- Det er feigt ikke å ta ansvar

DRAMMEN (Dagbladet): På en lav, rolig og stø hedemarksdialekt angir Kai Mosether (32) fra Brumunddal fem medlemmer av Hells Angels (HA) som medansvarlige for den voldsomme bomba som sprengte hele Bandidos-hovedkvarteret i Drammen i lufta 4. juni 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er feigt ikke å ta ansvar, forklarer Kai Mosether (32) i Drammen tingrett.

Mosether sto klar med fluktbilen, og plukket opp John Gerhard Berg som kom på sykkel, etter at han hadde detonert bomba i en Transporter utenfor Bandidos-lokalene.

- Jeg har ingen annen enn meg sjøl å legge skylda på for det jeg har gjort, sa Mosether.

Sterkt plaget

36-åringen erkjenner straffskyld for grovt skadeverk og for å ha oppbevart bilen med bomba i sin garasje noen dager før eksplosjonen. Han nekter skyld etter den langt alvorligere mordbrannparagrafen, som tiltalen lyder på.

- At et menneskeliv gikk tapt, har plaget meg så mye at jeg etter hvert fant det riktig å tilstå alt, forklarer 36-åringen. Han innrømmer at de første politiavhørene var fulle av løgn. Dette ble han kjørt knallhardt på av forsvarerne til fem av de tiltalte som ikke har tilstått noe som helst.

Den 36 år gamle mureren har aldri vært medlem av HA. Men HA-medlemmer ble etter hvert kameratene hans.

En hovedmann

I tingretten sitter fire av dem, Roger Ekeberg, Hans Mikkelsen, Morten Holstad og Roger Elvsveen, i hovedsak på grunn av Mosethers politiforklaringer.

De fire skal ha kjent til det som skulle skje, mener Mo-sether, ut fra det han sjøl hørte og så før han tok oppdraget med å kjøre fluktbilen.

Berg, som sprengte bomba, har tilstått alt. Den siste tiltalte, Torkjel Alsaker, er angitt både av Mosether og Berg. Ifølge politiet skal Alsaker (kalt «Rotta») være hovedmannen bak Bandidos-bomba.

- Jeg fikk vite om Alsakers navn ved at Elvsveen skrev «Rotta» pluss to andre navn på handa si, da jeg spurte ham i ettertid hvem som kjente til attentatsaken, forteller 36-åringen. De to andre han skal ha skrevet navnet på, er ikke tiltalt.

«Hemmelig beskjed»?

Dagbladet kjenner til at Elv-sveen benekter dette på det mest bestemte, og forklarer at han ved den aktuelle anledningen var så tilgriset på hendene at han umulig kunne ha skrevet noe som helst. Ifølge Mosether skal Elvsveen har mimet samtidig. Grunnen til at han ikke snakket høyt, var at MC-folkene var livredde politiavlytting, ifølge Mosether.

Mosether forklarer at han ble spurt av Elvsveen og Berg om han kunne kjøre fluktbilen fra Drammen etter attentatet, sjøl om han ikke var medlem i MC-klubben. Ifølge 36-åringen ville ingen av de fire kameratene gjøre det, fordi de ville ha alibi den aktuelle natta.

- Jeg har egentlig ikke noe godt svar på hvorfor jeg sa ja, og på den måten viklet meg inn i dette, forklarer 36-åringen.

Bombeattentatet var nøye planlagt. Mosether forteller at han var med på en rekognoseringstur. De kjørte to ganger forbi Bandidos-huset 28. mai i 1997, men da ble det hele angivelig forpurret av Mosether, som skulle plukke opp Berg etter detonasjonen.

Planene var kjent

- Det ble for seint for meg å reise til Drammen den kvelden. Og jeg var nervøs for det jeg hadde gitt meg inn på. Da dette ble klart for Elvsveen, Ekeberg, Hoelstad og Mikkelsen, ble det er sur stemning i klubbhuset.

- Hoelstad sa til meg at neste onsdag skulle det skje, forklarer Mosether.

MC-klubben på Hamar kjente til at Bandidos i Drammen hadde møte i klubblokalene hver onsdag.