-  Det er et vepsebol

En intern gransking av arbeidsforholdene i Redningsselskapet ble stoppet sommeren 2004. Ledelsen hadde da fått til dels sterk kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsulentfirmaet Wiklund-Hansen International ble hyret inn av personalsjef Jorun Ingebriktsvold. Bakgrunnen var vedvarende personalkonflikter i maritim avdeling, ledet av direktør Svein Jarle Hamre. Granskingen skulle foregå i tre faser, men ble stoppet allerede da første delrapport forelå i april 2004.

Autoritær

Dagbladet har fått tilgang til denne rapporten som konkluderte med sterk kritikk av direktør Hamres lederstil.

«Avdelingens leder ble kritisert for manglende positiv oppfølging og at kontakten svært ofte var for å gi kritikk. Hvis dette er korrekt, vil det være en ledelsesform som er lite positiv med tanke på den enkelte medarbeiders kompetanseutvikling og trivsel» , heter det i konklusjonen.

-  Jeg kan bekrefte at jeg har skrevet en slik rapport og at den ble stoppet, sier bedriftsrådgiver Richard Wicklund-Hansen. Hans firma ble anbefalt av Rederiforeningen til å forestå granskingen. Wicklund-Hansen har fartstid til sjøs og 25 års erfaring som bedriftsrådgiver.

Får ikke svar

-  Jeg er oppvokst med redningsskøyta i Lofoten og er livsvarig medlem av Redningsselskapet. Det som nå skjer i selskapet, ryster meg, sier han til Dagbladet.

Det Wicklund-Hansen imidlertid reagerer sterkest på er president Magnus Stangelands opptreden.

 SLO ALARM:  Bedriftsrådgiver Richard Wicklund-Hansen ble leid inn for å granske Redningsselskapet, men ble stoppet da han kritiserte ledelsen. 
-  Organisasjonen bar preg av uklare kommandolinjer og mye splitt og hersk-holdninger, jeg merket at det var et vepsebol, sier Wicklund-Hansen. Foto: Henning Lillegård
SLO ALARM: Bedriftsrådgiver Richard Wicklund-Hansen ble leid inn for å granske Redningsselskapet, men ble stoppet da han kritiserte ledelsen. - Organisasjonen bar preg av uklare kommandolinjer og mye splitt og hersk-holdninger, jeg merket at det var et vepsebol, sier Wicklund-Hansen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

-  For noen uker siden sendte jeg et brev hvor jeg redegjorde for de undersøkelser vi gjorde i 2004. Han har ikke giddet å svare på brevet engang. De konfliktene selskapet nå sliter med, har også vært der før Monica Kristensen Solås kom inn, sier Wicklund-Hansen.

«Illojal opptreden»

Direktør for Maritim avdeling, Svein Jarle Hamre, skal ha blitt rasende da han ble konfrontert med kritikken av egen lederstil. Wicklund-Hansens engasjement opphørte. Personalsjef Ingebriktsvold ble sykmeldt og seinere oppsagt på grunn av illojal opptreden.

Richard Wicklund-Hansen gjennomførte samtaler med landansatte i maritim avdeling ved hovedkontoret på Høvik. Det kom fort fram at avdelingen var preget av en dyp konflikt mellom mannskapslederne og at forholdet til direktør Hamre var meget anstrengt.

-  Planen var at jeg skulle følge opp med å intervjue de ansatte til sjøs. Problemene er helt forskjellige mellom dem som jobber på land og de som er på sjøen. Sjøfolkene er vant til en mer autoritær lederstil og mellom oppdragene består jobben mye i å vente, sier Wicklund-Hansen.

Trenger ledelse

25. august 2004 leverte han et siste forslag til hvordan granskingen skulle fullføres. På telefon svarte Hamre at han skulle kalle inn til møte, men det skjedde aldri.

-  Konfliktene i Redningsselskapet skyldes mangel på ledelse. Virksomheten trenger en daglig leder som er godt kvalifisert for jobben og ikke kjendiser som synes det er gjevt å være generalsekretær. Jeg vet ikke hvordan Monica Kristensen Solås er som leder. Hun kom inn etter at jeg var der, men hun burde brukt lengre tid på å sette seg inn i virksomheten før hun begynte å sparke folk, sier Wicklund-Hansen.

-  Hva bør skje nå?

-  Det får andre avgjøre, men jeg reagerer på presidentens vanvittige pengebruk. I dag er Redningsselskapet ei skute uten skipper til tross for to generalsekretærer, sier Wicklund-Hansen.

President Magnus Stangeland sier han ikke kjenner til Wicklund-Hansens rapport.

-  Jeg sitter opptatt i møte, var hans svar i går kveld.