KRIMUNDERSØKELSER: Politiet fortsetter den kriminaltekniske undersøkelsen i leiligheten til Hilda Feste (98). 98-åringen ble søndag kveld overfalt og drept, og politiet jakter en ukjent gjerningsmann. Foto: Leif Stang
KRIMUNDERSØKELSER: Politiet fortsetter den kriminaltekniske undersøkelsen i leiligheten til Hilda Feste (98). 98-åringen ble søndag kveld overfalt og drept, og politiet jakter en ukjent gjerningsmann. Foto: Leif StangVis mer

- Det er en veldig stygg sak, og den blir bare verre

Operatøren som mottok nødanropet da Hilde Feste (98) ble slått ihjel, forsto at hun trengte øyeblikkelig hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som politiet i Hordaland står uten en mistenkt og med få spor etter drapet på Hilda Feste (98), kommer det fram nye opplysninger i saken.

98-åringen rakk å utløse trygghetsalarmen før hun ble drept. Alarmen ble besvart i sentralrommet til HT Safe på Hamarøy i Nordland.

Imidlertid fikk operatøren som tok i mot nødanropet aldri kontakt med drapsofferet. Det var likevel ingen tvil om at hun hadde behov for øyeblikkelig hjelp, og operatøren slo alarm etter få sekunder:

- Trygghetsalarmen åpner for toveiskommunikasjon, men vår operatør fikk ikke kontakt med brukeren. Vi har prosedyrer som skal følges når vi mottar en «taus alarm». I dette tilfellet ble det slått alarm til hjemmetjenesten etter kort tid, sier daglig leder i HT Safe, Rigmor Lien, til Dagbladet.

- Hørte bare Hilda - Vår operatør fikk ikke svar, men hørte brukeren og vurderte det slik at hun trengte hjelp.

- Hørte operatøren andre enn Hilda Feste?

- Operatøren hørte bare brukeren. Jeg vil ikke gå mer inn på innholdet i anropet. Vi har overlevert all informasjon om klokkslett og innholdet i anropet til politiet, og jeg ønsker ikke kommentere på ting som inngår i etterforskningen, sier Lien.

Hun forteller at bedriften har levert alarmtjenester i 30 år, og aldri opplevd en lignende sak. Den har preget alle de 17 ansatte.

- Det er første gang vi opplever noe sånt. Dette en veldig stygg sak, og den blir bare verre når man tenker på opplysningene som har kommet fram. Det er bare tragisk, sier hun.

Jakter seksualforbryter Ifølge Lien rykket hjemmetjenesten ut på bakgrunn av alarmen fra HT Safe. Hjemmesykepleieren som kom til leiligheten skal ha sett gjennom vinduet at en mann forgrep seg på 98-åringen. Hun skal ha trukket seg tilbake og varslet politiet.I tillegg tilkalte hun to kolleger, og de tre gikk til Hildas leilighet.

Der fant de 98-åringen ille tilredt.

Politiet vil ikke kommentere opplysningene i saken som kan gå i retning av en seksualforbrytelse.

TRYGGET DE ELDRE: Politi og kommuneansatte besøkte de andre leilighetene i bofelleskapet for eldre på Os, senere samme kveld som Hilda Feste (98) ble overfalt og slått i hjel. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
TRYGGET DE ELDRE: Politi og kommuneansatte besøkte de andre leilighetene i bofelleskapet for eldre på Os, senere samme kveld som Hilda Feste (98) ble overfalt og slått i hjel. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Av etterforskningshensyn vil jeg ikke kommentere detaljer fra åstedet eller detaljer i opplysningene som er kommet til oss. Jeg kan verken bekrefte eller utelukke at vi kan stå overfor en seksualforbrytelse.

Etter det Dagbladet forstår, har politiet vitneopplysninger i saken som går i retning av at politiet jakter en seksualforbryter.

Ber de eldre ta kontakt - Vi har brukt mye tid på å diskutere denne hendelsen med våre operatører i ettertid. I mange tilfeller når vi mottar anrop og ikek vet hva som skjer, kan vi holde livet de brukeren i hendene våre. Alle her hos oss synes denne saken har vært heldt forferdelig, sier Lien.

- Hva slags oppfølging har operatøren som mottok nødanropet fått?

- Vi har laget et nettverk rundt den ansatte, og bearbeider dette gjennom samtale. Det har så langt ikke vært aktuelt å hente inn ekstern hjelp. Men det er klart, etter en sånn hendelse får man ikke sove så godt om natta. Selv med mange års erfaring, gjør en så utrolig dramatisk hendelse inntrykk, sier Lien.

Hun vil ikke kommentere hvorvidt sentralen har fått flere anrop fra de andre eldre som bor i det samme bofelleskapet på Os. Men hun er klar på at de eldre bare må bruke trygghetsalramen dersom de føler behov for det.

- Det er derfor vi er her, sier hun.