OPPRØRT: Audun Lysbakken er opprørt over de nye opplysningene i saken om SOS Rasisme som kom frem i dagen Dagbladet. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
OPPRØRT: Audun Lysbakken er opprørt over de nye opplysningene i saken om SOS Rasisme som kom frem i dagen Dagbladet. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

- Det er et meningsløst utsagn

Lysbakken kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Høyre-politiker, Linda Helleland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er noe vi tar svært alvorlig. Det er noe vi har tatt alvorlig hele tiden. Det er midler som skulle gått til andre organisasjoner, sier Lysbakken til Dagbladet.

Kvittet seg med beviser Bård Frantzen uttalte i dag til Dagbladet at SOS Rasisme kvittet seg med åtte søppelsekker med potensielt bevismateriale i frykt for å bli tatt for mer juks.

- Det er svært alvorlig om dette stemmer. Det dreier seg om store pengesummer. Departementet har reist et krav på 6,8 millioner kroner til SOS Rasisme, forteller Lysbakken.

- Meningsløst utsagn Stortingsrepresentant Linda Helleland (H) uttalte i dag til Dagbladet at hun synes Lysbakken har vært defensiv og lite handlekraftig.

Dette er en kritikk Lysbakken ikke kjenner seg igjen i.

- Det synes jeg er et helt meningsløst utsagn. Jeg har bedt politiet etterforske saken og stevnet de for retten, så jeg vil gjerne vite hva mer Linda Helleland mener at jeg burde gjort. SOS Rasisme lar seg ikke overbevise av moralprekener, sier Lysbakken.

Dagbladet avslørte fiktive medlemmer i SOS Rasismes medlemsregister allerede sommeren 2010. Nå er flere er kritiske til statens håndtering av medlemsjukssaken i SOS Rasisme og mener myndighetene har brukt for lang tid.

Landsrådet for Norges barne- ungdomsorganisasjoner (LNU) har allerede har vunnet en runde i retten mot SOS Rasisme, og fått medhold i et krav på 9,7 millioner.

- Her har staten ventet med å se hva LNU fikk ut av saken, før man har foretatt seg noe, sa generalsekretær Martin Østerdal til Dagbladet tidligere i dag.

Forsvarer rutinene Lysbakken mener rutinene i staten har fungert som de skal.

- Våre rutiner har ført til at SOS Rasisme ble oppdaget. Dette systemet er også basert på tillit, så vi slår derfor hardt ned på brudd på den tilliten.

Lysbakken forsvarer departementets håndtering av saken.

ÅTTE SØPPELSEKKER: - Vi tømte kontoene og brente regnskapene, fortalte Bård Frantzen til Dagbladet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl
ÅTTE SØPPELSEKKER: - Vi tømte kontoene og brente regnskapene, fortalte Bård Frantzen til Dagbladet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Vi anmodet politiet til å starte en etterforskning i juli 2011, så jeg mener vi var tidlig ute.

Politiet: - Vårt tempo Så langt har politiet har hverken gjennomført razzia eller avhør i saken.

- Vi jobber med saken og vi har vår måte å gjøre det på. Og vi må gjøre det i vårt tempo. Så skal vi orientere mediene etter hvert, sier politioverbetjent ved Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik, til Dagbladet.

Opprørt Lysbakken er opprørt over at SOS Rasisme har misbrukt unge menneskers engasjement og tillit.

- Vår støtte skal gå til organisasjoner med et sunt engasjement, derfor er det ekstra trist når den tilliten blir misbrukt. Jeg er opprørt over denne saken, forteller statsråden til Dagbladet.

- VÅRT TEMPO: Så langt har ikke politiet i Haugesund gjennomført razzia for å sikre seg beviser i SOS Rasismes lokaler eller avhørt personer i norgeshistoriens største medlemsjuks-sak. - Vi jobber med saken og vi har vår måte å gjøre det på. Og vi må gjøre det i vårt tempo, sier  politioverbetjent ved  Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
- VÅRT TEMPO: Så langt har ikke politiet i Haugesund gjennomført razzia for å sikre seg beviser i SOS Rasismes lokaler eller avhørt personer i norgeshistoriens største medlemsjuks-sak. - Vi jobber med saken og vi har vår måte å gjøre det på. Og vi må gjøre det i vårt tempo, sier politioverbetjent ved Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer