Det er euro som gjelder!

I går tok pølsehandlere, bensinstasjoner, taxisjåfører og burgersjapper i mot euro over hele Europa. Men i EU-hovedstaden var det belgiske franc i minibanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Første nyttårsdag ble euroen gjeldende valuta og en ny del av dagliglivet for mer enn 300 millioner mennesker i 12 EU-land. Bare Sverige, Danmark og Storbritannia beholder egne penger innenfor EU.

Men på første euro-dag var det ikke like lett å få tak i de nye sedlene overalt: I EU-hovedstaden Brussel ble vi nektet euro i minibankene til storbanken Fortis. Forklaringen var at det var helligdag, og banken venter med euro-sedler til 2. januar.

Etter å ha stått en stund i minibankkø sammen med andre nysgjerrige fikk vi ut knitrende ferske 20- og 50-euro-sedler hos konkurrenten KBC.

Fra flere euro-land kom det rapporter om minibanker som ikke fungerte.

Det var imidlertid heller ikke så lett å ta i bruk euro-sedlene. De fleste belgiske butikker holder stengt 1. nyttårsdag, som i EU-land flest. Det var derfor aviskioskene, bensinstasjoner, taxisjåfører og andre mindre butikker som måtte ta imot valutatrøkken 1. nyttårsdag.

Manglet vekslepenger

I den lokale blomsterbutikken Fleurs de Ma Champagne tok de gjerne imot euro som betaling for en nyttårsbukett.

- Men vi kan ikke gi deg euro i veksel, vi har så knapt med mynter, unnskylder ekspeditøren overfor NTB.

Etter å ha regnet litt på sin eurokalkulator får vi igjen 27 belgiske franc tilbake på 20-euroseddelen for buketten, som kostet 600 franc. I teorien skal det være omvendt. Kunder kan betale i nasjonal valuta, butikkene skal gi tilbake i euro.

Fra mange euro-land kom det tirsdag rapporter om lignende praktiske problemer. Mange butikker manglet vekslepenger, og folk flest ville handle med euro-sedler, ikke mynter.

Skeptiske tyskere

Tyskland er det eneste euro-landet som ikke skal ha en overgangsperiode hvor også nasjonal valuta er gyldig. Derfra kom det rapporter om taxisjåfører som nektet å ta imot euro. Den folkelige skepsisen mot å gi opp tysk e mark har vært stor.

Men til tross for noen praktiske problemer, gikk euroinnføringen stort sett etter planen 1. nyttårsdag. - Det virker som alle rapporter er positive. Det skjer ikke så mye. Ingen nyheter er gode nyheter, sa talsmann for EU-kommisjonen, Gerassimos Thomas, tirsdag ettermiddag.

En talsmann for den europeiske sentralbanken sa tirsdag at ingen problemer var innrapportert.

Den neste testen for euroen kommer når de store kjøpesentrene åpner 2. nyttårsdag.

Innføringen av en felles valuta er først og fremst et politisk prosjekt, som skal fremme europeisk integrasjon. Men målet er også å stimulere økonomien i det indre markedet ved å skjerpe konkurransen og fjerne valutakostnadene.

For folk flest blir det lettere å sammenligne priser over landegrensene, og det blir enklere å reise.

(NTB)

HODEBRY: Bakfulle EU-borgere må holde hodet klart når de skal regne ut hva ting egentlig koster.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer