FALSK NETTPROFIL: Politiet i Oslo reagerer på at noen legger ut falske politimeldinger på nett, og skal ta affære. Foto: Heiko Junge/Scanpix
FALSK NETTPROFIL: Politiet i Oslo reagerer på at noen legger ut falske politimeldinger på nett, og skal ta affære. Foto: Heiko Junge/ScanpixVis mer

- Det er flere meldinger som ikke er bra i det hele tatt

Oslopolitiet reagerer på en nyopprettet nettprofil som legger ut falske politimeldinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Rapport om forsøk på overfallsvoldtekt ved Akerselva. Rykker ut.»

Dette er blant meldingene som i formiddag er lagt ut på en falsk Twitter-profil som utgir seg for å være operasjonssentralen i Oslo.

- Jeg ser flere meldinger her som ikke er bra i det hele tatt. Dette må vi følge opp og få fjernet, sier operasjonsleder i oslopolitiet, Tor Grøttum, til Dagbladet.

- Når det legges ut meldinger om observasjon av en person bevæpnet med kniv, kan det skape frykt, sier han.

- Ikke morsomt Twitter-profilen er til forveksling lik den originale politi-profilen. Imidlertid står bildet av politiemblemet opp ned, og enkelte av meldingene kan leses som humoristiske.

Oslopolitiet ler ikke.

- Jeg ser her at det legges ut åpenbare falske meldinger. Hvem som har gjort det, eller hva agendaen er, vet jeg ikke. Det kan være et forsøk på å være morsom eller provoserende, men meldingene kan også oppfattes på andre måter, sier Grøttum.

Oslopolitiets operasjonssentral åpnet sin Twitter-profil i september i fjor, og er en av landets mest leste, med over 22 000 såkalte «followers», personer som følger profilen.

Det er straffbart å utgi seg for å være politi. Hvorvidt den eller de ansvarlige for den falske nettprofilen har gjort seg skyldige i lovbrudd, mener Grøttum det er for tidlig å fastslå.

- Det virker til tider som alt er tillatt på nettet. Her skal vi uansett ta affære, sier han.

Får mye oppmerksomhet Brukernavnet til den ekte og falske politi-profilen er tilsynelatende helt likt, men den falske blir avslørt om du kopierer brukernavnet inn i et annet program med andre fonter.

Da blir det tydelig at bokstaven l er erstattet av en stor i. På Twitter vil disse se helt like ut.

I løpet av et par timer søndag, har profilen fått hundrevis av nye «followers».

For ordens skyld: Her er den falske, og her er den ekte.

Flere forfalskninger Også andre har blitt utsatt for samme framgangsmåte, deriblant forfatter Tom Egeland.

- Jeg skjønner ikke helt vitsen. Det er ubehagelig. I hvert fall fordi vedkommende kommuniserer med folk som åpenbart tror det er meg, og det på en måte som jeg aldri ville gjort, sa Egeland til Dagbladet i fjor sommer.

Statsminister Jens Stoltenberg har lidd samme skjebne og det er også laget en falsk kongeprofil.

FALSK PROFIL: Skjermdump av den falske politi-profilen på Twitter.
FALSK PROFIL: Skjermdump av den falske politi-profilen på Twitter. Vis mer