VALGTHRILLER:  Den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt og opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen i en debatt 31. mai 2015. Kvelden før valget skal de igjen møtes. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark / AFP Photo
VALGTHRILLER: Den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt og opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen i en debatt 31. mai 2015. Kvelden før valget skal de igjen møtes. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark / AFP PhotoVis mer

- Det er et kappløp om å ha den strengeste asylpolitikken og finne den siste skandalen

Dødt løp foran torsdagens valg i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det danske valget kan avgjøres i en forrykende TV-debatt på onsdag kveld, hvor både sittende statsminister Helle Thorning Schmidt og utfordrer Lars Løkke Rasmussen er ventet å ha noen ess - eller skandaler - i ermet.

Torsdag morgen går danskene til valgurnene.

- Det er nå et kappløp om å ha den strengeste asylpolitikken og å finne den siste konkrete saken eller skandalen som kan hente inn seieren, sier valgforsker Johannes Andersen ved Universitetet i Aalborg til Dagbladet.

Mange på gjerdet Da statsminister Hell Thorning-Schmidt utlyste nyvalg 27. mai, ble hun spådd et rasende nederlag. Men tre dager før valget har hennes røde blokk 48,6 prosent av stemmene, mot den blå blokken med Lars Løkke Rasmussens Venstre sine 51,4 prosent.

- 15 prosent av velgerne har ennå ikke bestemt seg og det er jo folk som ikke er interessert i politikk. Jo nærmere vi kommer valgdagen, jo mer vil den enkelte sak eller leders utspill ha betydning, sier Andersen.

Og onsdag kveld, kvelden før valget, er det partilederdebatt.

- Det er helt spesielt at det er en debatt med partilederne kvelden før valget. Det resulterer ofte i noen overraskelser og at politikerne kan dra fram helt nye saker som påvirker velgerne i siste øyeblikk, sier valgforsker Søren Risbjerg Thomsen ved Universitetet i Aarhus til Dagbladet.

Kamp om innvandring En av valgets største stormer, har vært om Danmarks innvandring. I mars tapetserte regjeringspartiet Socialdemokratiet, Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark, danske byer med store plakater med bilder av statsministeren og slagord  som «kommer du til Danmark, skal du arbeide» og «strammere asylregler og flere krav til innvandrere».

- De to store partiene gjør nå mye for å få et fortrinn foran den andre og vise at de er kritiske til innvandring. For å vinne valget på Socialdemokratiet hente stemmer fra Dansk Folkeparti, sier Andersen.

Det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti (18,1 prosent) har under valgkampen kommet med knallharde krav til innvandringspolitikken, som for eksempel at ingen på sikt skal få asyl i Danmark.

- Deres standpunkt er at innvandring er et problem. Og mange dansker har den oppfatning at innvandrere kommer til Danmark for å utnytte velferdssystemet. I velgernes øyne er dansk innvandringspolitikk veldig streng, men de er tilfredse med at den er streng og er glad for at de dominerende partiene er villig til å stramme inn på innvandring, sier Andersen til Dagbladet.

Trenger en overraskelse Og så gjelder det å finne den overraskelsessaken, da. Som kan overbevise de velgerne som fremdeles sitter på gjerdet. 

- Det er nå et valg mellom to personer og jeg er overbevist om at begge de to store partiene jobber med å finne en helt konkret sak hvor de er overlegne, sier Andersen til Dagbladet.

Og der har Thorning-Schmidt en real utfordring.

- Jeg vil si at det akkurat nå peker mest mot en blå regjering, sier Andersen til Dagbladet. 

Risbjerg Thomsen er enig:

- Nå ser det ut til at vi vil få en ny regjering og en ny statsminister, men det er bare min egne personlige vurdering. Men det ser ut til at det blåblå vil vinne, sier professoren til Dagbladet.