Det er farlig å være jente mellom 15 og 19 år

Utsettes for seksuelle overgrep, dør av farlige aborter og smittes av HIV/Aids.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Min Min Lama, en ung kvinne i Nepal ble voldtatt av broren til svigersøsteren sin og ble gravid i en alder av 13. Voldtekstmannen ble aldri dømt. Og da Min Min forsøkte å få gjennomført abort, anmeldte svigersøsteren henne og Min Min ble arrestert for å ha brutt abort-forbudet i Nepal. Min Min fikk en 12 års fengselsstraff. To tredjedeler av alle nepalske kvinner i fengsel, sitter der fordi de har tatt abort. Abort ble i 2002 lovlig, men disse kvinnene må sone ferdig straffen sin.

Min Mins historie er ikke unik. Jenter mellom 15 og 19 år blir utsatt for 50 prosent av alle seksuelle overgrep i verden. Det slår den ferske Plan-rapporten «Fordi jeg er jente - tilstanden til verdens jenter 2007»  fast.

Hvert år tar 4,4 millioner jenter mellom 15 og 19 år abort. 40 prosent av disse abortene skjer under usikre omstendigheter. Unge kvinner søker ofte abort for sent, dessuten søker de hjelp i skjul og hos folk som ikke har medisinsk utdannelse. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) blir majoriteten av alle aborter blant unge kvinner, foretatt under usikre omstendigheter og av ufaglærte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer