- Det er et kappløp om å ha den strengeste asylpolitikken og finne den siste skandalen

Dødt løp foran torsdagens valg i Danmark.

VALGTHRILLER:  Den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt og opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen i en debatt 31. mai 2015. Kvelden før valget skal de igjen møtes. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark / AFP Photo
VALGTHRILLER: Den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt og opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen i en debatt 31. mai 2015. Kvelden før valget skal de igjen møtes. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det danske valget kan avgjøres i en forrykende TV-debatt på onsdag kveld, hvor både sittende statsminister Helle Thorning Schmidt og utfordrer Lars Løkke Rasmussen er ventet å ha noen ess - eller skandaler - i ermet.

Torsdag morgen går danskene til valgurnene.

- Det er nå et kappløp om å ha den strengeste asylpolitikken og å finne den siste konkrete saken eller skandalen som kan hente inn seieren, sier valgforsker Johannes Andersen ved Universitetet i Aalborg til Dagbladet.

Mange på gjerdet Da statsminister Hell Thorning-Schmidt utlyste nyvalg 27. mai, ble hun spådd et rasende nederlag. Men tre dager før valget har hennes røde blokk 48,6 prosent av stemmene, mot den blå blokken med Lars Løkke Rasmussens Venstre sine 51,4 prosent.

- 15 prosent av velgerne har ennå ikke bestemt seg og det er jo folk som ikke er interessert i politikk. Jo nærmere vi kommer valgdagen, jo mer vil den enkelte sak eller leders utspill ha betydning, sier Andersen.

Og onsdag kveld, kvelden før valget, er det partilederdebatt.

- Det er helt spesielt at det er en debatt med partilederne kvelden før valget. Det resulterer ofte i noen overraskelser og at politikerne kan dra fram helt nye saker som påvirker velgerne i siste øyeblikk, sier valgforsker Søren Risbjerg Thomsen ved Universitetet i Aarhus til Dagbladet. Kamp om innvandring En av valgets største stormer, har vært om Danmarks innvandring. I mars tapetserte regjeringspartiet Socialdemokratiet, Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark, danske byer med store plakater med bilder av statsministeren og slagord  som «kommer du til Danmark, skal du arbeide» og «strammere asylregler og flere krav til innvandrere».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.