Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er fint skiføre

Slik blir Terje Riis-Johansens siste dag som minister.

 SKAL HJEM: Terje Riis-Johansen går av som olje- og energiminister, og drar hjem til Telemark for å stille som fylkesordførerkandidat. Foto: Morten Holm / SCANPIX.
SKAL HJEM: Terje Riis-Johansen går av som olje- og energiminister, og drar hjem til Telemark for å stille som fylkesordførerkandidat. Foto: Morten Holm / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går kveld sprakk nyheten om at Terje Riis-Johansen går av som statsråd i dag. Inn kommer Ola Borten Moe.

Godt humør
Riis-Johansen var i godt humør da han møtte TV2 utenfor hybelen sin i hovestaden i dag morges.

- Jeg tror det blir en veldig fin fredag. Også er det meldt veldig fint skiføre i helga, sier han smilende.

Terje Riis-Johansen og Ola Borten Moe var i dag tidlig i møter i Olje- og energidepartementet, før Kongen i statsråd. I ettermiddag overrekkes nøklene til statsrådens kontor. Så drar han hjem til gården i Telemark, og hjem til Telemark Sp for å stille som fylkesordførerkandidat.

Den avtroppende olje- og energiministeren har bare pent å si om etterfølgeren Borten Moe.

- Han er en meget dyktig politiker. Han er i tillegg en hyggelig fyr og han har god dømmekraft, sier han til TV 2.

Derfor går han
Avgangen kommer ikke som noen stor overraskelse. Det siste tre-kvart året har vært turbulent for Riis-Johansen. Han er blitt hardt kritisert både for håndteringen av mastesaken i Hardanger og stadige utsettelser av CO2-renseanlegget på Mongstad. Denne uka, under VM, kom to vanskelige nyheter på rappen.

Til VG sier en kilde av utskiftningen skjer på verst tenkelige tidspunkt. Søndag starter regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud, og det er en tøff start for en ny statsråd. En sentral kilde sier til Dagbladet at grunnen til at statsrådskiftet skjer nå, er at det er viktig å ha en olje- og energiminister på plass før budsjettkonferansen starter, og at Terje Riis-Johansen måtte svare nominasjonskomitéen i Telemark Sp før fristen går ut 1. april.

- I tillegg har Sp kvittert ut noen viktige og store saker i det siste, sier kilden.

Ifølge VG skal Riis-Johansen ha tatt avgjørelsen i samråd med familien i jula. Ifølge Dagbladets kilde kom forespørselen fra Telemark Sp på samme tid.

- Var lei
To av Riis-Johansen skarpeste kritikere har vært Bellonas Frederic Hauge og Ketil Solvik-Olsen i Frp. Begge er nå lettet.

- På de to årene han har sittet, har Mongstad blitt utsatt med fire år. Han har ikke evnet å komme med en skikkelig energimelding. Vi var lei av han nå, sier Hauge.

- Forhåpentligvis kan dette medføre at viktige prosesser i norsk energipolitikk kommer på rett spor. Jeg håper det kan medføre fornyelse på noen av regjeringens standpunkter, sier Solvik-Olsen til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling