- Det er fint at folk skjønner alvoret, men jeg må se handling, ikke bare ord

Itta Helland-Hansen (34) om det vanskelige ebola-oppdraget.

JOBBET MED DØDSVIRUSET I fem uker har Itta Helland-Hansen (34) jobbet ved Leger uten grensers behandlingssenter i Monrovia (høyre). Under dette utbruddet har de behandlet like mange ebola-syke som alle de tidligere utbruddene til sammen. Foto: Privat og Pascal Guyot / AFP Photo / NTB Scanpix
JOBBET MED DØDSVIRUSET I fem uker har Itta Helland-Hansen (34) jobbet ved Leger uten grensers behandlingssenter i Monrovia (høyre). Under dette utbruddet har de behandlet like mange ebola-syke som alle de tidligere utbruddene til sammen. Foto: Privat og Pascal Guyot / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Itta Helland-Hansen (34) fra Trondheim kom hjem natt til onsdag etter fem uker i ebola-rammede Liberia.

Tirsdag ble en av hennes kollegaer i Leger uten grenser sendt hjem fra Vest-Afrika i smittevernkuvøse.

 - Det er alltid tungt å få beskjed om at en av oss er smittet, men vi må nok forberede oss på at det blir fler. Tross alle de forholdsreglene vi tar, så er det å bli smittet en mulighet. Men det mest uansvarlige er å ikke sende folk. Det er det som gjør at vi har havnet her vi er nå, sier Helland-Hansen til Dagbladet.

Om å beskytte seg Hun beskriver ebola som en snikende fare. Som noe du alltid må være bevisst på. Halland-Hansen var mye rundt i byen blant folk, og måtte hele tiden være forsiktig så hun ikke dultet inni andre. - Det er vanskelig å ikke ha noe kroppskontakt med andre folk, overhode. Hvis folk kom borti hånda mi på gata, måtte vi desinfisere og få på klorvann med en gang, sier Helland-Hansen. Hun jobbet ikke som helsepersonell, men med administrasjon og HR. De gikk fra dør til dør og informerte beboerne i Liberias hovedstad Monrovia om ebola. - Ondskapen i denne sykdommen er at den tar livet av de som steller med andre. Nettopp derfor var mange helsearbeidere som døde i starten av utbruddet. Det å unngå menneskelig kontakt er vanskelig. Hvis du har et sykt barn, så vil du jo ta deg av det, sier Helland-Hansen. Får ikke behandling På senteret hvor hun jobbet i Monrovia, så har de behandlet flere smittede enn alle de tidligere ebola-utbruddene har hatt til sammen. Nå nærmer dødstallet seg 4000 i Vest-Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer