Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er en utrolig smerte, og det tar så forferdelig lang tid å reparere det

Fabian Stang ble utsatt for overgrep da han var ung.

PERSONLIG INVITERT: Fabian Stang var personlig invitert av Anett Berntsberg Eck, kvinnen bak boka «Jakten på en overgriper». Her ønsker hun ham velkommen inn på lanseringen på Litteraturhuset i kveld.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PERSONLIG INVITERT: Fabian Stang var personlig invitert av Anett Berntsberg Eck, kvinnen bak boka «Jakten på en overgriper». Her ønsker hun ham velkommen inn på lanseringen på Litteraturhuset i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fabian Stang var en av flere kjente politikere som var til stede da Anett Berntsberg Eck i kveld lanserte boka «Jakten på en overgriper» på Litteraturhuset i Oslo.

Stang var personlig invitert av Berntsberg Eck, som i boka skriver at hun ble voldtatt som seksåring, men først 35 år etter våget å anmelde forholdet.

- Jeg inviterte Fabian Stang fordi han som tidligere ordfører i Oslo har vist at han er opptatt av at folk skal ta vare på hverandre i det store samfunnet, sier Berntsberg Eck til Dagbladet.

Fabian Stang fortalte VG på forsommeren i år at også han ble utsatt for overgrep som ung. Han hadde fram til da, i 45 år, ikke fortalt om dette til noen, sa han i intervjuet. Ikke en gang til sin kone.

- Det er jo mange som har opplevd mye verre ting enn meg, men det at man blir angrepet i sin innerste, personlige sfære av noen som man ikke har noe som helst med å gjøre... Vel, like skjønn som kjærligheten er, like grusomt er overgrepet, sier Fabian Stang til Dagbladet i kveld.

- En utrolig smerte Stang sier at han i dag ikke har noen problemer med å snakke om det han ble utsatt for.

POSITIVE TILBAKEMELDINGER: Etter at han i mars i år fortalte i et VG-intervju at han ble utsatt for et overgrep som ung, har Fabian Stang fått mange positive reaksjoner. 
- Jeg har fått tilbakemeldingen; «Tusen takk for at du gjorde det lettere for oss å snakke om dette», sier han til Dagbladet på vei inn til lanseringen av boka «Jakten på en overgriper».


Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POSITIVE TILBAKEMELDINGER: Etter at han i mars i år fortalte i et VG-intervju at han ble utsatt for et overgrep som ung, har Fabian Stang fått mange positive reaksjoner. - Jeg har fått tilbakemeldingen; «Tusen takk for at du gjorde det lettere for oss å snakke om dette», sier han til Dagbladet på vei inn til lanseringen av boka «Jakten på en overgriper». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har snakket om alt mulig rart i livet, men jeg skjønner at det for mange kan være usedvanlig vanskelig å snakke om overgrep, fordi det er det aller innerste, og det mest personlige som er blitt krenket, sier han.

- Det er en utrolig smerte, altså - og det det tar så forferdelig lang tid å reparere det også, fortsetter den tidligere Oslo-ordføreren.

Han sier han tror det for mange kan være til hjelp å stå fram med historien.

- Har det vært til hjelp for deg?

- Nei, jeg har ordnet meg på annen måte. Det kom litt tilfeldig fram, i støtte til andre som hadde stått fram, sier Stang, som forteller at han utelukkende har fått positive reaksjoner etter intervjuet i vår.

SNAKKER OM OVERGREP: Anett Berntsberg Eck gir ut bok der hun forteller at hun ble utsatt for overgrep i barndommen. I kveld var det lanseringsfest for boka, «Jakten på en overgriper» på Litteraturhuset i Oslo. - Åpenhet er viktig for meg. Voldtekt og seksuelle overgrep er jævlige greier. De færreste vil snakke om det, men jeg gjør det, sier hun.


Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SNAKKER OM OVERGREP: Anett Berntsberg Eck gir ut bok der hun forteller at hun ble utsatt for overgrep i barndommen. I kveld var det lanseringsfest for boka, «Jakten på en overgriper» på Litteraturhuset i Oslo. - Åpenhet er viktig for meg. Voldtekt og seksuelle overgrep er jævlige greier. De færreste vil snakke om det, men jeg gjør det, sier hun. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har bare fått tilbakemeldingen; «Tusen takk for at du gjorde det lettere for oss å snakke om dette», sier han.

- Vil snakke Nettopp denne åpenheten er også Anett Berntsberg Eck, kvinnen bak boka som ble lansert i dag, en forkjemper for.

