Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det er et paradoks at HV-soldater har langt lettere tilgang på våpen enn politiet.»

Mens trippeldrapsmannen (25) på Geilo hadde AG3-geværet liggende hjemme, måtte lensmannsbetjentene hente våpen og verneutstyr på lensmannskontoret før jakten på ham kunne begynne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lensmannspatruljen ble minst en halv time forsinket fordi den var langt unna sitt eget lensmannskontor da alarmen gikk seint lørdag kveld.

- Helt urimelig. Vi må ha et system der det blir enklere å få tak i våpen når behovet er til stede, sier Johannessen til Dagbladet.

Han mener det er et paradoks at HV-soldater har langt lettere tilgang på våpen enn politiet.

Håpløs

Forbundslederen synes tragedien på Geilo viser at bevæpningssituasjonen for norsk politi er håpløs.

- Arbeidssituasjonen for politiet blir bare tøffere og tøffere. Jeg er redd det bare er et tidsspørsmål før vi må endre standpunktet om at vi ikke ønsker et permanent bevæpnet politi. Vi må vite at vi kan sikre både publikum og politiet i ekstreme situasjoner, sier Johannessen.

I tillegg til at politipatruljene bør ha revolvere lagret i bilene slik at de er tilgjengelig fra kupeen, trenger politiet også et system for lagring av halvautomatiske MP5-gevær i sine utrykningsbiler, framholder Johannessen.

I dag er det bare politimesteren personlig, eller hans stedfortreder, som kan gi bevæpningsordre.

Operativ

- Det blir et forsinkende element. Det er ikke godt nok når det haster. En operativ vaktsjef sitter alltid standby, påpeker forbundslederen. Reglene er nå til vurdering hos Politidirektoratet.

- Politiets mulighet til å bevæpne seg er til stede i dag. Hvis det skal gjøres noen endring i den praktiske oppbevaringen av våpen, så er dette en vurdering Politidirektoratet tar, sier justisminister Odd Einar Dørum til Dagbladet.

<B>ØNSKER NYE REGLER: </B>Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund ønsker lettere tilgang på våpen for Politiet ved behov.
Hele Norges coronakart