- Det er en stor dag for hele verden

Dragen er i rommet etter historisk oppskyting.

HISTORISK: Raketten med romfartøyet Dragen, lyste opp i nattemørket under oppskyting fra Cape Canaveral Air Force Station på Floridas østkyst. Fartøyet skal etter planen bli det første private som får legge til kai på Den internasjonale romstasjonen ISS. Foto: EPA/ERIK S. LESSER/SCANPIX
HISTORISK: Raketten med romfartøyet Dragen, lyste opp i nattemørket under oppskyting fra Cape Canaveral Air Force Station på Floridas østkyst. Fartøyet skal etter planen bli det første private som får legge til kai på Den internasjonale romstasjonen ISS. Foto: EPA/ERIK S. LESSER/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter motorkluss på første forsøk lørdag, ble et ubemannet romfartøy tilhørende selskapet SpaceX skutt opp klokka 09.45, norsk tid, fra luftforsvarsbasen Cape Canaveral i delstaten Florida. 

Falcon 9-raketten bar romfartøyet Dragon (Dragen), som etter planen bli historiens første private romfartøy som legger til kai ved Den internasjonale romstasjonen ISS.

«Falcon fløy perfekt!! Dragon er i rommet (...) Føles som om en enorm vekt er tatt av skuldrene mine :)», skrev SpaceX-grunnlegger Elon Musk på Twitter kort tid etter at fartøyet var trygt i rommet og kommunikasjon etablert.

Etter at romferjeprogrammet ble lagt ned i fjor, ønsker NASA at tilbydere som SpaceX i framtida skal ta seg av rutinemessige «taxioppdrag» med last og mannskap til lav jordbane. NASA selv ønsker å fokusere blant annet på bemannede turer til Mars.

Men inntil et trygt, pålitelig og kostnadseffektivt system er på plass, må amerikanske astronauter belage seg på svindyre haiketurer om bord russenes aldrende, men likevel driftssikre, Sojus-system.

Det hvite hus hyller oppskytingen, som er et av de hittil største skrittene mot privatisering av romfart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer