ANKER.  Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad  leverte i ettermiddag et tillegg til sin anke om at to  nye sakkyndige skal vurderer Anders Behring Breivik. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ANKER. Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad leverte i ettermiddag et tillegg til sin anke om at to nye sakkyndige skal vurderer Anders Behring Breivik. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Det er et argument til vi mener det er viktig å fremme

Breiviks forsvarerer leverte i ettermiddag et tillegg til anken om nye sakkyndige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breiviks forsvarere har som kjent anket avgjørelsen om å oppnevne to nye sakkyndige psykiatere.

- Vi leverer vår anke til retten i dag. Vi mener det er begått saksbehandlingsfeil, da vi mener retten har benyttet seg av taushetsbelagt materiale som den ikke har anledning til. Så får vi se hva lagmannsretten og eventuelt høyesterett mener, har Geir Lippestad tidligere sagt til Dagbladet.

Men i ettermiddag leverte forsvarerne et tillegg til denne anken.

- Det er et argument til som vi mener det er viktig å fremme, forklarer Lippestad.

- Oslo tingrett har bygget beslutningen om to nye sakkyndige på straffeprosessloven paragraf 294, som gir retten anledning til å innhente nye bevis. Problemet er at dette gjelder, etter vår oppfatning, bare under hovedforhandling og ikke under etterforskning, sier Lippestad til Dagbladet.

- Det er et viktig rettslig prinsipp at det er påtalemyndighetene som er ansvarlige etterforskere under saken, legger han til.

Han understreker at verken forsvarerne til Breivik eller påtalemyndighetene har bedt om at det oppnevnes to nye sakkyndige på etterforskningstadiet.

- Etter vår oppfatning kan derfor ikke paragraf 294 benyttes, og vi ber om at begjæringen om to nye sakkyndige oppheves og at beslutningen gis oppsettende virkning, sier Lippestad.