TAS I LAND: Det er funnet 24 omkomne flyktninger etter forliset. Så mange som 900 kan han omkommet. Foto: REUTERS / Darrin Zammit Lupi / NTB scanpix
TAS I LAND: Det er funnet 24 omkomne flyktninger etter forliset. Så mange som 900 kan han omkommet. Foto: REUTERS / Darrin Zammit Lupi / NTB scanpixVis mer

- Det er et djevelsk dilemma. Jo flere flyktninger vi får reddet, jo flere setter menneskesmuglere om bord på joller og tømmerflåter

Krever handling etter massakren i Middelhavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU avkreves handling etter nok en tragedie i Middelhavet. Nå finnes det ingen flere unnskyldninger, sier Unionens utenrikssjef.

- Vi har ingen flere unnskyldninger, EU har ingen flere unnskyldninger, medlemslandene har ingen flere unnskyldninger. Det trengs øyeblikkelig handling fra EU og medlemslandene, sier Federica Mogherini på vei inn til utenriksministermøte i Luxembourg.

Der kaster helgas ulykke i Middelhavet lange skygger. Så mange som 900 migranter kan ha mistet livet da en overlesset båt forliste på vei mot Europa.

EU vurderer å samle stats- og regjeringssjefene til et hastetoppmøte, men anklages for å ha vært utilgivelig treg i diskusjonen om det som kalles en varslet katastrofe i Middelhavet. Fortsatt står titusenvis av migranter i Libya med planer om å prøve seg på den farlige overfarten til Europa.

Moralsk ansvar Italia har gjentatte ganger etterlyst større europeisk støtte til redningsarbeidet i Middelhavet, og italienske Mogherini understreker at det er Europas «moralske ansvar» å unngå at tragediene skjer igjen og igjen.

EU har for øyeblikket et mindre patruljeringsoppdrag i Middelhavet, men det er erklært utilstrekkelig av hjelpeorganisasjonene - både i mandat og omfang. Nå er spørsmålet om en redningsoperasjon i stor skala oppe for alvor.

- Det er ryktet vårt det er snakk om, sier Italias utenriksminister Paolo Gentiloni om EUs håndtering.

Italia vil ha styrket europeisk innsats på sjøen, i mottaksapparatet på land og mot menneskesmuglerne som nå tjener store summer på strømmen av migranter som vil over til Europa.

- Dette er en europeisk krisesituasjon, ikke en italiensk. Dette krever et europeisk svar, sier Gentiloni til pressen i Luxembourg.

Norge Også EUs justis- og innenriksministre er invitert til møtet i Luxembourg mandag ettermiddag for å diskutere hvordan grensekontrollen Frontex og patruljeringsoppdraget Triton kan styrkes. Norge er med i Triton, og regjeringen har sagt den fortsatt vurderer mulige tiltak.

Skal situasjonen løses på sikt, er det årsakene til de store flyktningstrømmene man må ta tak i, understreker flere av de europeiske utenriksministrene. Situasjonen i Midtøsten og Nord-Afrika har sendt titusenvis av mennesker på flukt, og avreiselandet Libya har kollapset.

Dilemma Noen europeiske land frykter dessuten at en stor operasjon på sjøen skal få flere til å prøve den farlige overfarten. Det er ingen enkle løsninger på situasjonen i Middelhavet, understreker danske Martin Lidegaard.

- Det er et djevelsk dilemma. Jo flere flyktninger vi får reddet, jo flere setter menneskesmuglere om bord på plimsollere, joller og tømmerflåter, sier Lidegaard.

- Det er en vanskelig balanse. Vi må ikke komme i en situasjon hvor vi får sendt enda flere flyktninger på havet som vi så ikke klarer å redde. Samtidig blir vi nødt til å gjøre en større innsats for å redde dem som er der.

Mottak Den svenske regjeringen ber EU-land om også å ta imot flere flyktninger.

- Det er et spørsmål om solidaritet i EU-kretsen og blant medlemslandene. Sverige tar inn en urimelig stor andel av både kvoteflyktninger og dem som flyr inn fra blant andre Syria, sier utenriksminister Margot Wallström.

 (NTB)