Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er en trist dag for pelsdyrnæringa

Arbeiderpartiet gikk i dag inn for å avvikle pelsdyroppdrett. - Vi føler dette er litt merkelig, sier styreleder i Norsk pelsdyralslag.

SKUFFET:   Styreleder i Norges pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem sier pelsdyrnæringa har iverksatt en rekke tiltak for å bedre forholdene, og mener Arbeiderpartiet burde avvente til resultatet foreligger. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SKUFFET: Styreleder i Norges pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem sier pelsdyrnæringa har iverksatt en rekke tiltak for å bedre forholdene, og mener Arbeiderpartiet burde avvente til resultatet foreligger. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et klart flertall på Arbeiderpartiets landsmøte gikk i dag inn for en styrt avvikling av pelsdyroppdrett. Organisasjonen for dyrs rettigheter, NOAH, hilser Aps beslutning velkommen. — Dette er et stort og viktig steg i retning av full avskaffelse av en type utnytting av dyr som flertallet i Norge finner uakseptabel. NOAH takker alle Ap-delegater som stemte for dyrene, sier veterinær Siri Martinsen til NTB.

- Politisk uavklart Styreleder Bertran Trane Skadsem i Norsk Pelsdyralslag, interesseorganisasjonen for de om lag 2.300 personene som driver med pelsdyr, er skuffet over avgjørelsen.

- Det er en trist dag for pelsdyrnæringa og landbruket. Samtidig føler jeg at det er politisk uavklart hva dette vil bety for oss. Det er regjeringen og Stortinget som styrer dette, sier Skadsem til Dagbladet.

En klar overvekt av delegatene mente at bransjen hadde fått nok sjanser, og at det nå må bli en styrt avvikling. Av de 295 avgitte stemmene, var det 170 som støttet forslaget.

Skadsem har likevel har tro på at regjeringen vil behandle oppdretterne seriøst, og at regjeringens politikk ligger fast ut perioden.

- Har iverksatt tiltak Han reagerer på at dette forslaget kommer nå som næringa har iverksatt flere tiltak for å bedre forholdene for dyra, og hindre at det blir begått overtramp.

- Mattilsynets undersøkelse viser at næringa har hatt framgang. Selv har vi iverksatt en rekke tiltak, som fire årlige veterinærbesøk. Det kommer også en ny forskrift 1. mai. Derfor føler vi at dette er litt merkelig, sier Skadsem, som mener Arbeiderpartiet bør avvente til resultatene av dette arbeidet.

- Det er en stor prosess som pågår, og man kjenner ikke sluttresultatet. Det vil gi resultat. Vi har også blitt fremstilt på en veldig feil måte. Det vi nå må gjøre er å bli mer synlige og vise til det arbeidet som har blitt gjort, sier Skadsem.

Mishandling Pelsdyrnæringa har møtt mye motstand fra dyrevernsorganisasjonene, og det har en rekke ganger blitt avdekket kritikkverdige forhold.

I oktober i fjor avdekket Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet dyremishandling ved 39 pelsfarmer, og viste bilder av dyr som spiste hverandre levende og hadde store skader.

- Det er forferdelige tilstander på norske pelsfarmer: Dyr som løper hvileløst rundt i trange nettingbur, skadde dyr og mødre som dreper egne unger. Å si at dyr lider i bur er en underdrivelse. I naturen har mink behov for å svømme og jakte i vann, mens rev har et behov for å grave og løpe over store områder, sa informasjonsansvarlig Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen Norge den gang.

Skadsem mente imidlertid at bildene ikke viste den reelle situasjonen, og at de fleste oppdretterne behandlet dyra bra.

- Aktivister har tatt seg inn om gårdene om natta og skremt opp dyrene. I tillegg har de filmet i sykeavdelingene på gårdene for å forsterke vrengebildet. Dette er ikke den reelle situasjonen i næringen, sa Skadsem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media