- Det er et heroiserende bilde av Hitler, og det at det er produsert i 2011, nei, jeg liker ikke det

Dagbladet dro på handletur for å finne ut hvem som selger effekter fra Hitlers raseregime. Så leverte vi dem videre.

OVERLEVERT: I forbindelse med en reportasje om salg av nazi-effekter kjøpte Dagbladets reportere flere gjenstander, blant annet dette marineflagget. Torsdag denne uka leverte vi dem videre til Ivar Kraglund, fungerende leder ved Norges hjemmefrontmuseum. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet . Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er rimelig spesielt, sier Ivar Kraglund, fungerende leder ved Norges Hjemmefrontmuseum.

I hånda holder han et portrett av Adolf Hitler, malt i 2011. Maleriet er en av flere gjenstander Dagbladet Magasinet i høst har handlet inn i en undersøkelse av markedet for kjøp og salg av nazi-gjenstander på Finn.no.

Du kan lese reportasjen om handlingen, gjenstandene og selgerne av tingene i Magasinet i morgen eller på Dagbladet pluss allerede nå.

- Heroiserende

I tillegg til maleriet kjøpte vi blant annet et seks kvadratmeter stort hakekorspreget flagg, en NS-propaganda-plakat og en utgave av Mein Kampf på norsk, utgitt i 1942. Torsdag denne uka overleverte vi tingene til Kraglund ved Norges Hjemmefrontmuseum.

- Når du portretterer Hitler på denne måten, synes du nok at han egentlig har fått litt dårlig omdømme. Det er et heroiserende bilde av Hitler, og det at det er produsert i 2011, nei, jeg liker ikke det.

- Hva tenker du om at dette er til salgs på Finn?

- Det er litt underlig. Hvem har interesse av å kjøpe noe sånt? Det er nærliggende å tro at det er ment for Hitler-sympatisører. Hvis du kjøper et bilde som det der, da har du gått over en grense. Det kan hende at produsenten bare er interessert i å tjene penger, men det er jo et uttrykk for ting vi gjerne ikke vil se.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer