Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er en veldig overraskende utvikling

Russland ville vært best tjent ved å lene seg tilbake og avvente, mener folkerettsekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin fikk i ettermiddag godkjent bruk av militærmakt på ukrainsk territorium av det russiske nasjonalforsamlingen. Samtidig ba de folkevalgte Putin om å hente hjem Russlands ambassadør til USA.

- Det er en veldig overraskende utvikling, sier Stian Øby Johansen, folkerettsekspert og doktorgradsstipendiat ved Senter for Europarett, til Dagbladet.

- Den russiske majoriteten på Krim-halvøya ønsker å løsrive seg og har satt i gang en prosess for å prøve å gjøre det. En del analytikere mener Russland ville være best tjent ved å bare lene seg tilbake, og la situasjonen utvikle seg, sier Johansen.

Logisk å avvente Han mener det logiske ville vært at de fikk til en avstemming om uavhengighet og avventet den.

- Da ville de fått mye mer legitimitet til saken. Det gjør maktbruk nå ulogisk og ødeleggende. Hvis de velger å gå inn militært, risikerer de fordømmelse. De risikerer også å miste ansikt i Syria-saken, hvor de har kjempet mot en militærintervensjon, sier Johansen.

EKSPERT: Stian Øby Johansen.
EKSPERT: Stian Øby Johansen. Vis mer

- Hvilket folkerettslig grunnlag har Russland for en intervensjon?

- Min første reaksjon er at det ikke er noe folkerettslig grunnlag her. Ukraina er en suveren stat, og bruk av militærmakt er et brudd på maktforbudet i FN-pakten. De vil ikke kunne argumentere med selvforsvar og det vil ikke bli enighet om dette i FNs sikkerhetsråd.

- Men de vil nok prøve å begrunne det, selv om de muligens ikke vil gjøre det rettslig. Det er mulig å tenke seg at de vil hevde at det er en samtykkesituasjon, at folket på Krim har bedt om hjelp. Alternativt kan det tenkes at de prøver å argumentere med at de trenger å beskytte de russiske marineanleggene og militærbasene. Men det er ikke noe nå som tyder på at de faktisk er truet, sier Johansen.
Uoversiktelig Et eventuelt samtykke må komme fra den ukrainske staten.

- Det er mulig de vil argumentere med at den avsatte presidenten har gitt samtykke, men det forutsetter at han er statsoverhode, og såvidt jeg har forstått har maktovergangen fra Viktor Yanukovitch til den midlertidige presidenten i Ukraina,
Oleksandr Turchynov skjedd i tråd med den ukraniske grunnloven.

Situasjonen er uoversiktelig.

MILITÆRE KJØRETØY: Disse russiske militærkjøretøyene ble fotografert ved Sevastopol i dag. Foto: REUTERS / Baz Ratner / NTB scanpix
MILITÆRE KJØRETØY: Disse russiske militærkjøretøyene ble fotografert ved Sevastopol i dag. Foto: REUTERS / Baz Ratner / NTB scanpix Vis mer

- Det som er farlig, er hvis partene - og de vestlige landene, begynner å overtolke hverandre handlinger. Da kan situasjonen eskalere veldig fort. Det er lett å lese for mye inn i russernes handlinger, enn så lenge er det uklart hva de faktisk vil gjøre, sier doktorgradsstipendiaten.

Hele Norges coronakart