- Det er en stor sorg for meg

Jarle Andhøy, som kom hjem fra Antarktis i dag, sier han vil tilbake for å finne «Berserk»s sjømannsgrav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Eventyrer Jarle Andhøy er tilbake i Norge, etter en fire måneder lang ekspedisjon for å finne svar på hvordan og hvorfor «Berserk» forliste med tre mann om bord i fjor.

- Det er fint å komme hjem til trygg havn, gode venner og familie, sier Andhøy til Dagbladet, kort tid etter at flyet landet klokka 18.00 på Gardermoen.

I ankomsthallen på Gardermoen ble Andhøy og Busby Noble, den mye omtalte newzealandske «blindpassasjeren» tatt i mot av blant annet de tidligere «Berserk»-medlemmene Rune «Supern» Olsgaard og Christian «Fossern» Foss. I tillegg hadde to deltakere fra dokumentarserien Tangerudbakken Borettslag møtt opp for å ønske ham velkommen med klemmer og en sang.

- En stor sorg Andhøy sier det har vært spesielt å seile rundt for å finne tegn til seilbåten og sine forsvunne venner, Robert Skaanes (34) fra Trondheim, Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).

- Det er en stor sorg for meg, og særlig Samuel Massie som kjente disse gutta. Samtidig er det en verdig gravplass for et skip og et mannskap å være. Det er noe spesielt med stedet, og vi fikk tatt et farvel ved å legge ned blomster og ha en avskjedsseremoni, sier Andhøy.

- Det har vært storm på ulike plan, men kanskje mest her hjemme i media. For oss var det vært veldig viktig å komme tilbake til Antarktis, for å finne de svarene vi kunne, forteller han.

- Møtt av en vegg Hovedfokuset med ekspedisjonen, sier Andhøy, har bestått i å ettergå «Berserk»s kommunikasjon i forkant av at nødpeilesenderen ble utløst, samt besøke de stedene det hadde vært for å legge igjen utstyr. Disse mye omtalte depotene inkluderte blant annet drivstoff og mat.

- Håpet vårt var å finne alle mulige svar, og avslutte det der. Men fordi vi ble møtt av en vegg hemmeligholdelse og dårlig kommunikasjon, får vi enda flere spørsmål, sier Andhøy.

- Vi ville vise, enkelt og greit, hvor utstyret har ligget, og hvor det har blitt fjernet fra, sier han, og legger til at han fortsatt mener depotene har blitt ryddet bort av newzealandske myndigheter.

- Newzealandske myndigheter har nektet for at de har fjernet utstyret. Det må de gjerne mene, men utstyret er jo borte. De sa til oss på telefon - og det har vi filmet og dokumentert - at de har fjernet alt av utstyr, både i McMurdo-sundet og på det Antarktiske kontinentet. Det at de lager en ny versjon av hendelsesforløpet fire dager senere, må dere ta med dem, sier Andhøy.

Vil finne vraket Andhøy sier neste skritt er å repetere de samme spørsmålene han tidligere har stilt, og at han vurderer å dra ned på en ny ekspedisjon om han ikke får svarene han ønsker.

- Hvis myndighetene sitter på informasjon som gjør at det ikke er en hensikt å reise tilbake, så er det mulig vi ikke gjør det. Men om det fortsetter som nå, med usikkerhet på hva som skjedde, drar vi tilbake. Da vil vi lete etter selve båten, og finne en slutt på det hele. Da kan vi fortelle familiene at der ligger den. Dette er en sjømannsgrav. Det betyr noe for mange, sier Andhøy.

Andhøy fikk ikke godkjent ekspedisjonen på forhånd, og han ble i midten av april anmeldt av Norsk polarinstitutt, Norges utøvende miljømyndighet i Antarktis. Han er anmeldt for de samme bruddene på miljøforskriften som han i fjor fikk et forelegg på 25 000 for.

Nekter å betale Men i motsetning til det forrige forelegget, sier Andhøy at nå heller vil ta saken for retten enn å betale.

Newzealandske Busby Noble, den såkalte maori-blindpassasjeren som var med på turen uten pass, landet også i Norge i dag sammen med Andhøy.

- Jeg er her for å sette søkelys på det som foregår mot urbefolkningen hjemlandet mitt, og knytte kontakt med samene for å se på deres situasjon, sier Noble til Dagbladet.

VARMT GJENSYN: Jarle Andhøy ble blant annet møtt på Gardermoen av Rune "Supern" Olsgaard, som er nær venn og tidligere besetningsmedlem om bord "Berserk". Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VARMT GJENSYN: Jarle Andhøy ble blant annet møtt på Gardermoen av Rune "Supern" Olsgaard, som er nær venn og tidligere besetningsmedlem om bord "Berserk". Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer