Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er flere som vil oppfatte det ubehagelig at han nå gir en annen fremstilling

Tromsdal spent før forklaringen.

ERKJENNER STRAFFSKYLD FOR MEDVIRKNING: Christer Tromsdal. Arkivfoto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
ERKJENNER STRAFFSKYLD FOR MEDVIRKNING: Christer Tromsdal. Arkivfoto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Christer Tromsdal erkjente straffeskyld for flere grove bedragerier, og tilbød seg å erkjenne straffskyld for et annet hvis bare Økokrim endret tiltalepunktet, slik at det var DNB som ble ansett som fornærmet, da rettssaken mot ham og de to medtiltalte Terje Hvidsten og Anthony Bratli startet i dag i Oslo tingrett i dag. Der Tromsdal nå erkjenner skyld etter snuoperasjonen før jul, nekter de to sistnevnte fortsatt.

- Det har vært veldig belastende for ham. Det har vært lange runder og lange saker. Det har vært umulig for Tromsdal å komme i gang med virksomheter som er mer strømlinjeformet enn det tiltalen viser, sier forsvarer Erling O. Lyngtveit til Dagbladet.

Slipper straff for forsøk Økokrim-aktor Geir Kavlie opplyste i retten i dag også at Tromsdal har fått påtaleunnlatelse for tre forsøk på bedrageri i 2004, som han opprinnelig var tiltalt for. Det skjedde i desember, etter at Tromsdal endret forklaring, og det ble klart at han uansett vil bli dømt for det han erkjenner.

Tromsdal har tidligere beskyldt Økokrim for å drive heksejakt på ham. Nå sier forsvarer Lyngtveit at forholdet til Økokrim er normalt.

- Han ønsker å bidra til en mest mulig grei og konfliktfri gjennomføring av denne saken, sier Lyngtveit.

Også Økokrim sier forholdet til Tromsdal nå er bra.

- Det er som det skal være mellom påtalemyndigheten og en tiltalt, sier medaktor Håvard Kampen.

Ber om redusert straff Han sier de kommer til å vurdere om tiltalen skal endres på ett punkt, slik Tromsdal ønsker.

FORSVARER: Erling O. Lyngtveit. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORSVARER: Erling O. Lyngtveit. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Vi vil høre hans forklaring og vurdere det etter det, sier Kampen.

Tromsdals forsvarere kommer trolig til å be om at deler av straffen gjøres betinget.

- Tilståelsen og den lange tiden må få ganske vesentlig betydning for straffutmålingen, sier han.

Tromsdal ble i januar i fjor dømt til fengsel i tre år og ni måneder for grove bedragerier i del én av sakskomplekset som Økokrim de siste årene har rullet opp. Dommen er ikke rettskraftig. Hvis den blir det, ønsker Tromsdals forsvarere at det blir en samlet fastsettelse av straffen.

Spent Tromsdal Lyngtveit sier Tromsdal er spent før han skal forklare seg fra og med torsdag, men at han ikke frykter represalier.

- At tilståelsen er forbundet med et visst ubehag for ham er ingen stor hemmelighet. Det er flere som vil oppfatte det ubehagelig at han nå gir en annen fremstilling, men vi forutsetter at de opptrer ryddig, sier Tromsdal.

På hold Da den medtiltalte Terje Hvidsten ble spurt om hvordan han stilte seg til skyldspørsmålet, benyttet han for øvrig anledningen da til å gi uttrykk for at han setter liten pris på at saken har trukket ut som den har gjort. Han sa han ikke hadde hatt mulighet til å jobbe de siste seks årene, og at han i praksis sonet mens han ventet på utfallet.

- Han opplever at livet er blitt satt på hold fordi saken har tatt så lang tid, sier forsvarer Kim Gerdts.

Saken ble første gang behandlet i Oslo tingrett i 2012, men dommen ble senere opphevet på grunn av en inhabil meddommer.

Lik Dagbladet på Facebook