Coronamedisinkrise for danske sykehus

- Det er et problem

Legemiddelet har vist seg effektivt, men nå er det snart tomt.

MEDISINMANGEL: Nyhavn i København sentrum.Foto: Fredrik Hagen / NTB
MEDISINMANGEL: Nyhavn i København sentrum.Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Sykehusene i Danmark er i ferd med å gå tomme for legemiddelet Sotrovimab, som effektivt forebygger mot innleggelser som følge av omikronvarianten, skriver DR.

Det er igjen kun 850 behandlinger på hovedapoteket i København, som er landets største og leverer legemidler til de danske sykehusene.

– Akkurat nå har vi relativt lite. Det betyr at vi begynner å innskrenke forbruket, så det kun er pasienter med aller størst risiko som kan få den, sier Jan Gerstoft, som er professor ved Københavns Universitet og overlege ved avdelingen for infeksjonssykdommer på Rigshospitalet, til kanalen.

– Det er absolutt et problem, for vi skulle gjerne ha gitt det til så mange som mulig, men det har vi altså ikke mulighet til nå, fortsetter han.

Effektivt mot omikron

Gerstoft sier at legemiddelet er ettertraktet fordi det har vist seg særlig effektivt mot sykdom som følge av omikronvarianten.

Flere antistoffbehandlinger, som tidligere i pandemien har vært brukbare, virker nemlig ikke like bra mot den nye varianten, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

EKKELT: Under en pressekonferanse i Australia, fikk den lokale helseministeren uventet besøk på talerstolen. Video: AP / Newsflare Vis mer

Legemiddelet gis tidlig i forløpet, og fungerer ved at antistoffer sprøytes inn i blodet. Det gis blant annet til personer med svekket immunforsvar, som ikke danner tilstrekkelig med antistoffer ved vaksinering.

– Studier har vist at behandlingen kan forebygge innleggelser med 85 prosent, sier Gerstoft.

De første dosene av legemiddelet ankom Norge forrige uke. Fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket har sagt at det er mest aktuelt for bruk hos pasienter med høy alder eller underliggende sykdommer, som diabetes, kols eller hjertesvikt.

Uvaksinerte gravide får ikke tilbudet

I den danske hovedstadsregionen har mangelen tvunget fram prioriteringer.

Uvaksinerte gravide er blant dem som nå ikke får tilbud om behandlingen, slik de fikk tidligere. Landets fire andre regioner opplyser imidlertid til DR at de fortsatt tilbyr behandlingen til uvaksinerte gravide.

Gerstoft forventer nye leveranser av legemiddelet i januar, men verken det danske legemiddeltilsynet eller leverandøren Amgros har på grunn av juleferie ikke kunnet gi et forventet leveringstidspunkt til DR.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer