NYTT ANSIKT: Oslos nye ansikt utad. Dette er Barcode i solnedgangen. De representerer Norges hovedstads holdning til høyhusbebyggelse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NYTT ANSIKT: Oslos nye ansikt utad. Dette er Barcode i solnedgangen. De representerer Norges hovedstads holdning til høyhusbebyggelse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Det er et valg mellom pest eller kolera

«Barcode» er elsket og utskjelt. Fortsatt raser krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historisk sett er Oslo en by med relativt lav bebyggelse. Det bildet av hovedstaden er ikke lenger en realitet, da høyhusene har blitt en del av Oslos nye «skyline».

De nye høyhusene i Bjørvika, som kalles «Barcode» på folkemunne, er det beste beviset på at bybildet i Oslo er i forandring. 

Med all diskusjonen rundt den moderne byplanleggingen, kan det være interessant å vite hvordan våre naboland tenker om høyhus.

Forhold til høyhus Nå har arkitekt Odd Iglebæk skrevet en gjennomgang for tidsskriftet Plan, om hvordan de nordiske hovedstedene forholder seg til bygging av høyhus, ifølge forskning.no.

Så langt er ni av «Barcode»-byggene ferdigstilt. Totalt er det 12 til 13 høyhus som skal bygges, hvert av byggene med mellom 12 og 18 etasjer.

Det skal også bygges høyhus rundt Postgirobygget, noe som betyr 17 til 18 blokker, hver på 12 til 37 etasjer, som strekker seg nesten en kilometer langs Oslos fjordkant.

- Best uten høyhus Dette er upopulært, mener daglig leder for Oslo Byes Vel, Jan Sigurd Østberg. Han er veldig oppgitt over Oslo sitt ønske om å «strekke seg mot stjernene» når det kommer til byplanleggingen.
 
- De aller fleste vil si at det er triveligere uten høyhus. Oslo er en by som har kvaliteter som ikke er knyttet til høyhusene, sier sjefen for Oslo Byes Vel til Dagbladet.

Han vil ikke fornekte at «Barcode» - eller Operakvarteret som det egentlig heter - har blitt en del av bybildet. Han sier osloborgerne må leve med «Barcode», og legger til at bebyggelsen ikke tilfører byen nye kvaliteter og bærer preg av at noen føler et mindreverdighetskompleks på byens vegne.
 
Bra for hovedstaden - Det blir brautende, og vi savner rom for det spontane. Det kommer ingen små pølseboder i «Barcode», sier Østberg.

Bård Folke Fredriksen er byråd for byutvikling i Oslo, og mener at  «Barcode»-utbyggingen er bra for hovedstaden.

- Den vil gi plass til 45 000 nye arbeidsplasser og 5000 boliger, og dette gir en fin utnyttelse av transportkapasiteten som jernbanen og bussnettverket representerer, sier han til Plan.

Spredning, eller klynge? Det som skiller høyhusbebyggelsen i de nordiske hovedstedene, som nevnes i stridsskriftet Plan, er hvor bebyggelsen settes opp. I Stockholm og København spres høyhusbebyggelsen i større grad utover bybildet, gjerne på sentrale knutepunkter i byen.

I Helsinki er de enda mer restriktive, hvor du må flere kilometer ut av sentrum for å finne høyhusbebyggelse. Det eneste unntaket er Hotel Torni, som ble bygget i 1931.

Dette står i sterk kontrast til hvordan det gjøres i Norge. Der skal høyhusene bygges i klynger.

Ødelagt utsikt Folke Fredriksen argumenterer for at høyhus bygges i tette klynger i lave områder, som langs sjøen. Han sier dette vil sikre effektiv byfortetting og god byestetikk.

UØNSKET: Lambda, som er tegnet av spanske Herreros Arquitectos, er ikke ønsket av Oslo Byes Vel. De syntes det bidrar til  å gjøre Oslo mindre trivelig. Foto:Herreros Arquitectos
UØNSKET: Lambda, som er tegnet av spanske Herreros Arquitectos, er ikke ønsket av Oslo Byes Vel. De syntes det bidrar til å gjøre Oslo mindre trivelig. Foto:Herreros Arquitectos Vis mer

- Jeg oppfatter at vi har en meget restriktiv høyhuspolitikk. Vi ligger på 60 grader nord, og høyhus kaster lange skygger. Hvert høyhus må begrunnes, og de bør være slanke og skulpturelle, sier Folke Fredriksen.

Mye av frustrasjonen til de som motsetter seg «Barcode», ligger i den ødelagte utsikten over Oslofjorden som rammer byen bak høyhusene i Bjørvika. Selv om alternativet som Stockholm og København har valgt ikke er mye bedre, ifølge Østberg.

Pest eller kolera - Det blir et valg mellom pest eller kolera. Det er et valg jeg ikke vil ta. Vi må bygge byen slik vi ønsker at den skal være. Ambisjonene burde være å åpne byen mot Oslofjorden. Isteden velger man det absolutt verste alternativet i «Barcode», og tetter igjen, sier Østberg.

Østberg legger til at det selvsagt kan være økonomiske grunner til å bygge i høyden, men da må det veies opp mot andre hensyn.

- På trafikknutepunkter er det hvert fall en logisk tankegang å bygge i høyden. «Barcode» er bare et påfunn. Det var noen som syntes det var «sexy», årets mote om du vil, og da ble det slik, sier han.

Mindre protester Det var mye diskusjon rundt «Barcode» i starten. I 2006 meldte Aftenposten at 71 prosent av Oslos befolkning var mot bebyggelsen, og samme år fikk Plan- og bygningsetaten 36.000 underskrifter i protest mot «Barcode»-prosjektet.

Det ser derimot ikke ut som om protestene er like høyrøstede som de en gang var.

- Jeg oppfatter at jo lengre vi kommer i gjennomføringen, jo lettere blir det å se at områdene i Bjørvika vil få kvalitet, sa leder i Plan- og bygningsetaten, Ellen de Vibe, til Aftenposten i 2011.

Ødelagte kvaliteter Dette strider mot bildet Jan Sigurd Østberg har av Oslo.

- Vi mener at en av Oslos kvaliteter er nettopp det at det er få høyhus her. Oslo er en trivelig liten nordisk by, med moderat byggehøyde, sier Østberg.

Han tilføyer at om det skulle vise seg at Oslo Byes Vel tar feil av «Barcode», vil de gå i seg selv og erkjenne feilen. Han tror derimot ikke at Oslo Byes Vels holdninger til prosjekter som «Barcode» vil forandre seg.

Tapt slag Det er mye uenighet om Oslos «aggressive» høyhusbebyggelse. Likevel er Oslo den byen i Skandinavia der det bygges flest høyhus. Helsinki er byen der det er bygd færrest høyhus.

Helsinki har bare ett høyhus og er skeptisk til slik bebyggelse. Til tross for skepsisen er interessen for høyhus på frammarsj også der.

En endelig avgjørelse skal tas senere i år om ti høyhus med mellom 20 og 30 etasjer skal bygges bare tre kilometer fra sentrum i Helsinki.

UTSIKT: Det er god utsikt over Oslofjorden fra høyhusene som danner Barcode. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
UTSIKT: Det er god utsikt over Oslofjorden fra høyhusene som danner Barcode. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
HØYHUS: Oslo Plaza var ikke ønsket av Oslo Byes Vel. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
HØYHUS: Oslo Plaza var ikke ønsket av Oslo Byes Vel. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer