HUTU-FLYTKNINGER:  FNs ekspertgruppe slår fast at flere sentrale ledere i FDLR, en opprørshær som ble dannet med utgangspunkt i den gamle hutu-regjeringshæren som mistet makten etter folkemordet i Rwanda i 1994, jevnlig ringer til personer i Norge. Bildet viser rwandiske hutu-flytkniner i togvogner nær Kisangani i Kongo i 1996. Foto: John Moore / AP Photo
HUTU-FLYTKNINGER: FNs ekspertgruppe slår fast at flere sentrale ledere i FDLR, en opprørshær som ble dannet med utgangspunkt i den gamle hutu-regjeringshæren som mistet makten etter folkemordet i Rwanda i 1994, jevnlig ringer til personer i Norge. Bildet viser rwandiske hutu-flytkniner i togvogner nær Kisangani i Kongo i 1996. Foto: John Moore / AP PhotoVis mer

- Det er et miljø som er ekstremt anti-Rwanda i Norge

FN-eksperter fastslår at tidligere rwandiske folkemordere ringer Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les intervjuet med Emmanuel Munyaruguru, om hans truslene, flukten og hans nye liv i Norge.

(Dagbladet): Kommandanter i den rwandiske opprørshæren FDLR, som holder til i sørlige Kongo, ringer jevnlig til personer i Norge.

FNs ekspertgruppe slår fast at den antatt virkelige militære lederen for FDLR, general Stansilas «Bigaruka» Nzeyimana svært ofte snakker med personer i Norge. Det melder Bistandsaktuelt.

Drap, voldtekt og plyndring FDLR ble dannet med utgangspunkt i den gamle regjeringshæren som mistet makten i Rwanda. De var sammen med hutumilitsen ansvarlige for folkemordet som kostet rundt én million mennesker livet i 1994.

Tallet på døde er omstridt, og ifølge en av Norges aller fremste dokumentarfilmskapere, Karoline Frogner, døde over 1, 2 million under folkemordet.

Hun har flere ganger vært i Rwanda, og ga i 2010 ut dokumentarfilmen «Duhosanye», om et enkesamfunn i landet.

FDLR har i årevis drept, voldtatt og plyndret sivilbefolkningen i østlige Kongo.

Kompliserte nettverk - Enten diskuterer de pengetransaksjoner, politikk og strategi, ellers så snakker de med slektninger i Norge. Dette veit vi ikke, sier Kongo-ekspert Morten Bøås, seniorforsker ved Fafo, og medforfatter av boka «Internasjonal Politikk og Utenrikspolitikk i Afrika Sør for Sahara».

Han mener det finnes flere personer i Norge som har et sympatisk forhold til FDLR.

- FDLR-ledere har ikke bankkontoer i egne navn, men de kan ha tilgang til kontoer via andres mellommenn. De handler med kontanter, sier han videre.

Ifølge FN-gruppen hadde generalen 116 samtaler på satellittelefon i løpet av seks måneder, det vil si nesten en samtale til Norge annenhver dag.

På fire måneder hadde en annen FDLR bataljon-kommandant, Evariste «Sadiki» Kwanzeguhera, 19 mobilsamtaler til Norge. Dessuten hadde han 13 til Sverige. Mens Kwanzeguhera nylig ble drept av en opprørsgruppe, har nålevende FDLRs president, Gaston Iyamuremy, snakket med en person i Norge ni ganger.

Det står ikke noe om hvilke personer som har hatt samtalene.

Antitutsiske norske miljøer FN-gruppen mente i 2009 at det har vært mye kommunikasjon mellom FDLRs militærkommandanter og personer i Tyskland, Frankrike, Belgia, Norge, Nederland, Tanzania, Uganda, Kongo (Brazzaville) og Rwanda.

- Det er antagelig mellom 20 og 30 hutuer som sitter inne i skogen i Kongo og leder FDLR. For disse, og andre hutuer som har stukket av, er eneste måte å returnere til Rwanda gjennom væpnet kamp, sier Bøås, og fortsetter:

- Det er et miliø for dette i Norge, både blant rwandiske og kongolesiske flyktninger som er ekstremt anti-Rwanda. De tipper over til anti-tutsi, sier Bøås videre.

Seniorforskeren har vært i flere offentlige debatter hvor han har møtt disse personene i Norge. Han har merket seg at de mener at alle Kongos problemer skyldes Rwanda, sjøl om han i virkeligheten anslår at 95 prosent av landets problemer er «skapt internt og ved en rekke tragiske faktorer».

Mente krigen styres fra Norge I en annen FN-rapport, som ble lagt fram i november 2009, mener eksperter at en rwander, nå bosatt i Norge, bidrar til å styre krigen i Kongo.

LAGET RWANDAFILM:  Dokumentarfilmskaper Karoline Frogner mener 1, 2 millioner mennesker døde under folkemordet. Hun har besøkt landet flere ganger, og har laget flere filmer om landet. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
LAGET RWANDAFILM: Dokumentarfilmskaper Karoline Frogner mener 1, 2 millioner mennesker døde under folkemordet. Hun har besøkt landet flere ganger, og har laget flere filmer om landet. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer

Fra 2008 til 2009 raporterte de om 103 samtaler mellom sentrale personer knyttet til FDLR og personer i Norge. 

Rwanderen bistår norske Pinsemenighetenes Ytremisjon (PYM) med å få opprørsgrupper til å legge ned våpnene i Kongo.

Arbeidet har vært støttet av Utenriksdepartementet.

Fredsmegler Kåre Lode ved Senter for interkulturell kommunikasjon tilrettelegger for pinsemenighetens Kongo-prosjekt, og har hatt flere samtaler til landet.

- Jeg ringer for å diskutere fred og demobilisering. Det samme gjør rwanderen, sa Lode til Bistandsaktuelt.

Forbauset over kristenorganisasjoner - På et helt generelt grunnlag er jeg litt forbauset over at norske, kristelige organisasjoner som arbeider i Kongo, trekker inn, og ansetter folk som har et negativt syn på tutsier. De lar ordene til personene blir sannhetsbeviset, og blir blinde, sier Kongo-ekspert Morten Bøås.

- Poenget er at folk i Norge har kontakter, men ikke mer enn det, de styrer ikke krigen, sier Bøås videre.

Han legger til at han ikke har forsket på de norske miljøene.

STILT FOR RETTEN:  Tidligere FDLR-ledere  Vital Uwumuremyi (t.v.), løytnant Colonel Noel Habiyambere, og  Colonel Tharcisse Nditurende er her på vei til tinghuset i Kigali i Rwanda 7. september i fjor. De var anklaget for å ha bidratt til folkemordet i Rwanda i 1994.Foto: Shant Fabricatorian / AP Photo
STILT FOR RETTEN: Tidligere FDLR-ledere Vital Uwumuremyi (t.v.), løytnant Colonel Noel Habiyambere, og Colonel Tharcisse Nditurende er her på vei til tinghuset i Kigali i Rwanda 7. september i fjor. De var anklaget for å ha bidratt til folkemordet i Rwanda i 1994.Foto: Shant Fabricatorian / AP Photo Vis mer

- Det er all mulig grunn til å anta at FDLR har et aktivt, eksternt nettverk i Europa. Men hovedsakelig i Tyskland og Frankrike.

FN-soldater i likkister FDLR får penger ved å kontrollere gruver og skattelegge noen handelsruter som de også kontrollerer. I tillegg plyndrer og stjeler dem.

Pengene bruker de på våpen og til å bygge seg opp en «krigskasse».

- Kongo er fremdeles hjemland for verdens største FN-styrke. Allikevel holder FDLR det gående, og det har de gjort siden 1992. De er svært gode på det de gjør.

Bøås tror FDLRs hovedplan er å overleve på en behagligst mulig måte, både ved å være en krigsbevegelse og å bedrive kriminalitet.

- Om FN skulle angrepet ville flere FN-soldater vendt hjem i likkister. FDLR ville kjempet til siste slutt, de står med ryggen mot veggen, og har ikke noe annet sted å dra, sier han.

FN-soldater mislyktes I 2009 slo FN-eksperter fast at deres egen FN-styrke i Konge har gjort vondt verre i landet. De fleste av soldatene kommer fra fattige asiatiske land, og de er beryktet for fyll, trakassering, voldtekt, og menneskerettighetsbrudd. BBC fikk i 2009 tak i en rapport som slo fast at den FN-ledende MONUC-styrkens arbeid i det østlige Kongo var fullstendig ubrukelig.

Styrken har forverret situasjonen i landet som regnes som et av verdens verste å bo i.

FN-soldatene klarte ikke å stoppe militæroperasjonene til rwandisk-støttede hutugrupper, verken ved å avvæpne eller stoppe den politiske virksomheten.

Ulovlig gullhandel finansierer opprørerne.

Trakk støtten FN har også støttet den kongolesiske regjeringshæren FARDC kampen mot FDLR.  Denne hæren terroriserer sivilbefolkningen, og driver med ulovlig gruvedrift.

I 2009 avslørte Human Rights Watch hvordan regjeringssoldater hadde tatt livet av minst 732 sivile personer, samt voldtatt og plyndret flere.

FN trakk derfor støtten til Kimia Il-operasjonen.  

- Rebellene begår grusomheter. Men regjeringen og president Kabila har det største ansvaret. De har ikke vist styrke slik de burde, sa Denis Mukwege, den kongolesiske legen som var nominert til Nobels Fredspris i 2009, til Dagbladet den gangen.
Rapporten slår fast at FDLR stadig rekrutterer nye meldlemmer fra hutubefolkningen, både i Kongo og i Rwanda.

Kripos etterforsket tidligere i år fire rwandere bosatt i Norge.

LIGGER TETT-I-TETT:  De mange ofrene for borgerkrigen er gravlagt i massegraver. Dette bildet er hentet fra en gravplass nær Kigali i Rwanda. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Paul Chiasson
LIGGER TETT-I-TETT: De mange ofrene for borgerkrigen er gravlagt i massegraver. Dette bildet er hentet fra en gravplass nær Kigali i Rwanda. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Paul Chiasson Vis mer
GODT BEVÆPNET:  FDLR-soldatene har i årevis drept, voldtatt og plyndret sivilbefolkningen i østlige Kongo. Bildet viser en FN-soldat. Foto: Marc Hoffer /AFP Photo
GODT BEVÆPNET: FDLR-soldatene har i årevis drept, voldtatt og plyndret sivilbefolkningen i østlige Kongo. Bildet viser en FN-soldat. Foto: Marc Hoffer /AFP Photo Vis mer