Det er farlig å være jente mellom 15 og 19 år

Utsettes for seksuelle overgrep, dør av farlige aborter og smittes av HIV/Aids.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Min Min Lama, en ung kvinne i Nepal ble voldtatt av broren til svigersøsteren sin og ble gravid i en alder av 13. Voldtekstmannen ble aldri dømt. Og da Min Min forsøkte å få gjennomført abort, anmeldte svigersøsteren henne og Min Min ble arrestert for å ha brutt abort-forbudet i Nepal. Min Min fikk en 12 års fengselsstraff. To tredjedeler av alle nepalske kvinner i fengsel, sitter der fordi de har tatt abort. Abort ble i 2002 lovlig, men disse kvinnene må sone ferdig straffen sin.

db.no

Min Mins historie er ikke unik. Jenter mellom 15 og 19 år blir utsatt for 50 prosent av alle seksuelle overgrep i verden. Det slår den ferske Plan-rapporten «Fordi jeg er jente - tilstanden til verdens jenter 2007»  fast.

Hvert år tar 4,4 millioner jenter mellom 15 og 19 år abort. 40 prosent av disse abortene skjer under usikre omstendigheter. Unge kvinner søker ofte abort for sent, dessuten søker de hjelp i skjul og hos folk som ikke har medisinsk utdannelse. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) blir majoriteten av alle aborter blant unge kvinner, foretatt under usikre omstendigheter og av ufaglærte.

- Jenter i alderen 15-19 er spesielt utsatt for seksuelle overgrep fordi det er den alderen de begynner å bli kjønnsmodne. Og i enkelte kulturer blir jenter definert som voksne i en mye tidligere alder enn barnekonvensjonens 18 år, sier generalsekretær i Plan Norge, Sandro Parmeggiani til Dagbladet.no.

Dør av graviditet

Mer enn en halv million jenter og kvinner, 99 prosent av dem i land i Sør, dør av graviditets-relaterte årsaker. Fødselskomplikasjoner og farlige aborter er på verdensbasis hovedårsaken til død blant jenter mellom 15 og 19 år.

Jenter i denne aldersgruppen blir også oftere smittet av HIV. To tredjedeler av 15-19-åringer som nylig er smittet av HIV i Afrika sør for Sahara, er jenter. Ekteskap i altfor lav alder fører til at flere jenter har sex allerede før de rekker å bli tenåringer. Alderen på ektemannen har en helt avgjørende betydning for HIV-smitte til unge jenter, og i mange kulturer er mannen mye eldre enn jenta.

- Jentebarn-ekteskap er fullstendig ødeleggende for de unge jentenes levekår. De blir fratatt sin barndom, hindret å gå på skolen, de blir gravide i altfor ung alder og mange av dem dør av fødselskomplikasjoner, sier Parmeggiani.

15 ÅR GAMMEL OG MOR: Malawiske Innat Edison (15) er forlatt alene med sin to måneder gamle datter Crispin etter at forloveden hennes forlot henne og deres felles barn. Foto: OBED ZILWA/AP
15 ÅR GAMMEL OG MOR: Malawiske Innat Edison (15) er forlatt alene med sin to måneder gamle datter Crispin etter at forloveden hennes forlot henne og deres felles barn. Foto: OBED ZILWA/AP Vis mer

Han mener barneekteskap må forbys.

- Det dreier seg om voksne menn som forgriper seg på unge jenter. Dette er brudd på barnekonvensjonen og må forbys, sier Parmeggiani.

Underernært

Rapporten viser også at jenter i Sør er underernærte. Selv om jenter rent fysisk er mer motstandsdyktige enn gutter, forårsaker måten de forskjellsbehandles på helt fra barndommen, til at de blir svake og lite motstandsdyktige. I mange kulturer er det vanlig at gutter og menn spiser først mens jenter og kvinner må spise det som er igjen etter at mennene er mette. Når det er matmangel, betyr det at jentene får veldig lite eller ingenting å spise.

Underernærte kvinner får gjerne jernmangel som igjen kan føre til problemer under graviditet og graviditetsdød.

Samtidig som kvinner i Sør lider av underernæring, er overvekt et økende problem blant kvinner i den rike verden. En studie av britiske kvinner, viser at femti prosent av kvinnene er overvektige.

- Norge må gjøre noe

Det er gitt ut flere rapporter om kvinners tilstand tidligere, blant annet om volden mot kvinner.  Men denne Plan-rapporten er den første fullstendige statusrapporten på jenters levekår.

Tallene i rapporten er basert på de data som finnes innsamlet av blant annet FN. Dataene, og spesielt de fra land i Afrika sør for Sahara, er heftet med usikkerhet.

- Men uansett er det snakk om enorme tall, sier Parnmeggiani.

Plan Norge krever nå at utviklingsminister Erik Solheim inkorporerer et jenteperspektiv i all utviklings- og bistandsarbeid, jobber for at stater som har ratifisert barnekonvensjonen overholder den, og ikke minst åpner pengepungen for særskilte tiltak øremerket arbeid for jentebarns levekår.

FRATAS BARNDOMMEN: Mange jentebarn giftes bort og blir fratatt barndommen og muligheten til skolegang.
MÅ NØYE SEG MED RESTENE: I mange kulturer er det vanlig at menn og gutter spiser seg mette først, før jentene får spise restene. Dette fører til at mange jenter er underernærte.
MISHANDLES SEKSUELT: Den seksuelle mishandlingen av jenter starter i det jentebarna nærmer seg kjønnsmoden alder. Denne jenta i Nepal ble funnet lenket fast sammen med to andre jentebarn. I over et år ble de brukt som sexslaver.
UTSATT FOR HIV-SMITTE: På grunn av at jentebarn giftes bort til eldre menn, er de også mer utsatt for HIV-smitte. Ndeye Astou Mbaye (bildet) er med i en kampanje for å forebygge HIV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer