- Det er en vakker dag i Norge

Rumsfelds sjarmoffensiv haster av gårde i stort tempo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Klokka ni i dag stilte USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld på Jåttå i Stavanger.

- Det er en vakker dag i Norge, fortalte Rumsfeld da han hastet inn i NATO-anlegget.

Inne i foajeen skiftet plaketter eiere før Rumsfeld forsvant inn i fjellanlegget.

Signerer trolig en avtale

De første timene i formiddag er satt av til politiske samtaler mellom Rumsfeld og forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Klokka 11 i formiddag holder Rumsfeld og Devold en pressekonferanse. Der skal de to signere en avtale der om å redusere antall forhåndslagre i Norge fra fem til to. Reduksjonen er en del av omstruktureringen av det amerikanske nettverket av baser i utlandet.

Mer fleksibelt

Endringene betyr at det amerikanske forsvaret på norsk jord nå organiseres mot humanitært hjelpearbeid og eventuelle terrorangrep.

VAKKER DAG: - Det er en vakker dag i Norge, utbrøt den amerikanske forsvarsministeren i dag morges. Foto: Odd Mehus
VAKKER DAG: - Det er en vakker dag i Norge, utbrøt den amerikanske forsvarsministeren i dag morges. Foto: Odd Mehus Vis mer

Lagrene i Norge ble opprettet under den kalde krigen. Norges beliggenhet i forhold til Sovjetunionen gjorde landet til en viktig strategisk alliert for USA.

Trente og skrev autografer

Rumsfelds besøk i Stavanger har foregått i stor fart. Men i går ettermiddag rekvirerte Rumsfeld og hans følge alle squash-hallene på Toppform Treningssenter i bydelen Tasta.

Krohn Devold trente på senterets tredemøller, mens Rumsfeld spilte squash med flere av sine medarbeidere. Rumsfeld tok seg også tid til å skrive autografer til ungene som befant seg utenfor senteret.

Demonstrerte

Senere på kvelden dro Rumsfeld på båttur i Lysefjorden mens rundt 800 demonstranter samlet seg for å gi «rødt kort« til forsvarsministeren. Odd Kristian Reme i Stavanger Arbeiderparti mener han har brutt spillereglene på tre punkter.

- Han står bak en invasjon av Irak i strid med FN-pakten, ulovlig krigføring og fabrikkerte bevis for masseødeleggelsesvåpen, sier Reme ifølge Aftenbladet.no.

• Les også - Hvorfor får han ikke sparken

STRÅLENDE HUMØR: Rumsfeld og Krohn Devold strålte om kapp da de kom til Nato-hovedkvarteret på Jåttå utenfor Stavanger.
IKKE SÅ VAKKER: Ikke alle er like begeistret over amerikaneren som gjester Stavanger. I går møtte demonstrantene mannsterke opp. Også i dag er det varslet aksjoner.