Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er folk høyt oppe i politiet som ikke ville være her i dag, fordi de frykter konsekvensene

Ikke ålreit, mener tidligere politimester i Vest-Finnmark.

HOLDT INNLEGG: Torbjørn Aas var en av dem som har bidratt i boka Politiledelse som ble lansert i dag. Her holder han et innlegg med blant andre politidirektør Odd Reidar Humlegård som tilhører. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
HOLDT INNLEGG: Torbjørn Aas var en av dem som har bidratt i boka Politiledelse som ble lansert i dag. Her holder han et innlegg med blant andre politidirektør Odd Reidar Humlegård som tilhører. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere politimester Torbjørn Aas i Vest-Finnmark politidistrikt holdt i dag et innlegg i forbindelse med lanseringa av boka «Politiledelse». Her tok han blant annet opp temaet åpenhet i politiet.

- Jeg har fått informasjon til meg at det er folk høyt oppe i politiet som ikke vil være her i dag fordi man frykter for konsekvensene, sa Aas under innlegget.

- Og det er ikke ålreit, fortsatte han.

- Ikke mange Etter innlegget presiserer Aas overfor Dagbladet at det er snakk om en person som har gitt ham denne tilbakemeldingen.

- Hvilke konsekvenser er det denne personen frykter frykter?

- Det veit ikke jeg. Men det er i hvert fall en ytring som er kommet til meg i forkant av denne samlinga, sier han.

- Håper det er en glipp I et større intervju i dagens Dagbladet sier Aas at han mener det er en mangel på åpenhet i politiet. I tillegg etterlyser han mer inkluderende holdninger.

Han sier også at han opplevde at politidirektør Odd Reidar Humlegård ga uttrykk for at han ikke ønsket at Aas skulle forklare seg for Gjørv-kommisjonen.

Odd Reidar Humlegård svarer i samme artikkel at åpenhetskulturen i politiet er noe de kontinuerlig jobber med.

- Jeg ønsker at det skal være åpenhet både sideveis og oppover, når det gjelder for eksempel saker som ikke håndteres etter rutine og retningslinjer, eller oppleves som seksuell trakassering. Bare på den måten kan vi bli bedre, sier han blant annet.

I innlegget sitt under boklanseringa i dag hadde Aas følgende kommentar til dette utsagnet:

- Jeg ser også at politidirektøren i Dagbladet i dag siteres på at han ønsker åpenhet både sideveis og oppover i politiet. Jeg håper det er en glipp. Jeg vil i hvertfall oppfordre til at åpenheten også går nedover, sier Aas.

- Ikke et problem Humlegård sier følgende til Dagbladet om dette:

- Jeg har ikke noen problemer med alle vinklinger, så jeg skjønner ikke hvorfor man problematiserer vertikale eller horisontale prosesser.

- Vi har jo skrevet brev om dette til alle politidistriktene der vi oppfordrer til å si ifra, så jeg opplever ikke at det er noe problem, fortsetter politidirektøren.

- Hva er din kommentar til det som kom fram i Dagbladet i dag, om at Aas opplevde at du ikke ønsket at han skulle forklare seg for Gjørv-kommisjonen?

- Det har jeg snakket med ham om her i dag, og vi har jo kommentert det tidligere. Jeg har sagt og vi har skrevet at  jeg kunne forstå at han kunne oppleve det på den måten, men det var altså ikke vår intensjon, sier Humlegård.

- Enige om at vi er uenige - Men vi forsto ikke hvorfor han var innkalt, og vi tillot oss da i «åpenhetens tegn» å spørre for å forstå hvorfor han var kalt inn. Da han forklarte det ble det selvfølgelig respektert. Det var ikke noe av det han skulle si som var problematisk. Det var for å forstå hva Stortinget hadde tenkt, at vi spurte ham, sier politidirektøren og fortsetter:

- Den andre delen av det er at jeg ikke kjenner meg inn i at han ble fortalt gjentatte ganger at han ikke skulle ha noen kommentar.

- Så det mener du ikke stemmer?

- Det har i så fall han en helt annen oppfatning av. Det har vi ikke sagt, og jeg har ikke sagt det, sier Humlegård. 

- Vi er enige om at vi nok ikke blir enige om hva som er rett versjon, sier Aas til Dagbladet om dette.

Boka «Politiledelse», som gir flere ulike perspektiver på politiets organisasjon og ledelse samt dets rolle og samfunnsoppdrag inneholder et spekter av artikler fra 21 erfarne og kjente politiledere, forskere, journalister og en tidligere høyesterettsdommer.

BOKA: Boka Politiledelse ble presentert hos Gyldendal Forlag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
BOKA: Boka Politiledelse ble presentert hos Gyldendal Forlag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!