- Det er en stor dag for hele verden

Dragen er i rommet etter historisk oppskyting.

HISTORISK: Raketten med romfartøyet Dragen, lyste opp i nattemørket under oppskyting fra Cape Canaveral Air Force Station på Floridas østkyst. Fartøyet skal etter planen bli det første private som får legge til kai på Den internasjonale romstasjonen ISS. Foto: EPA/ERIK S. LESSER/SCANPIX
HISTORISK: Raketten med romfartøyet Dragen, lyste opp i nattemørket under oppskyting fra Cape Canaveral Air Force Station på Floridas østkyst. Fartøyet skal etter planen bli det første private som får legge til kai på Den internasjonale romstasjonen ISS. Foto: EPA/ERIK S. LESSER/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter motorkluss på første forsøk lørdag, ble et ubemannet romfartøy tilhørende selskapet SpaceX skutt opp klokka 09.45, norsk tid, fra luftforsvarsbasen Cape Canaveral i delstaten Florida. 

Falcon 9-raketten bar romfartøyet Dragon (Dragen), som etter planen bli historiens første private romfartøy som legger til kai ved Den internasjonale romstasjonen ISS.

«Falcon fløy perfekt!! Dragon er i rommet (...) Føles som om en enorm vekt er tatt av skuldrene mine :)», skrev SpaceX-grunnlegger Elon Musk på Twitter kort tid etter at fartøyet var trygt i rommet og kommunikasjon etablert.

Etter at romferjeprogrammet ble lagt ned i fjor, ønsker NASA at tilbydere som SpaceX i framtida skal ta seg av rutinemessige «taxioppdrag» med last og mannskap til lav jordbane. NASA selv ønsker å fokusere blant annet på bemannede turer til Mars.

Men inntil et trygt, pålitelig og kostnadseffektivt system er på plass, må amerikanske astronauter belage seg på svindyre haiketurer om bord russenes aldrende, men likevel driftssikre, Sojus-system.

Det hvite hus hyller oppskytingen, som er et av de hittil største skrittene mot privatisering av romfart.

- Alle oppskytinger er nervepirrende, men denne er spesielt spennende siden den representerer en potensiell ny ære i amerikansk romfart, sier president Barack Obamas vitenskapsrådgiver John Holdren.

NASA-administrator Charles Bolden sier oppskytingen er en stor milepæl.

- Selv om mye gjenstår før oppdraget er fullført, har vi virkelig fått en god start, sier Bolden ifølge Spaceflightnow.com.

- Det er en stor dag for Amerika. Det er faktisk en stor dag for verden. Det finnes folk som trodde at vi hadde forsvunnet, men vi har ikke forsvunnet i det hele tatt, sier han videre.