- Det er en tøff konkurranse. Det blir nok et ekstra glass i kveld nå

Maaemo får i år som i fjor to Michelin-stjerner i verdens mest kjente restaurantguide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag klokka ti ble årets oversikt over hvilke europeiske restauranter som fortjener de høythengende Michelin-stjernene presentert.

Ifølge «Guide MICHELIN Main Cities of Europe 2013» beholder Norge sin posisjon med til sammen fire stjerner i år.

- Tøff konkurranse I fjor ble tre norske restauranter tildelt Michelin-stjerner, alle lokalisert i Oslo. Restaurant Maaemo har fortsatt to stjerner, mens Bagatelle og Statholdergaarden har en stjerne hver.

Medeier og en av initiativtakerne bak Maaemo, Jon-Frede Engdahl, sier til Dagbladet at årets tildeling av de to stjernene er veldig hyggelig.

- Dette er en årlig evaluering, og sånn sett er det viktig at vi får bekreftet nivået vårt. Det er en tøff konkurranse. Det blir nok et ekstra glass i kveld nå, sier han.

- VELDIG HYGGELIG:  Medeier og en av initiativtakerne bak Maaemo, Jon-Frede Engdahl, er svært fornøyd med to Michelin-stjerner til Maaemo. Her sammen med kona Katrine Bratlie Engdahl. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
 / Dagbladet
- VELDIG HYGGELIG: Medeier og en av initiativtakerne bak Maaemo, Jon-Frede Engdahl, er svært fornøyd med to Michelin-stjerner til Maaemo. Her sammen med kona Katrine Bratlie Engdahl. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer

Maaemo i Schweigaards gate gikk i fjor rett inn i Michelin-guiden med hele to stjerner etter 14 måneders drift. Dermed er Maaemo den første nordiske restauranten i Guide Michelins historie som går fra null til to stjerner. 

Ifølge guiden blir to Michelin-stjerner gitt til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

- Jeg skulle gjerne sett at i Oslo, som matby, hadde flere restauranter på samme nivå.

Fullt hus Ifølge Engdahl har Maaemo, med sine åtte bord, fullt hus hver eneste dag. Han anslår at mellom 25 og 30 personer besøker restauranten daglig.

- Dette betyr at vi i hvert fall vil ha et år til med fullt hus, og det er hyggelig. Vi har et ganske forskjellige gjester, fra studenter som sparer penger, til personer som er opptatt av miljø og folk fra bank- og finanssektoren. Noen mennesker ser vi om igjen, og det er et positivt tegn.

EN STJERNE:  Bagatelle på Oslo Vestkant har en stjerne i kåringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EN STJERNE: Bagatelle på Oslo Vestkant har en stjerne i kåringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Siden tildelingen av to stjerner i fjor, har stjernerestauranten sett et økende antall internasjonale gjester.

- Det er mange som gjør besøket til en reise i seg sjøl, og drar fra den andre siden av kloden for å spise - og reise tilbake igjen, sier han.  

Anonyme inspektører Michelin-guiden ble første gang utgitt i 24. januar Frankrike i år 1900, da André Michelin og broren Édouard Michelin introduserte kåringen. Den gang var dekkprodusentens guide rettet inn mot bilverksteder, bensinstasjoner og overnattingssteder.

Det var ikke før seinere at restauranter og hoteller overtok dominansen i rangeringen.

- Uansett om du ser etter en stjernerestaurant eller hjemmekoselig kro, har Michelins anonyme inspektører gjort ett utvalg av det beste Oslo har å tilby, skriver Carl Stenson, informasjonssjef for Michelin i Norden, i en pressemelding.

STJERNEKLAR: Statholdergaarden i Oslo beholder sin stjerne i år. Her er Tommy Borgen (23), dessertkokk på restauranten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STJERNEKLAR: Statholdergaarden i Oslo beholder sin stjerne i år. Her er Tommy Borgen (23), dessertkokk på restauranten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Inspektørene varsler aldri om sitt besøk ved restaurantene, og betaler for maten sjøl. Dette for at de ikke skal bli forskjellsbehandlet fra de vanlige gjestene.

En stjerne hver En Micelin-stjerne gis til restauranter som er «veldig god i sin kategori». På Oslos vestkant ligger Bagatelle, som i år som i fjor  fikk tildelt en stjerne.

Se også de beste burgertipsene til assisterende kjøkkensjef på Bagatelle.

I tillegg har Statholdergaarden, i Rådhusgaten, også blitt tildelt én stjerne.

I tillegg har tre norske restauranter blitt tildelt utmerkelsen «Bib Gourmand» - som blir tildelt restauranter som selger god mat til en gunstig pris. Restaurantene som fikk tildelt denne utmerkelsen er Lille B, Restauranteik og Oro Bar & Grill - også de samme som i fjor.

44 byer I pressemeldingen heter det at «Michelin-guiden presenterer et utvalg hoteller og restauranter i alle komfort- og prisklasser i 44 byer i 20 europeiske land».

STJERNEBURGER:  Bagatelle beholder sin ene stjerne i år - som i fjor. Her viser Simon Weinberg, souschef på Bagatelle, hvordan man lager hjemmelagde burgere. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
STJERNEBURGER: Bagatelle beholder sin ene stjerne i år - som i fjor. Her viser Simon Weinberg, souschef på Bagatelle, hvordan man lager hjemmelagde burgere. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

«Guide MICHELIN Main Cities of Europe 2013 omtaler hele 1574 hoteller og 2154 restauranter».

Mottoet for Michelin er «En bedre vei frem», noe som oppsummerer selskapets mål om å forenkle transport av mennesker og gods, heter det i Michelins pressemelding.

 TO STJERNER:  To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for». Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
TO STJERNER: To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for». Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer