskelig å være Republikaner om dagen. Flere av kandidatene er veldig polariserende og en moderat kandidat som Jeb Bush er helt ute av det, sier David Cohen.

- Nå virker Clinton og Marco Rubio som de mest sannsynlige kandidatene, og jeg tror amerikanerne vegler noen som står midt imellom de to ytterpunktene, sier Danny Mallret.

ENGASJERTE: Ingenting å si på engasjementet, verken blant publikum eller talere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENGASJERTE: Ingenting å si på engasjementet, verken blant publikum eller talere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer