DÅRLIG SIKT:  Tett snøvær og kraftig vind gjør det nesten umulig å se over til den andre siden av gata, forteller innbyggerne i Nordkapp. Foto: Patrick Berg Sørdahl
DÅRLIG SIKT: Tett snøvær og kraftig vind gjør det nesten umulig å se over til den andre siden av gata, forteller innbyggerne i Nordkapp. Foto: Patrick Berg SørdahlVis mer

- Det er et hvitt inferno her

Skoler og barnehager må stenge på grunn av været på Nordkapp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


•Sjekk været for Honningsvåg
•Sjekk de siste veimeldingene fra Finnmark


(Dagbladet.no): Det har vært en dramatisk dag for de 3200 innbyggerne i Nordkapp kommune i Finnmark.

Sterk vind og snøstorm har feid vekk hustak, forårsaket brudd på vannforsyningene og gjort at kommunen har måttet stenge skoler og barnehager.

- Det er nesten orkan og mye snø i lufta. En aksjon koordinert mellom skolene, politi og kommunen er derfor satt i verk for å sende alle skoleelevene hjem, opplyser lensmann Per Dyrstad ved Nordkapp lensmannskontor til Dagbladet.no.

Ifølge oppvekst og kultursjef i Nordkapp Tove Hunnalvatn er Gjesvær, Storbukt og Honningsvåg barne- og ungdomsskoler stengt. Sent på dagen måtte de også stenge den videregående skolen i Honningsvåg.

- Det er dårlig sikt, og brøytingen har stoppet opp. Det var fare for at vi ikke skulle få elevene hjem, så vi måtte sende dem hjem når vi kunne. Vi har hatt dårlig vær her før, men det har sjelden vært så ille, forteller oppvekst og kultursjef Tove Hunnalvatn.

.
Unntakstilstand
Aksjonen startet klokka 12.00. Det er nærmest unntakstilstand i Honningsvåg by og i dag tidlig advarte lensmannen innbyggerne via lokalradioen.

- Vi ber folk om å holde seg innendørs, sier han.

Han forteller at butikkene er åpne, men at det ellers er stillstand i byen i dag. Det er ikke meldt om personskader som følge av været, men flere hustak er revet av.

- Det vil være slik ut dagen, men ifølge værmeldinga skal det roe seg i kveld. Men dessverre er det slik at det ofte blåser mye kraftigere enn det værvarslinga melder her, sier Dyrstad.

Rådmann Gunnar-Frank Holst beskriver snøværet som «et hvitt inferno. På Radio Nordkapps webkamera er det ikke noe annet enn grøt å se, selv om de er i full drift.

- Det har vært et hvitt inferno her og knapt mulig å se over gata. Nesten alle veiene i kommunen er stengt først og fremst på grunn av det tette snøværet. I går ettermiddag oppsto det et vannledningsbrudd så hele Honningsvåg var uten vann. Hele natten gikk med på å få dette reparert, men nå er vannet heldigvis i orden, forteller Gunnar-Frank Holst, som selv har fulgt oppfordringen fra Lensmannen og jobbet hjemmefra i dag.

Polart lavtrykk
- Det blåser kraftig i området . Det ligger et såkalt polart lavtrykk ytenfor Nordkapp, og det er dette som skaper så sterk vind, sier statsmeterolog Kristian Gislefoss i Meteorologisk institutt (MET)

I tillegg snør det tett.

- Den sterke vinden drar også med seg mye snø på bakken. Dette skaper vanskelig kjøreforhold, sier Gislefoss.

Meteorologen advarer også mot stor snøskredfare i området. Dette er også et resultat av vinden.

• Sjekk METs OBS-varsel her:

Noe beroligende er det likevel. I kveld vil uværet roe seg noe.

- Når lavtrykket kommer på land så dør det ut. Det vil bli forbigående mindre vind i kveld, sier han.

I morgen ventes det på nytt vind og snø fra sør.