- Åpenhet er viktig for meg. Voldtekt og seksuelle overgrep er jævlige greier. De færreste vil snakke om det, men jeg gjør det. Målet med boka er at flere skal snakke om det. De som er blitt voldtatt har lyst til å snakke om det - og at andre skal snakke om det, sier hun.

Stang tror at hans åpenhet er en av grunnene til at han ble personlig invitert til lanseringen.

- Også er det vel kanskje fordi jeg har snakket litt om at vi må bli flinkere til å se hverandre og ta vare på hverandre. At vi i storbyen, som Oslo har blitt, har lett for å tro at det alltid er noen andre som stiller opp for dem som har det vanskelig. At vi glemmer at de andre - det er oss, sier han.

- Det mest groteske Til tross for at han ikke lenger innehar ordførerrollen, er Stang fortsatt engasjert i politikken i hovedstaden, og sitter som leder av Helse- og sosialkomiteen i Oslo.

- Oslo kommune har en veldig stygg fortid når det gjelder overgrep, som fortsatt gjør seg gjeldende i den forstand at mange mennesker i byen er blitt utsatt for det mest groteske du kan tenke deg. Vi skylder alle dem som står fram å være til stede her i dag, sier han.

Det er ikke uvanlig at det tar lang tid før en som er blitt utsatt for et overgrep våger fortelle om det. Forskning viser at bare rundt en tredjedel av barn som misbrukes rapporterer om det mens overgrepene pågår, det vil si at langt de fleste holder overgrepene skjult, ifølge Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress.

- MÅ IKKE GLEMME: - Vi må bli flinkere til å se hverandre og ta vare på hverandre. Vi i storbyen, som Oslo har blitt, har lett for å tro at det alltid er noen andre som stiller opp for dem som har det vanskelig. Vi glemmer at de andre - det er oss, sier Fabian Stang til Dagbladet rett før han går på scenen for en fullsatt sal på Litteraturhuset i Oslo. 


Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- MÅ IKKE GLEMME: - Vi må bli flinkere til å se hverandre og ta vare på hverandre. Vi i storbyen, som Oslo har blitt, har lett for å tro at det alltid er noen andre som stiller opp for dem som har det vanskelig. Vi glemmer at de andre - det er oss, sier Fabian Stang til Dagbladet rett før han går på scenen for en fullsatt sal på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Stang tror skyld og skam kan være en årsak til dette.

- Mange føler kanskje at de selv har skyld. Og der det er overgrep i nære relasjoner, står man i et forhold til den som har utsatt en, samt de rundt, som har et hyggelig forhold til overgriperen. Dette kan bidra til at det blir vanskeligere å snakke om, sier han.

Ønsket en lovendring Anett Berntsberg Eck fortalte foreldrene sine om overgrepet hun ble utsatt for da hun var 14 eller 15 år gammel. Hun husker ikke nøyaktig hvor gammel hun var, sier hun til Dagbladet.

Siden saken hennes var foreldet da hun anmeldte overgriperen, bestemte hun seg for å starte sin egen jakt, og denne jakten skriver hun om i boka.

- Jeg sto fram fordi jeg ønsket en lovendring når det gjaldt foreldelsesfristen på seksuelle overgrep - og etter det begynte ballen å rulle, sier hun.

Stortinget vedtok å fjerne forelseldelsesfristen i straffesaker som gjelder incest og voldtekt med virkning fra 1. juli i fjor.

- Jobber mot tabu - Boka fått utrolig masse oppmerksomhet allerede. Jeg er helt ærlig i den, og forteller hvordan det egentlig er å være utsatt for overgrep. Jeg må det når jeg jobber mot et tabu, sier Berntsberg Eck.

HOLDT INNLEGG: I tillegg til Fabian Stang, holdt både Bård Vegar Solhjell og Inga Marte Thorkildsen innlegg under lanseringsfesten på Litteraturhuset

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HOLDT INNLEGG: I tillegg til Fabian Stang, holdt både Bård Vegar Solhjell og Inga Marte Thorkildsen innlegg under lanseringsfesten på Litteraturhuset Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bård Vegard Solhjell og Inga Marte Thorkildsen var også med på lanseringen i kveld. For en fullsatt sal  på Litteraturhuset hold de begge innlegg om temaet. Begge har lenge vært engasjert i tematikken, og Thorkildsen har blant annet skrevet boka «Du ser det ikke før du tror det».

Dagens nylanserte bok, «Jakten på en overgriper», er ført i pennen av VG-journalist Therese Ridar og kommer ut på Vigmostad & Bjørke forlag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!