Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er en tendens til å dra Anders Behring Breiviks nærmeste inn i hans sak. Det skulle man aldri ha begynt med

Advokaten til Breiviks mor mener klienten ikke har noe i omtalen av 22. juli-terroristen å gjøre.

- BRYTER BARRIERER: Advokat Ragnhild Torgersen mener Anders Behring Breiviks mor ikke har noe i omtalen av terrorhandlingene 22. juli å gjøre. Foto: Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig / Anette Andresen
- BRYTER BARRIERER: Advokat Ragnhild Torgersen mener Anders Behring Breiviks mor ikke har noe i omtalen av terrorhandlingene 22. juli å gjøre. Foto: Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig / Anette Andresen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Ragnhild Torgersen, som representerer Wenche Behring Breivik, uttaler til Dagbladet at hun vil avstå fra å kommentere innholdet i bøker og artikler om hennes klient.

På generelt grunnlag uttaler hun, som en kommentar til all pågang og medieinteresse klienten var utsatt for:

- Jeg er av den generelle oppfatning at man ikke skal dra de pårørende til drapsmenn inn i drapssakene, eller inn i offentligheten. Man skal heller la dem være i fred med den sorgen de bærer, sier Torgersen til Dagbladet.

- Dette er ikke noe jeg sier knyttet opp mot noen bestemt bok eller bestemt artikkel, men det er noe jeg sier som en kommentar til hele den tendensen som har vært mot å ville dra Anders Behring Breiviks familie og nærmeste inn i hans sak og inn i offentligheten, sier Torgersen.

- Det skulle man aldri ha begynt med. Man bryter barrierer hele tiden, barrierer som ikke burde ha vært brutt. Til slutt er det lite eller ingen ting igjen av personvernet.

Leste intervju I Åsne Seierstads bok om 22. juli, som kommer ut i morgen, publiseres det enkelte svært private opplysninger fra Breiviks barndom.

Advokat Torgersen ønsker ikke å kommentere disse.

- Jeg kommer ikke til å kommentere innhold i bøker om min klient, sier Torgersen til Dagbladet.

Wenche Behring Breivik er også intervjuet i boka.

- Jeg har lest igjennom intervjuet med klienten, sier Torgersen.

Flere bøker Tidligere har blant annet forfatterne Aage Storm Borchgrevink, og Marit Christensen gitt ut bøker der Breiviks familie og bakgrunn omtales. Begge bøkene utløste reaksjoner.

Aage Borchgrevink er enig i at omtale av de pårørende er et dilemma.

- Men denne saken er en stor nasjonal katastrofe som må belyses - også på denne måten - hvis det er av betydning for saken. Jeg mener det var av betydning for saken, det var også mange spor og referanser til hans egen bakgrunn i manifestet, sier Borchgrevink til Dagbladet.

- Jeg prøvde å gjøre det på en nennsom måte, det var en del ting jeg ikke skrev - og jeg prøvde å forholde meg til familien i rett linje og ikke trekke inn uvedkommende.

- Pussig Marit Christensen henviser til sin advokat Jon Wessel-Aas. Han er ikke enig med advokat Torgersen.

- Jeg syntes hennes kommentar er en meget kategorisk kommentar som jeg overhodet ikke kan dele. Jeg mener helt opplagt at det er en del mennesker i verdenshistorien der det er helt åpenbart at det for offenlitgheten og historien vil være av interesse å vite mer om deres bakgrunn. Det kan også være ting å lære av å vite hvor de kom fra og hvordan de ble som de ble, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

Han påpeker at Torgersen etter lang tids avslag til slutt formidlet kontakt til sin klient. Dette går også fram i Åsne Seierstads bok, som Dagbladet har lest.

- Kritikken er pussig all den tid hun såvidt jeg forstår selv har bidratt til at minst en forfatter har kommet inn i Wenche Breiviks liv, sier Wessel-Aas.

Dagbladet har søkt Åsne Seierstad uten hell.

SKREV BOK: Forfatter Aage Storm Borchgrevink skrev boka En norsk tragedie - Anders Behring Breivik og veiene til Utøya. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SKREV BOK: Forfatter Aage Storm Borchgrevink skrev boka En norsk tragedie - Anders Behring Breivik og veiene til Utøya. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media