Coronamedisinkrise for danske sykehus

- Det er et problem

Legemiddelet har vist seg effektivt, men nå er det snart tomt.

MEDISINMANGEL: Nyhavn i København sentrum.Foto: Fredrik Hagen / NTB
MEDISINMANGEL: Nyhavn i København sentrum.Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sykehusene i Danmark er i ferd med å gå tomme for legemiddelet Sotrovimab, som effektivt forebygger mot innleggelser som følge av omikronvarianten, skriver DR.

Det er igjen kun 850 behandlinger på hovedapoteket i København, som er landets største og leverer legemidler til de danske sykehusene.

– Akkurat nå har vi relativt lite. Det betyr at vi begynner å innskrenke forbruket, så det kun er pasienter med aller størst risiko som kan få den, sier Jan Gerstoft, som er professor ved Københavns Universitet og overlege ved avdelingen for infeksjonssykdommer på Rigshospitalet, til kanalen.

– Det er absolutt et problem, for vi skulle gjerne ha gitt det til så mange som mulig, men det har vi altså ikke mulighet til nå, fortsetter han.

Effektivt mot omikron

Gerstoft sier at legemiddelet er ettertraktet fordi det har vist seg særlig effektivt mot sykdom som følge av omikronvarianten.

Flere antistoffbehandlinger, som tidligere i pandemien har vært brukbare, virker nemlig ikke like bra mot den nye varianten, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Legemiddelet gis tidlig i forløpet, og fungerer ved at antistoffer sprøytes inn i blodet. Det gis blant annet til personer med svekket immunforsvar, som ikke danner tilstrekkelig med antistoffer ved vaksinering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer