Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er en vakker historie, men det er løgn

Norskamerikanske Greg Mortenson beskyldes for å ha løyet om veldedig arbeid og diktet dramatisk kidnappingshistorie.

I HARDT VÆR:  Greg Mortenson (t.v.) beskyldes for å ha løyet om sitt veldedige arbeid, og for å ha skrevet historie basert på rent oppspinn om hvordan han besluttet å bygge skoler i Pakistan etter å ha gått seg vill på K2. Her sammen med marineadmiral Mike Mullen ved åpnigen av en jenteskole i Pushgar nord for Kabul. Foto: AP Photo/Department of Defense/Scanpix
I HARDT VÆR: Greg Mortenson (t.v.) beskyldes for å ha løyet om sitt veldedige arbeid, og for å ha skrevet historie basert på rent oppspinn om hvordan han besluttet å bygge skoler i Pakistan etter å ha gått seg vill på K2. Her sammen med marineadmiral Mike Mullen ved åpnigen av en jenteskole i Pushgar nord for Kabul. Foto: AP Photo/Department of Defense/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i Montana har iverksatt granskning etter avsløringer om at norskamerikaneren Greg Mortenson, en bestselgende forfatter og leder av veldedighets- organisasjonen Central Asia Institute (CAI), skal ha brukt en stor andel veldedighetspenger til alt annet enn veldedighet, melder nyhetsbyrået AP.

CAI har satt som mål å fremme utdannelse, og da særlig for jenter, i utkantsstrøk i Pakistan og Afghanistan. Ifølge organisasjonens nettsted har de bygget over 170 skoler, og hjulpet til med å utdanne over 68 000 studenter.

I tillegg blir Mortenson, som ble nominert til Nobels fredspris i 2009 og 2010, beskyldt å ha skrevet bok om sine opplevelser i Pakistan basert på ren fantasi. Dette etter avsløringer i det amerikanske reportasjeprogrammet «60 minutes».

«Fantasi og frekkhet» Greg Mortenson ga i 2006 ut boka «Three cups of Tea», eller «Tre kopper te», som er den norske tittelen. Boka er en beskrivelse av hvordan Mortenson ved en tilfeldighet havnet i Pakistan, og hvordan dette førte til at han bestemte seg for å bygge skoler i landet.

Mandag ga Jon Krakauer, forfatter av bestselgeren «Into the Wild», ut boka «Three cups of Deceit», en 75 sider lang kritisk rapport om Mortensons bok.

Krakauer har tidligere donert 75.000 til Mortensons interesseorganisasjon. Men etter noen år trakk han tilbake støtten i mistanke om at pengene ble misbrukt. Han sier han senere fikk vite at Mortensons historie om Korphe var rent oppspinn.

«Bildet av Mortenson som har blitt skapt for forbrukermarkedet er et produkt av fantasi, frekkhet og et tilsynelatende umettelig behov for aktelse. (...) Mortenson har løyet om de edle gjerningene han har gjort, farene han har trosset, folk han har møtt og antall skoler han har bygget», står det i boka.

Dyre foredrag «60 minutes» har også ha avdekket at Central Asia Institute har brukt mer penger i USA på å snakke om utdannelse i Pakistan og Afghanistan, enn de faktisk har brukt på å bygge og støtte skoler i de aktuelle landene.Den amerikanske presidenten Barack Obama har donert 100.000 dollar til organisasjonen - penger Obama fikk for Nobels fredspris.

Årsrapporten fra september 2009 viser at organisasjonen hadde 9,7 millioner dollar i utgifter. Om lag 41 prosent av dette gikk til skoleformål. Resten har gått til «utenlandsk virksomhet», samt «foredrag og gjesteopptredener i USA». 

Store summer skal også ha blitt brukt til promotering av Greg Mortensons bok, selv om organisasjonen ikke mottar pengene han tjener på dette.

- Gregs bok og foredragsvirksomhet opplyser mennesker om oppdraget, og resulterer i betydelige donasjoner til organisasjonen, skriver styremedlemmene i CAI i en pressemelding, som svar på beskyldningene.

- De ga meg alt I boka «Tre kopper te» beskriver Mortenson hvordan han i 1993 mislyktes i sitt forsøk på å bestige verdens nest høyeste fjell, K2. På vei ned forteller han at han gikk seg vill. Alene og utslitt dro han inn i en liten landsby i Pakistan ved navnet Korphe.

