Steinar Juel: Mener det kan være risikabelt å bygge seg ut av boligproblemene. Foto: Are Haram, Finansavisen.
Steinar Juel: Mener det kan være risikabelt å bygge seg ut av boligproblemene. Foto: Are Haram, Finansavisen.Vis mer

- Det er farlig å bygge seg ut av boligprisoppgangen

- Men det er en helt sprø tankegang å si at hele problemet på boligmarkedet skyldes et for lavt tilbud, sier sjeføkonom Steinar Juel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Siv Jensen vraker det meste av Finanstilsynets innstrammingsforslag, men klarer likevel trolig å dempe prisveksten, skriver Finansavisen tirsdag.

- Nå tester vi ut dette, en forsiktig innstramming, men dette er også et blinkende varsellys med beskjeden om at vi kan stramme ytterligere til ved behov. Nå får vi økt oppmerksomhet om det ansvaret vi alle har, sier Jensen til Finansavisen.

Sjeføkonom advarer Nettopp tiltakene for å få opp boligbyggingen får sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til å reagere.

- Det er farlig å prøve å bygge seg ut av boligprisoppgangen. Vi har stigende priser fordi etterspørselen er høyere enn tilbudet, og det er ikke rart etterspørselen er høy med de lave rentene vi har. Mye av etterspørselen har også vært drevet av den særnorske oljedrevne oppgangen, sier Juel til Finansavisen.

- Hvis man prøver å utligne etterspørsel og tilbud ved å bygge mer, skaper man en boom også i byggenæringen. Når boligmarkedet så snur, har man forverret fallet, ved at resesjonen blir sterkere også i byggebransjen, slår sjeføkonomen fast.

Ting tar tid Juel understreker at tilbudssideforslagene fra regjeringen først vil ha eventuell effekt etter flere år, og mener forenklinger i saksbehandlingen uansett er fornuftig.

- Men det er en helt sprø tankegang å si at hele problemet på boligmarkedet skyldes et for lavt tilbud, avslutter Juel. 

Flere økonominyheter Kjøperne gikk amok - strøken leilighet smalt to millioner over
Flom av lånesøknader til BN Bank og Skandiabanken
Salg av bygg under oppføring - Skatteetaten har skjerpet reglene