FORNØYD BRUKER OG HELSEBYRÅD: Bruker Rolf Haugenes forteller helsebyråd Sylvi Listhaug at han er fornøyd med å kunne velge hjemmehjelpstjenesten selv. Han har valgt seg bort fra det kommunale og til det private. På bestilling fra Oslo kommune har Analyse Kaupang laget en rapport som understreker dette. Foto: Christian Roth Christensen
FORNØYD BRUKER OG HELSEBYRÅD: Bruker Rolf Haugenes forteller helsebyråd Sylvi Listhaug at han er fornøyd med å kunne velge hjemmehjelpstjenesten selv. Han har valgt seg bort fra det kommunale og til det private. På bestilling fra Oslo kommune har Analyse Kaupang laget en rapport som understreker dette. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

- Det er et overgrep å fjerne den hjelpa folk føler seg trygg med

Sylvi Listhaug har fått en rapport som viser at eldreomsorgen i Oslo blir bedre med private aktører. Hun frykter at Ap vil ødelegge dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har det så godt som jeg kan få det. Jeg har det ti ganger bedre enn før, sier Rolf Haugenes (79).

Han er pensjonist og har cerebral parese. Tidligere har han hatt kommunal hjemmehjelp igjennom Oslo kommune, men nå har han valgt et privat firma.

- Det er viktig for meg å ha et valg. Nå får jeg hjelpen jeg trenger, og de kommer tidsnok. Før kom de når de ville, uten forvarsel, sier Haugan.

Ny rapport Helsebyråd i Oslo, Sylvi Listhaug (FrP), sitter ved siden ham i sofaen og nikker ivrig.

På bestilling fra Oslo kommune har Analyse Kaupang laget rapporten «Vurdering av effekter ved innføring av private leverandører i hjemmetjenesten».

En av konklusjonene er at fritt brukervalg hever kvaliteten til både private så vel som kommunale aktører i eldreomsorgen. Det klinger vel i Listhaugs ører.

I Analyse Kaupangs brukerundersøkelse heter det at kvaliteten i eldreomsorgen mellom 2007-2011 har vært økende. Private leverandører av hjemmehjelp skårer også høyere enn de kommunale:

Tall fra 2010 viser at 93 prosent av de kommunale brukerne fornøyd, men blant dem som mottok privat hjelp er hele 98 prosent fornøyde, viser rapporten.

- Men hvorfor satser en ikke alt på heve kvaliteten i det offentlige?
- Vi har siden 2006 bevilget 755 millioner kroner mer til hjemmetjenesten. De fleste bruker de kommunale tjenestene, men også de har hatt gevinst av det frie brukervalget. Det offentlige tilbudet er blitt bedre, fordi de har skjerpa seg som følge av konkurranse, utdyper helsebyråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Med Adecco-skandalen i våres friskt i minne, hvordan skal man kunne stole på de private aktørerene?

- Adecco fikk betale prisen, de ble pælma rett ut. Det er et eksempel for andre: fyller man ikke kriteriene, blir en sparka rett ut. En kan ikke dømme en hel bransje på grunn av handlingene til et firma, svarer Listhaug.

- Et overgrep Men Listhaug er også bekymret, for ifølge henne vil brukervalget kunne forsvinne:

- Med et nytt byråd vil byen vil igjen bli monopolisert. Da trenger en ikke anstrenge seg for å bedre kvaliteten i eldreomsorgen, for da har ikke bruker annet valg enn det kommunale. De som har valgt det private har valgt det for en grunn - det er et overgrep å fjerne den hjelpa folk føler seg trygg med, sier Listhaug.

Byrådskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Libe Rieber-Mohn avviser dette som det reneste tullball.

- De eldre kan sove trygt om natten. Vi skal ikke ta noe fra noen, de eldre skal få fortsette med det de har valgt. Vi skal ikke fjerne brukervalget, men fortsette med reel valgfrihet - det vil si at eldre skal få bestemme mer hos seg selv, sier Rieber-Mohn.

Dette får Listhaug til å se rødt.

Fjerner ikke - Hun er feig! Arbeiderpartiet har faktisk programfesta at de skal fjerne det frie brukervalg, men Rieber-Mohn tør ikke gå til valg på sin egen politikk, fordi hun vet brukerne er fornøyde, sier Listhaug.

I Arbeiderpartiet Oslos program står det at «grunnleggende velferdstjenester skal ikke privatiseres eller kommersialiseres». Det forklarer Rieber-Mohn slik:

- Det gjelder grunnleggende fellesskapsverdier som utdanning. Det gjelder ikke velgertjensten. Jeg har sagt det flere ganger at vi ikke skal fjerne fritt brukervalg, sier hun.

- 80 prosent av brukerne velger det kommunale alternativet. Listhaugs fokus burde heller være å forbedre dette, avslutter hun.

TULLBALL: Aps byrådskandidat Libe Rieber Mohn mener Sylvi Listhaug farer med tullball når hun frykter at de vil fjerne det frie brukervalget i kommunen. Her hilser Carl I. Hagen på ordførerkandidat fra SV, Marianne Borgen, mens byrådskandidat Libe Rieber Mohn står i bakgrunnen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
TULLBALL: Aps byrådskandidat Libe Rieber Mohn mener Sylvi Listhaug farer med tullball når hun frykter at de vil fjerne det frie brukervalget i kommunen. Her hilser Carl I. Hagen på ordførerkandidat fra SV, Marianne Borgen, mens byrådskandidat Libe Rieber Mohn står i bakgrunnen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer