FIKK SVAR: Høring om 22 juli. Komiteleder Knut Arild Hareide ledet utspørringen av justisministeren, forsvarsministeren, PST-sjef Janne Kristiansen og fungerende politidirektør Vidar Refvik. Foto: Jacques Hvistendahl
FIKK SVAR: Høring om 22 juli. Komiteleder Knut Arild Hareide ledet utspørringen av justisministeren, forsvarsministeren, PST-sjef Janne Kristiansen og fungerende politidirektør Vidar Refvik. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Det er en svakhet hos politiet at de ba om bistand for sent

Stortingets 22. juli-komité er kritiske til redegjørelsen om hvorfor det tok 7 timer og 26 minutter før politiet ba om Heimevernet om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Fungerende politidirektør Vidar Refvik ble grillet under høringen i Stortingets 22. juli-komité tidligere i dag.

Sentralt sto spørsmålet om hvorfor det tok så lang tid før politiet ba Heimevernet om bistand etter terrorangrepet 22. juli.

Fremskrittspartiets Anders Anundsen stilte polititoppen til veggs om hvorfor det tok så lang tid før Heimevernet ble satt inn for å beskytte viktige bygninger 22. juli.

Tidligere i høringen bekreftet forsvarssjef Harald Sunde at heimevern-enheten HV02 har en faktisk reaksjonstid på mellom to og fire timer.

Det fikk Anundsen til å reagere:

- Hva er det i systemet og kommunikasjonen som gjør at det tar 7 timer og 26 minutter før det kommer en muntlig anmodning fra politiet om den type bistand? spurte han.

- Den politimesteren som er ansvarlig for det operative arbeidet, må vurdere hvilket behov man har for bistand fra Forsvaret. Oslo ba om bistand på noen områder, mens det tok lenger tid før man ba om bistand fra Heimevernet, svarte Refvik.

- Kulturforskjell Til Dagbladet sier Anundsen at det synes å være en klar kulturforskjell mellom politi og forvar.

- Dette betyr at vi ville fått en betydelig bedre mannskapssituasjon i Oslo, om politiet hadde bedt om bistand. HV hadde 80 mann på plass etter to timer. Disse passet på forsvarets egne bygninger, men kunne blitt stilt til rådighet for politiet om anmodningen hadde kommet, sier Anundsen til Dagbladet.

- Så kan du si at da burde forsvaret selv ringt politiet og sagt hva de hadde å bidra med, men at det ikke skjedde viser bare kulturforskjell det er mellom politiet og forsvaret.

- Jeg er forundret Flere av medlemmene i komiten varslet at politiets sene henvendelse til forsvaret, er et spørsmål som komiteen vil behandle videre.

- Det er en svakhet hos politiet at de ba om bistand for sent. Samtidig er det positivt at forsvarssjefen, forsvarsministeren og justisministeren innrømmet at de må jobbe mer med dette, sier Venstre-leder Trine Skei Grande, og legger til:

- Jeg er forundret over at politiet ikke berører dette i det hele tatt. Det er noe vi skal jobbe videre med i komiteen.

- Det er vanskelig for komiteen å forholde seg til samarbeidet mellom politiet og forsvaret. Det er 22. juli-kommisjonen som skal se på dette, men høringen synliggjorde at dette er et viktig tema, sier jenny Klinge (Sp).

- Lite konkrete Komitéleder Knut Arild Hareide (Krf) synes det som ble sagt om bedring av samarbeidet mellom politi og forsvar var positivt.

- Men jeg opplever at det var lite konkret, de sier ikke hvordan de skal få til et bedre samarbeid, sier han til Dagbladet.

Den oppfatningen deler komitémedlem André Oktay Dahl (H). 

- Her sies det at man ser at ting ikke fungerer, likevel kommer de ikke med noen forbedringspunkter.

Høyt konfliktnivå Stortingets spesialkomité ble opprettet etter at Faremo, som da var forsvarsminister, og daværende justisminister Knut Storberget (Ap) i november redegjorde for terrorberedskapen 22. juli. Redegjørelsene lot flere spørsmål stå ubesvarte.

Arbeidet har vært preget av sterke motsetninger. Medlemmer fra Venstre og Frp har blitt beskyldt for å forsøke å slå politisk mynt på terroren.

På den andre siden mener opposisjonspolitikere at regjeringspartienes representanter har gått i skytergravene, og vært mest opptatt av å forsvare statsrådene og beredskapstoppene fra kritikk.