«Da Greg kommer seg på bena, ser han den bunnløse fattigdommen i landsbyen. Greg lover å komme tilbake — for å bygge en skole til barna», lyder Gyldendals beskrivelse av boka.

- De ga meg alt de hadde: Yak-smøret og teen deres. De la varme tepper over meg, og de pleide meg slik at jeg ble frisk, uttalte Mortenson i et tidligere intervju.

Boka ble en internasjonal suksess. Den har ligget tre år på bestselgerlistene i USA og er utgitt i 47 land. Mortenson har reist verden rundt for å holde foredrag - både om hans opplevelser i Pakistan, og hans «bekjempelse av terror med utdannelse».

Her hjemme har han også holdt flere foredrag, blant annet i regi av NORAD, og han deltok på Skavlan i oktober i fjor.

- Løgn «60 minutes» har intervjuet Jon Krakauer.

- Det er en vakker historie, men det er løgn, sier Krakauer til «60 minutes».

- Snublet han over denne byen i en svekket tilstand, spør reporter Steve Kroft.

BERØMT:  Greg Mortenson er internasjonalt anerkjent, og reiser verden rundt for å holde foredrag om sitt arbeid . Her er han avbildet sammen med (fra venstre) IPI-direktør Terje Rød-Larsen, kronprinsesse Mette-Marit, Christiane Amanpour fra ABC News, kronprins Haakon og UNDP-leder Helen Clark under kronprinsparets besøk ved International Peace Institute (IPI) i New York i oktober i fjor. Foto: Pontus Höök / SCANPIX .
BERØMT: Greg Mortenson er internasjonalt anerkjent, og reiser verden rundt for å holde foredrag om sitt arbeid . Her er han avbildet sammen med (fra venstre) IPI-direktør Terje Rød-Larsen, kronprinsesse Mette-Marit, Christiane Amanpour fra ABC News, kronprins Haakon og UNDP-leder Helen Clark under kronprinsparets besøk ved International Peace Institute (IPI) i New York i oktober i fjor. Foto: Pontus Höök / SCANPIX . Vis mer

- Absolutt ikke. Jeg har snakket med en av hans ledsagere og nærmeste venner, som har vært på K2 sammen med ham, og han sier Greg aldri hadde hørt om Korphe før et år senere.

Mortenson selv ønsket ikke å stille foran kamera, men han sier i et tilsvar at han var i Korphe i 1993, og besøkte byen igjen i 1994.

- Det er viktig å huske på at Balti-folket har en annen oppfatning av tid. Selv språket deres har bare vage beskrivelser av tid. Ordet nå kan for eksempel bety umiddelbart eller beskrive en lengre tidsperiode man er inne i, sier han.

Tvil om kidnapping Men skandalen stopper ikke der. I «Tre kopper te» skriver Mortenson at han ble kidnappet i Waziristan-regionen i Pakistan 1996. I sin andre bok «Skoler av stein» publiserte han bilder av de påståtte kidnapperne.

Men da «60 minutes» kontaktet fire menn som var til stede da bildet ble tatt, to av dem avbildet, nektet de for at de var Taliban og at de hadde kidnappet Mortenson.

- Jeg står fast ved den informasjonen som kommer fram i boka, og verdien av CAIs arbeid med å hjelpe lokalsamfunn til å bygge og drive skoler som har utdannet mer enn 60.000 elever, sier Mortenson i sitt tilsvar til tv-programmet.

- En tragedie Om beskyldningene knyttet til den påståtte kidnappingen, sier Mortenson:

- Ja, jeg ble holdt fanget i Wazaristan i åtte dager i 1996. Det var mot min vilje. Passet og pengene mine ble tatt fra meg, sier han i uttalelsen til «60 minutes.»

«Om dette ikke bare gjaldt en forfatters rykte, ville historien hatt få etterdønninger utenfor forlagsbransjen. Men Mortenson er ikke bare en biograf - han er også den mest kjente forkjemperen for utdannelse av jenter i fattige land. Hvis hans undergang fører til skepsis til det veldedige arbeidet, vil det ikke bare være en skandale, men en tragedie», skriver Michelle Goldberg i Daily Beast.

- Jeg tror alle vi som jobber med innenfor veldedighet vil måtte bevise oss selv, og arbeide hardt for å gjenvinne tilliten i offentligheten, særlig blant dem som ikke allerede støtter oss, sier Shalini Nataraj, visepresident i Global Fund for Women.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media