Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er et blodslit

Polfarer Børge Ousland opplyser at de har sterk vind i vente. Polfarer og forlegger Erling Kagge kjenner til smerten og blodslitet de to polfarerne i Arktis gjennomgår nå.

EKSPEDISJON: Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn har nå tilbrakt 80 dager i Arktis. Foto: @borgeousland og @mikehornexplorer. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

I over 80 dager har Børge Ousland og Mike Horn forsøkt å krysse Polhavet fra Alaska til Svalbard på ski. I disse dager jobber de intenst for å komme polfarerne Aleksander Gamme og Bengt Rotmo i møte, som kommer med forsyninger.

- Vi har to dager med matforsyninger igjen. Kappløpet er i gang, skriver Ousland i sin seineste oppdatering på Instagram.

Liv Arnesen. Foto: bancroftarnesen.eco
Liv Arnesen. Foto: bancroftarnesen.eco Vis mer

Sterk vind

Dersom alt går etter planen, vil ekspedisjonen ende med at polfarerne blir plukket opp av skipet «Lance». Men været kan by på noen problemer: Onsdag skriver Ousland at det er varslet sterk vind fra sør igjen.

Polfarer og foredragsholder Liv Arnesen mener at polfarerne kan risikere å rykke noen kilometer tilbake på grunn av vinden.

- De er mentalt sterke, men det er klart det er vondt. Kulden og vinden er heftig og spesielt den fuktige luften er smertefull. Når de har 30 kuldegrader og vind blir det mye i effektive kuldegrader, sier Arnesen til Dagbladet og tilføyer:

- Hvis vinden kommer fra sør, kan de risikere å rykke tilbake flere kilometer enn der de slo leir dagen før.

Polfarer og forlegger: Erling Kagge. Foto: Scanpix
Polfarer og forlegger: Erling Kagge. Foto: Scanpix Vis mer

- Blodslit

Polfarer og forlegger Erling Kagge forteller til Dagbladet at han forventer at de kommende dagene blir tøffe for Ousland og Horn.

- Ingen vet noe helt sikkert, de neste dagene blir tøffe. Frostskadene blir ikke mindre, og man blir ikke sterkere og friskere i kroppen under de omstendighetene.

De seineste dagene har polfarerne nemlig slitt med frostskader og ødelagt utstyr. Onsdag kveld opplyser Ousland at de heldigvis har fått reparert en ødelagt pulk.

- Det er et blodslit det de står i. Men jeg tror enden blir god, sier Kagge.

- Kjenner ham godt

For 29 år siden gikk Erling Kagge til Nordpolen med Børge Ousland. De kjenner hverandre godt, forteller Kagge. De delte nemlig sovepose i 30 netter på rad.

- Hva er det tøffeste i den situasjonen de er i nå?

- Å stå opp om morgenen, og siden sette det ene benet foran det andre nok ganger.

- Hvilke tanker går gjennom hodene deres nå?

- Jeg vil tro at de ikke tenker så mye egentlig. Det de fokuserer på er å komme seg fram på en god og trygg måte. Jeg vil også tro at både Børge og Mike savner barna sine og nær familie. De gleder seg nok veldig til å komme hjem til jul og gomle i seg feit mat.

- Er det sulten eller kulda som er verst?

- De to går hånd i hånd.

Kulde

- Hvorfor kan man ikke bare fly inn og hente de med helikopter?

- Det er jo mye morsommere og avslutte turen der havet begynner, og komme seg derfra i båt som planlagt. Det er jo det som har vært planen hele tiden. Foreløpig ser ekspedisjonen ut til å bli en stor suksess, men det blir slitsomt, sier Kagge.

I 1992 ble Liv Arnesen historiens første kvinne til å krysse innlandsisen på Grønland uten hjelp underveis. Hun har også gått til Sydpolen to ganger, samt forsøkt å krysse Nordpolen to ganger.

Hun minnes kulden fra sist gang hun var der.

- Da hadde vi opptil 60 kuldegrader og da er det så kaldt at det gjør vondt å puste. Det brenner i kulde nedover halsen om du ikke har en eller annen form for klede foran, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media