«Det er en typisk norsk reaksjon, hvor det ikke er lov å bli sint.»

Anders Behring Breivik hadde forventet å bli lynsjet, i stedet vokser nok en gang blomsterhavet - denne gang utenfor Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det norske folks reaksjon på terrorangrepene 22. juli i fjor vakte oppsikt over hele verden.

I stedet for hat og lynsjestemning mot massemorderen Anders Behring Breivik, vokste et rosehav utenfor Oslo domkirke, ved Utøya og mange andre steder og torg over hele landet.

Mandagen etter terrorangrepet, 25. juli, ble det arrangert rosemarsjer over hele landet. Den største markeringen var på Rådhusplassen i Oslo, der over 200 000 mennesker hevet roser i været for å uttrykke samhold, støtte til de pårørende og overlevende, samt avsky for terroristens tankegods.

I retten i dag kommenterte Anders Behring Breivik for første gang åpent det norske folks reaksjon etter rettssaken. I avhør har han sagt at det rådet lynsjestemning mot ham i Oslo den 25. juli, da han ble framstilt for varetektsfengsling første gang.

Forventet lynsjing Dette konfronterte koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ham med i retten i dag.

- Var det ikke den 25. det var rosetog i Oslo? spør Larsen

- Dra til Dagsrevyen. Der går det klart fram at det var lynsjestemning, parerer Breivik.

Under fengslingsmøte den 25. juli så Breivik og Larsen hverandre for første gang.

- Har du lagt merke til lynsjestemning under rettssaken her i tingretten? spør så Larsen.

- Jeg hadde forventet at folk hoppet over rekkverkene, sier Breivik, som videre uttrykte overraskelse over fraværet av aggresjon mot ham.

- Typisk norsk reaksjon Larsen fortsatte så med å spørre om hva han tenkte om rosetogene mandag 25. juli, dagen han altså ble framstilt for varetektsfengsling for første gang.

- Det er en typisk norsk reaksjon, hvor det ikke er lov å være sint, svarer Breivik.

- Var det en strek i regningen at det var roser og ikke hat? spør Larsen.

- Folk må få lov til å reagerer som de vil, men jeg tror nok at hele verden ble overrasket, svarer Breivik.

DOMKIRKA: Utenfor Oslo domkirke, kun få hundre meter fra Regjeringskvartalet, vokste det fram et enormt blomsterhav i dagene etter 22. juli. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
DOMKIRKA: Utenfor Oslo domkirke, kun få hundre meter fra Regjeringskvartalet, vokste det fram et enormt blomsterhav i dagene etter 22. juli. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Har du merket noe hat eller lynsjeutsagn under denne hovedforhandlingen?

- Jeg merker at folk er flinke til å beherske seg, og det er overraskende. Jeg hadde forventet at folk skulle hoppe over rekkverke og skrike, sier Breivik.

Blomstene vokser på nytt Det Breivik kanskje ikke har fått med seg, er at det på nytt vokser et blomsterhav i Oslo. Denne gangen utenfor Oslo tingrett, der hundrevis har lagt ned blomster for å støtte dem som ble rammet av terroraksjonene. Blomstene henges opp i sperringen utenfor, men har begynt å spre seg utover.

På flere av blomstene er det også skrevet kort som uttrykker støtte og omtanke for dem som nå under rettssaken har det ekstra tungt.

Du kan se hvordan blomsterhavet vokser utenfor tingretten, ved å se vår direktevideo som ligger øverst i denne saken.

ROSEMARSJEN: 200 000 mennesker samlet seg på Rådhusplassen i Oslo for å markere samhold og støtte til pårørende og overlevende etter 22. juli. Over hele landet var det markeringer 25. juli, kun tre dager etter terroraksjonene. Denne dagen mener Anders Behring Breivik at det hersket en lynsjestemning mot ham. Foto:  Erlend Aas / Scanpix
ROSEMARSJEN: 200 000 mennesker samlet seg på Rådhusplassen i Oslo for å markere samhold og støtte til pårørende og overlevende etter 22. juli. Over hele landet var det markeringer 25. juli, kun tre dager etter terroraksjonene. Denne dagen mener Anders Behring Breivik at det hersket en lynsjestemning mot ham. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer