- Det er en veldig ubehagelig situasjon, det var menneskelig svikt fra min side

Norsk Koenigsegg-fører håpet å slippe med å betale 800 000,- i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): 40-åringen måtte i går møte for byretten i Poznan.

Han inngikk i fjor høst en avtale med statsadvokaten, der han erklærte seg skyldig mot løfte om å få slippe unna med en betinget fengselsstraff på ett år og fire måneder, samt å gjøre opp økonomisk med de mange som pådro seg fysiske skader. Forutsetningen for å kunne gjennomføre en slik handel, er at domstolen godkjenner den. 

Da omstendighetene og vilkårene i går ble presentert for retten, kom det fram at fire av ofrene har takket nei til tilbudet om økonomisk kompensasjon — og at disse nå krever at en domstol behandler saken på normal måte.

Skyldfølelse Nordmannen grep selv ordet under rettsmøtet i går:

- Dette er en veldig ubehagelig situasjon for meg og jeg har slitt med skyldfølelser. Jeg har allerede erklært meg skyldig, og vedgått at årsaken til ulykken var menneskelige svikt fra min side. Derfor kommer jeg med sikkerhet aldri mer til å delta i et gateløp - hvis det da ikke foregår på et avsperret område, uttalte han i retten ifølge lokalavisa Wielkopiolski

- Vi hadde håpet at avtalen skulle bli godkjent, selv om vi bare hadde greid å få omlag halvparten av ofrene til å gå med på den. Men vi respekterer selvsagt dem som nekter å godta den, uttalte advokat Lukasz Mieloch.
 
-Jeg har fått et tilbud som er alt for lavt, og dette er i seg selv grunn god nok til at jeg ikke vil godta at nordmannen får til en avtale. Nå har tre andre offerfamilier og jeg krevet at vi får status som anklagere - ved siden av statsadvokaten — og håper å få gjennom en streng straff, slik at ting som dette ikke skjer igjen, sier en ikke navngitt mann til Glos Wielkopolski.

Statsadvokaten i Poznan opplyste i fjor høst på sin egen hjemmeside at nordmannen først nektet seg straffeskyld - og også avviste å bli avhørt av polske etterforskere - umiddelbart etter ulykka i Poznan den 30. juni i fjor.

Men under et senere avhør tok nordmannen likevel på seg skylda for det som skjedde. 

Mistet kontrollen Han forklarte da at han hadde mistet kontrollen over kjøretøyet sitt og deretter reagert galt — blant annet ved å svinge mot høyre. I avtalen om at han erklærer seg skyldig, godtok nordmannen en fengselsdom på et år og fire måneder — gjort betinget i tre år — og 300 dagbøter på hver 150 zloty, en sum på totalt 90 000 norske kroner.

Gran Turismo blir markedsført som et oppvisningsløp gjennom den polske byen Poznan.  Mens de andre 174 deltakerne — hvorav hele 50 stilte i Ferrari — trillet stille og rolig gjennom rennområdet, viser mange videoopptak hvordan en Koenigsegg mister veigrepet allerede under start.

Bilen ser et øyeblikk til å rette seg opp, men fortsetter å øke tempoet voldsomt før kontrollen svikter på nytt.

Kjøretøyet braste gjennom sperringen og traff flere tilskuere.  Totalt 19 mennesker måtte etterpå til medisinsk behandling.  Fem hadde pådratt seg alvorlige skader, blant annet et mindreårig søskenpar som fikk kvestelser i beina. Den norske bileieren ble umiddelbart anholdt og holdt to døgn i varetekt. Han skal i utgangspunktet ha hevdet at dårlige sikkerhetstiltak var årsak til at folk ble skadd.

Finner ingen forklaring En talsmann for statsadvokaten i Poznan sa i begynnelsen av november til avisa Gazeta Wyborcza at saken da var godt som ferdig etterforsket.  Verken den svenske arrangøren av Gran Turismo eller lokale myndigheter - som på forhånd ga de nødvendige tillatelsene — kunne lastes for det som skjedde.  Det var nemlig aldri meningen at deltakerne skulle kjøre fort.

Ingen har funnet forklaringen på hvorfor 40-åringen plutselig tråkket klampen i bånn og ga en håndfast demonstrasjon på hva de 800 hestekreftene hans kan prestere.

- Sperringene som var satt opp, skulle utelukkende tjene til å holde publikum på avstand — og var slett ikke ment som beskyttelse, sa talsmannen.

På statsadvokatens hjemmeside blir det også konstatert at verken arrangørene eller kommunen — som hadde gitt nødvendige tillatelser — kan lastes for ulykka. Den ble ene og alene forårsaket av nordmannen, sto det i innstillingen til domstolen.

«Katastrofe» Ifølge Gazeta Wyborcza hadde nordmannen allerede frivillig betalt 800 000 kroner som en påskjønnelse til de verst medtatte ofrene for ulykka.

Disse skal ha gått med på at han fikk en avtale om betinget fengsel.  Vedkommende som i går uttalte seg til Glos Wielkopiolski, hevder at han ikke en gang har mottatt en unnskyldning fra ulykkesjåføren.

Statsadvokaten i Poznan blir nå nødt til å utarbeide ny tiltale i saken — som deretter må berammes på nytt. Den kommer til å handle om brudd på en paragraf om «uaktsomt å ha utløst en katastrofe i trafikken» og kan i teorien utløse en dom på fem års ubetinget fengsel.

Den 40 år gamle bilføreren la på røret, da Dagbladet tidligere på dagen ba ham om en kommentar.