- Det er flere ting som tyder på at enkelte land forbereder seg på mulige aksjoner, men det er ikke tatt noen beslutninger

Barth Eide sier at Norge ikke har fått forespøresel om å delta i en aksjon mot Syria.

Foto. Nina Hansen / Dagbladet
Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kilder i den syriske opposisjonen skal ha fortalt at USA har bedt dem om å være forberedt på at det kan komme et angrep på Syria allerede torsdag eller fredag.

- Ikke naturlig å være med Utenriksminister Espen Barth Eide sier til NRK at Norge ikke har blitt spurt om å delta i en aksjon mot Syria.

- Det er flere ting som tyder på at enkelte land forbereder seg på mulige aksjoner, men det er ikke tatt noen beslutninger. Jeg vil nøye meg med å si at det er en meget alvorlig situasjon i Syria, som det er viktig at verdenssamfunnet forholder seg til. Men for Norges del er det bare aktuelt å delta i en eventuell militæraksjon under FN-mandat, sier Eide i en kommentar til NTB på telefon fra Israel.

I går kritiserte utenriksministeren FNs sikkerhetsråd for å nøle angående Syrias situasjon.

- Det er en skandale at FNs sikkerhetsråd ikke har kommet fram til et felles standpunkt til situasjonen i Syria, sa Barth Eide i går, etter det ble kjent at det hadde vært skyting mot FNs våpeninspektører i Syria.

Kjemiske våpen Våpeninspektørene var på vei til et område der flere hundre personer ble drept i forrige uke, for å undersøke om det hadde blitt brukt kjemiske våpen.

- GRUNNLØST: Syrias urenriksminister Walid Moualem sa på en pressekonferanse i dag at om bruk av kjemiske våpen blir brukt som en grunn til å angripe landet, så er det feil. Foto: REUTERS/ Khaled al-Hariri/NTBScanpix
- GRUNNLØST: Syrias urenriksminister Walid Moualem sa på en pressekonferanse i dag at om bruk av kjemiske våpen blir brukt som en grunn til å angripe landet, så er det feil. Foto: REUTERS/ Khaled al-Hariri/NTBScanpix Vis mer

Flere av de døde og skadde hadde symtomer som tydet på dette.

USAs utenriksminister John Kerry sa i går at de hadde nok bevis til å kunne fastslå at det hadde blitt brukt kjemiske våpen.

- Det er ingen tvil om at det er kjemiske våpen det syriske regimet, Assads regime, har brukt. De har forsøkt å utrydde dette nabolaget, sier Jay Carney, Obamas talsmann.

Krigstrommer Storbritannias statsminister David Cameron planlegger ifølge britiske medier en tale om Syria for parlamentet på torsdag. Tidligere i dag meldte CBS at Obama forbereder en uttalelse om Syria i løpet av de neste to dagene.
Syrias utenriksminister utfordret i dag de som har snakket om reaksjoner mot Syria til å finne bevis på at de har brukt kjemiske våpen.

- Vi hører folk slå på krigstrommene rundt oss. Om disse landene er villig til å sette igang et angrep mot syria, mener jeg at grunnlaget deres, om kjemiske våpen, er feil og grunnløs. Som jeg sa, jeg utfordrer dem til å legge fram ett eneste bevis, sa utenriksminister Walid Moualem på en pressekonferanse i dag, ifølge Al-Jazeera.

Leger Uten Grenser har fortalt at om lag 3600 personer har blitt behandlet for symptomer på nervegift på tre Leger Uten Grenser-støttede sykehus i Damaskus.

Pasientene ankom ifølge sykehusene innenfor tre timer onsdag i forrige uke. 355 av dem døde av skadene.