Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er flaut å si at jeg er lærer

Lærer har blitt et skjellsord, mener Oslo-lærerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er rett og slett flau over å fortelle mennesker jeg møter at jeg er lærer, sier Dag Andreas Hansen (29).

Han jobber som spesialpedagog på ungdomstrinnet ved Kastellet skole i Oslo. Han skriver til Dagbladet.no at han i en lengre tid har vurdert å slutte i yrket.

- For det første er det lønna latterlig lav i forhold til ansvaret. Det virker ikke som noen prisgir det arbeidet som gjøre for utvikle unge talenter. Ingen setter pris på arbeidet ditt utenom kollegaene dine, forteller Hansen.

Inkompetente og late

Han mener media framstiller lærere som dumme, inkompetente og late.

Det er han ikke alene om å mene. En ungdomskolelærer skriver til Dagbladet.no at «lærer» har blitt et skjellsord på grunn av «hetsen» fra media, politikere og «forståsegpåere».

Dagbladet.no har kontaktet over 3000 lærere i Oslo, og bedt dem svare på spørsmål om sin egen hverdag. Vi har fått svar fra 200 lærere fra over 90 forskjellige skoler.

Les også: «Selv seksåringer svarer frekt»

BLIR IKKE SATT PRIS PÅ:- For det første er lønna latterlig lav i forhold til ansvaret. Det virker ikke som noen prisgir det arbeidet som gjøres for utvikle unge talenter. Ingen setter pris på arbeidet ditt, sier Dag Andreas Hansen til Dagbladet.no. Foto: HÅKON EIKESDAL
BLIR IKKE SATT PRIS PÅ:- For det første er lønna latterlig lav i forhold til ansvaret. Det virker ikke som noen prisgir det arbeidet som gjøres for utvikle unge talenter. Ingen setter pris på arbeidet ditt, sier Dag Andreas Hansen til Dagbladet.no. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Mistrives på jobben

Et av spørsmålene Dagbladet.no stilte lærerne var: «Hva gjør at du mistrives på jobben?» Dårlig omtale og stadig mer papirarbeid og møtevirksomhet er det vanligste svaret.

«Hele tiden føler du at du er på etterskudd, alt det håpløse papirarbeidet som stjeler tid fra elever og undervisning. Jeg er lærer - ikke papirflytter!», skriver en ungdomskolelærer.

En annen lærer skriver at han aldri blir ferdig med ting: «Jeg har lang universitetsutdannelse og har jobbet flere steder før jeg begynte som lærer og aldri har jeg slitt så mye for å ha tid til å bli ferdig med ting. Jeg kunne vært 3 personer og allikevel ikke fått gjort den jobben som forventes av meg. Det er en krevende jobb, både fysisk og ikke minst mentalt.»

Drukner i papirarbeid

Flere av lærerene føler at det de stadig blir pålagt mer og mer papirarbeid, og mindre og mindre tid til å forberede undervisningen.

- Alt kontorarbeidet som vi må gjøre, stjeler mye tid fra den tiden som på 70-tallet kunne brukes til planlegging av gode timer, sier en som har jobbet som ungdomskolelærer siden 1976.

De stadig flere møtene føles også som en ekstra byrde:

image: - Det er flaut å si at jeg er lærer

«Vær så snill. Ikke send lærere på flere intetsigende møkkadårlige kurs som koster masse penger! Jeg har blitt sendt på noen. Gi pengene til skolene og ansett flere lærere isteden», skriver en ungdomskolelærer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media