<strong>KRISE:</strong> Etter langvarig uro, rykter og varsler erkjente nestleder Trond Giske onsdag at han har oppført seg upassende overfor kvinner. Saken har, på toppen av valgnederlag og andre konflikter, satt Ap i dyp krise ved utgangen av året. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRISE: Etter langvarig uro, rykter og varsler erkjente nestleder Trond Giske onsdag at han har oppført seg upassende overfor kvinner. Saken har, på toppen av valgnederlag og andre konflikter, satt Ap i dyp krise ved utgangen av året. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Giske-saken:

- Det er en utrolig krevende situasjon å stå i

Psykolog Fanny Duckert ber mediene være varsomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Anklagene mot Trond Giske er en stor belastning for ham og hans familie. Det sier psykologprofessor Fanny Duckert til Dagbladet.

Denne uka har det kommet fram en rekke varslesaker om hvordan Ap-nestlederen skal ha opptrådt kritikkverdig. Torsdag tok Giske selvkritikk for å ha oppført seg ufint overfor kvinner.

Duckert omtaler saken som «et helvete» for Giske.

Duckert og psykologspesialist Kim Edgar Karlsen kom denne høsten med boken «I medienes søkelys», hvor de har intervjuet en rekke personer som har stått i mediestormer.

- Det er en utrolig krevende situasjon å stå i, og alle hater det intenst. De som «overlever» det, er de som klarer å ha perspektiv og klarer å stå i det. Det meste går over.

Samtidig ber Duckert mediene om å være varsomme.

- Nå må journalistene huske å være kritiske, sjekke sakene og tenke hva dette egentlig handler om. Husk at alle aktørene har ulike agendaer. Det er fint med store overskrifter, men innholdet må sjekkes ordentlig.

Lørdag ble det kjent at Støre innkaller partiets sentralstyre og landsstyre til møte for å behandle Giske-saken.

Kan komme mer​

I går ble det kjent at Giske nå er sykemeldt. På Facebook skriver han at saken har vært en stor belastning.

- Jeg er vant med et høyt medietrykk, men i denne saken opplever jeg en ny og annerledes journalistikk, Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, etter en helhetsvurdering av min helsesituasjon. Jeg har tatt dette til etterretning og er sykemeldt inntil videre, skriver han.

Til Dagbladet sa han at det kan komme flere saker om ham som kan knyttes opp mot #metoo-kampanjen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har kritisert Giske, og sagt at nestlederen «ikke har mye å gå på».

Arbeiderpartiets verdier

Det mange lurer på nå, er om Giske som nestleder vil overleve den såkalte krisen.

En av Giskes nærmeste medarbeidere gjennom mange år, tidligere statssekretær Randi Øverland (65), tror ikke det.

- Jeg har jobbet med likestilling og likeverd hele livet. Voksne folk vet alltid når de overskrider en grense, og folk i maktposisjoner må være ekstra påpasselige. Det som har kommet fram nå, er helt uforenlig med verdier Arbeiderpartiet står for, og skal stå for, og det må tas på det dypeste alvor, sier Øverland til Fædrelandsvennen.

Øverland har 40 års fartstid i Ap, hvorav tre som Giskes statssekretær.

For øvrig tør få sentrale Ap-politikere spå om utfallet av krisen. Også støttespillere av Giske er skuffet og alvorlig bekymret, men håper tilliten kan gjenoppbygges.

Det er uansett et gigantisk omdømmefall og tillitssvikt for den mektige Ap-toppen. Andre er misfornøyde med Støres håndtering. Mange er kritiske til partisekretær Kjersti Stensengs håndtering av varslene.

- Jeg frykter at partiet er i ferd med å revne, sier en sentral kilde.

- Hvis presset fortsetter, vil noe etter hvert gi etter, sier en annen.

- Dette kan verken Ap eller Trond Giske leve med særlig mye lenger, sier en tredje.

- Begeret er snart fullt, sier en fjerde.

Falske anklager

- Et karakterdrap i full offentlighet ingen kan noen gang kan reise seg helt fra, som vil henge ved Trond Giske. Slik omtaler en sentral kilde Ap-leder Jonas Gahr Støres kritikk av Giske på NRK TV onsdag kveld.

Trond Giske sier selv at han vil gjøre alt han kan for å gjenreise tilliten.

Hans støttespillere håper situasjonen rundt Giske vil roe seg dersom det ikke kommer flere varsler av alvorlig karakter. Sakene som så langt er håndtert, handler om upassende og uønsket oppførsel overfor kvinner, men skal ikke være saker som tilsier politianmeldelse.

Etter det Dagbladet erfarer, har partiet også mottatt en strøm med falske anklager og fabrikkerte «varsler».

Nestledervervet er uansett et tillitsverv. Bare tiden kan vise om Giske kan gjenvinne tillit, som flere fylkesledere Dagbladet har snakket med, peker på.

Fylkesleder i Rogaland, Stanley Wirak, sier tilliten til Trond Giske er betydelig svekket, men sier seg fornøyd med partileder Jonas Gahr Stæres håndtering og lederskap.

Fylkesleder i Hordaland, Hans-Erik Ringkjøb, har også tiltro til at partiet vil håndtere saken på en god måte.

- Det er partiledelsen ved Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng som holder tak i dette. Jeg har full tillit til det arbeidet de gjør, sier Ringkjøb. Han vil ikke kommentere sakene og heller ikke om Giske kan fortsette.

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, er ikke helt fornøyd med partiets håndtering.

- Det er fortsatt spørsmål knyttet til dette som ikke er besvart, og det vil jeg ta opp internt, sier han til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer