«Det er enkelt å ta de små, mens de store går fri»

Dødsbrannen forandret livet til seksbarnsmora Kabela Mahdi Ajel (56).

DØMT: Kabela Mahdi Ajel er domfeldt etter brannen i Nordbygata i Oslo. På fanget sitter barnebarnet Fatima (4). Sønnen Mohammed (25) tolket. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
DØMT: Kabela Mahdi Ajel er domfeldt etter brannen i Nordbygata i Oslo. På fanget sitter barnebarnet Fatima (4). Sønnen Mohammed (25) tolket. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 20. desember 2008 skulle seksbarnsmora Kabela Mahdi Ajel (46) lage kebab til barna som satt ute i stua. Men det tok fyr i frityrkokeren, og brannen utviklet seg raskt. Kabela fikk barna ut i sikkerhet, men da hun tilkalte hjelp fra naboer åpnet hun utgangsdøra ut i oppgangen i Nordbygate 19 på Grønland i Oslo.

Den svarte røyken veltet ut i oppgangen, og da en kvinne forsøkte å ta seg ned fra 6. etasje, omkom hun av kullosforgiftning.

20. desember i år, nøyaktig to år etter brannen, ble den 46 år gamle kvinnen dømt til 90 dagers fengsel for ved uaktsomhet å ha forvoldt en brann hvor tap av menneskeliv og ødeleggelse av fremmed eiendom lett kunne forårsakes.

Men ingen personer hadde omkommet i brannen, dersom brannforskriftene hadde vært fulgt. Dette fastslås i brannrapporten.

- Ikke ressurser «Det var to alvorlige branntekniske avvik fra byggesaksdokumentene fra 1986. Det ene var krav om at trapperom skulle ha brannventilasjon og det andre var at dørene inn til leilighetene skulle være selvlukkende. Ingen av disse kravene var innfridd. Begge disse avvik kan ha hatt stor betydning for at menneskeliv gikk tapt i denne brannen,» heter det i rapporten fra dødsbrannen.

Likevel valgte ikke politiet å innlede etterforskning mot sameiet som er ansvarlig for at brannforskriftene følges.

- Dommeren i retten undret seg over at det ikke var innledet etterforskning mot gårdeier. Aktor svarte da at det ikke var etterforsket på grunn av ressursmangel, sier Randi Hagen Spydevold, Mahdi Ajels forsvarsadvokat, til Dagbladet.

Dagbladet forsøkte å få en kommentar fra politiet før jul, men ingen kunne uttale seg på grunn av ferieavvikling.

Brannvesenet skuffet Brannmannen som skrev rapporten, sier han er skuffet over at manglene som kostet et menneskeliv ikke får konsekvenser.

- Det er en skuffelse for meg at påtalemakta gikk til sak mot beboer og ikke gårdeier. Jeg fikk tanken at det er enkelt å ta de små, mens de store som skulle vært tatt, går fri, sier brannmann Freddy Høynes til Dagbladet.

- ALDRI NOE KONTROLL: Dagbladet møtte den dømte seksbarnsmora Kabela Mahdi Ajel i hennes nye bolig på Furuset i Oslo. Da kunne Kabelas sønn, Mohammed (25) (t.h.), fortelle at det aldri var noen kontroll av leilighetens selvlukkingssystem i den perioden de bodde i leiligheten.
- ALDRI NOE KONTROLL: Dagbladet møtte den dømte seksbarnsmora Kabela Mahdi Ajel i hennes nye bolig på Furuset i Oslo. Da kunne Kabelas sønn, Mohammed (25) (t.h.), fortelle at det aldri var noen kontroll av leilighetens selvlukkingssystem i den perioden de bodde i leiligheten. Vis mer

Jo Tangedal i brannforebyggende avdeling i Brann og redningsetaten i Oslo kommune, slår fast at manglende selvlukking av døra inn til leiligheten er grunnen til at menneskeliv gikk tapt.

- I denne saken er det sentrale problemet at vi påpekte konkrete avvik i vår rapport, som ikke ble fulgt opp. Det er grunnen til at brannen fikk langt større konsekvenser enn den burde ha fått, sier Tangedal til Dagbladet.

- Jeg hadde håpet politiet etterforsket den delen også.

- Finnes ikke penger Leder for sameiet i Nordbygate 19-21-23, Tor Herman Nilsen Fylling, mener de har fulgt brannvesenets pålegg så godt det lar seg gjøre.

- Alle dørene i sameiet er utstyrt fra fabrikk med en fjærbelastet selvlukker, som sitter midt i dørkarmen. Noen av dem er beklageligvis satt ut av drift av beboerne. Det foreligger et vedtak i styret på at vi skal montere standard dørpumper på alle dører fra et halvt år etter brannen, sier Nilsen Fylling til Dagbladet.

Da Dagbladet besøkte Nordbygate 19 rett før jul, viste det seg at døra inn til leiligheten det brant, fortsatt ikke har fungerende selvlukking. Dermed er fortsatt ikke brannforskriftene fra 1986 fulgt, til tross for at det var en brann i oppgangen for to år siden som kostet et menneskeliv.

- Hvorfor er det ikke fungerende selvlukking av døra?

- Da må jeg si som regjeringen sier: Finnes det ikke penger, så finnes det ikke penger. Det høres banalt og dumt ut, men det er et faktum, sier Nilsen Fylling.

- Brannvesenet sier at det er sameiets ansvar å sjekke at selvlukkingen som er montert fungerer, hvorfor har dere ikke gjort dette?

DØDSBRANN: 20. desember 2008 skulle seksbarnsmora Kabela Mahdi Ajel (46) lage kebab til barna som satt ute i stua. Det endte med dødsbrann. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
DØDSBRANN: 20. desember 2008 skulle seksbarnsmora Kabela Mahdi Ajel (46) lage kebab til barna som satt ute i stua. Det endte med dødsbrann. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

- Beklageligvis trekker jeg litt på smilebåndet. Det er ikke alltid at virkelighetens verden ser sånn ut. Jeg hører hva brannvesenet sier, og forstår det, men det å sjekke selvlukkingssystemet en gang i uka i et sameie som vårt, ser jeg på som en uoverkommelig oppgave.

- Vondt i hjertet Dagbladet møtte den dømte seksbarnsmora Kabela Mahdi Ajel i hennes nye bolig på Furuset i Oslo. Da kunne Kabelas sønn, Mohammed (25), fortelle at det aldri var noen kontroll av leilighetens selvlukkingssystem i den perioden de bodde i leiligheten.

- Døra lukket seg aldri automatisk i de fire årene vi bodde der før brannen i 2008. Det var heller aldri noen kontroll, sier Mohammed til Dagbladet.

Kabela føler mye skyld etter det som hendte for to år siden.

- Det er en ulykke som kan skje alle, men jeg har vondt i hjertet når jeg tenker på henne som døde. Men det var ingen grunn til at noen skulle dø i den brannen, det er politiets jobb å etterforske når de finner feil. De har bare dømt en person, mens de andre går fri, sier Kabela til Dagbladet.

FULGTE IKKE BRANNFORSKRIFTER: Ingen personer hadde omkommet i brannen, dersom brannforskriftene hadde vært fulgt. Dette fastslås i brannrapporten. Her reddes en kvinne ut av bygget. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
FULGTE IKKE BRANNFORSKRIFTER: Ingen personer hadde omkommet i brannen, dersom brannforskriftene hadde vært fulgt. Dette fastslås i brannrapporten. Her reddes en kvinne ut av bygget. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer