Det er enorme utfordringer med å bygge opp Gaza igjen

Som første stortingspolitiker, besøkte Frps Morten Høglund krigsherjede Gaza i dag. Det ble et sterkt møte.

<strong>ANNEN VERDEN:</strong> Morten Høglund (43) sitter på King David hotell i Jerusalem og oppsummerer inntrykkene fra Gaza og Sør-Israel. &mdash; Jeg vil ta opp med Israel, her og hjemme i Oslo, de inntrykkene jeg har fått her nå. Hvis vi kan bidra til at Israel gjør dette på en mer effektiv måte, er det flott, sier Høglund. Foto: Torbjørn Grønning
ANNEN VERDEN: Morten Høglund (43) sitter på King David hotell i Jerusalem og oppsummerer inntrykkene fra Gaza og Sør-Israel. — Jeg vil ta opp med Israel, her og hjemme i Oslo, de inntrykkene jeg har fått her nå. Hvis vi kan bidra til at Israel gjør dette på en mer effektiv måte, er det flott, sier Høglund. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


JERUSALEM (Dagbladet.no): Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund (43), er på et tre dagers besøk i Israel og i krigsherjede Gaza.

I går var han på besøk rundt i det sørlige Israel, som stadig rammes av raketter fra Gaza. I dag besøkte han Gaza, i regi av FNs humanitære organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA.
 
Det var veldig lærerikt å se Gaza på nært hold. Ødeleggelsene er store. Skoler, kloakk og vann.. Bedrifter og fabrikker som er jevnet med jorden, sier Høglund som hadde et over seks timers langt besøk i Gaza i dag.
 
- Når du ser enkelte områder hvor alt er lagt i grus. Selv med min begrensede fantasi, ser du at det har vært en krig her. Vi besøkte ett område, hvor det er mange fabrikker som er ødelagt. Kjeksfabrikk, sementfabrikk. Det er forhåpentlig en grunn til at de er tatt ut, men de er jevnet med jorden sånn at mange tusen arbeidsplasser forsvinner, sier Høglund.

Må få hjelp
Nå må palestinerne i Gaza få hjelp, sånn at de skal få skape seg et liv og noe å leve av, mener Frp-politikeren, som hadde FN-folk som guider i Gaza i går.

- Det var et landområde hvor alt var ødelagt og jevnet med jorden. Det er mange og store utfordringer i Gaza. Nå får vi håpe at det kan komme noe godt ut av tragedien, sier Høglund.

Med unntak av statssekretær Raymond Johansen, er Høglund den første norske politikeren som har satt sine bein i Gaza etter krigen. Etter partiformann Siv Jensens massive støtte til Israel under krigen, kom hans besøk overraskende på flere.
 
- Jeg er her i et forsøk på å sette meg inn i lidelsene på begge sider, også hos palestinerne. Nå må palestinerne få et håp om en bedre framtid. Det er mange som må gå inn i seg selv nå, inkludert Israel, sier Høglund.

Han karakteriserer Gaza-besøket som "veldig lærerikt". Nå skal inntrykkene fordøyes.

Israel-besøk i går
Gårsdagen reiste Høglund rundt i det sørlige Israel, som jevnlig opplever rakettangrep fra Gaza. Alarmer og bomberom er hverdagen for befolkningen der.
 
- Jeg var på en skole som var delvis ødelagt av en rakett, og møtte traumatiserte barn. Det er tapere på begge sider her nede. Nå må vi jobbe for at både palestinere og israelere kan få håp om en bedre framtid, sier Frps utenrikspolitiske talsmann.

Må få forsvare seg
Sjøl sitter han igjen med inntrykket av at de fleste i Gaza ikke støtter rakettutskytningene mot sivilbefolkningen i Sør-Israel.
 
- De er fanget på Gaza. Det er ikke galt av Israel å gå etter terrorister og forsvare seg sjøl, men vi må se på resultatene og effektene av det de gjør. En del av det jeg har sett i dag er vanskelig å forstå, mens andre bombemål jeg har sett i Gaza i dag var opplagte og forståelige, sier Høglund.

I morgen skal han møte israelske militære og andre, for å fortelle om sine opplevelser og tanker.
 

<strong>TRAUMATISERTE BARN:</strong> Her møter Morten Høglund en niårig israelsk gutt som forteller om hvor vanskelig det er å leve med frykt for at en rakett skal falle i hodet. Foto: Privat
TRAUMATISERTE BARN: Her møter Morten Høglund en niårig israelsk gutt som forteller om hvor vanskelig det er å leve med frykt for at en rakett skal falle i hodet. Foto: Privat Vis mer
<strong>PÅ LEIT:</strong> En gammel palestinsk dame leter etter eiendelene sine i husruinene i en landsby i Gaza. Foto: Morten Høglund
PÅ LEIT: En gammel palestinsk dame leter etter eiendelene sine i husruinene i en landsby i Gaza. Foto: Morten Høglund Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer