ANMELDES FOR TRUSLER: Under en demonstrasjon mot Dagbladets trykking av karrikaturtegninger av profeten Muhammed advarte Mohyeldeen Mohammad mot at Norge kunne få et 11. september eller 7. juni. Nå politianmeldes han for trusler mot to journalister. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
ANMELDES FOR TRUSLER: Under en demonstrasjon mot Dagbladets trykking av karrikaturtegninger av profeten Muhammed advarte Mohyeldeen Mohammad mot at Norge kunne få et 11. september eller 7. juni. Nå politianmeldes han for trusler mot to journalister. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

- Det er folk på vei hit for å skyte dere nå

Dagbladet anmelder demonstrasjonstaler for trusler mot journalister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Et Dagblad-team kjørte i går til Larvik for å forsøke å få et intervju med Mohyeldeen Mohammad (24), etter at han har kommet med flere uttalelser som har skapt heftig engasjement blant muslimer og politikere.

Under en demonstrasjon sist fredag mot gjengivelse av en Muhammed-karikatur i Dagbladet, advarte Mohammad, som holdt hovedappellen, mot terror på norsk jord.

- Når skal norske myndigheter forstå dette her. Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje får vi en 11. september eller 7. juli på norsk jord. Det er ikke en trussel, men en advarsel, sa Mohyeldeen Mohammad da han holdt sin appell til de ca 3000 demonstrantene som hadde møtt fram.

Flere truslerDa Dagbladet ankom bopelen til Mohammads foreldre i går formiddag, opplyste et familiemedlem at 24-åringen ville returnere til bopelen i løpet av ettermiddagen. Mohyeldeen Mohammad er folkeregistrert på den aktuelle adressen.

Dagbladets team parkerte deretter rundt 100 meter fra Mohammads hjem. Etter en stund kom han kjørende og parkerte sin bil i gata ved siden av Dagblad-bilen, før han gikk bort til sjåførvinduet.

Dagbladets utsendte presenterte seg.

- Hvorfor sitter dere utenfor huset til foreldrene mine? Jeg bor ikke her lenger, sa Mohammad.

- Vi vil bare prate med deg.

- Hvis dere ikke drar nå blir dere skutt.

- Vi ønsker bare å prate med deg.

- Det er folk på vei hit for å skyte dere nå, svarte Mohyeldeen Mohammad til Dagbladets reportere.

Journalistene valgte å forlate stedet.

AnmelderDagbladet kommer til å anmelde Mohyeldeen Mohammad (24) for trusler.

- En grense er passert. Fram til hendelsen i Larvik har debatten vært innenfor det akseptable, men trusler finner vi oss ikke i. Dette er usselt og uakseptabelt, sier konstituert sjefredaktør i Dagbladet, Lars Helle.

Reaksjoner Utspillet om 11. september, som Mohammad kom med sist fredag, har vekket kraftige reaksjoner blant muslimske og norske politikere. Siden har Mohammad også støttet steining av homofile, kom det fram i et intervju i Klassekampen tirsdag.

Spaltist og tidligere leder for Muslimsk Studentsamfunn, Mohammad Usman Rana, betegnet Mohammads budskap som uislamsk, og at muslimer i Norge bør hindre at slike holdninger får grobunn i Norge:

- Jeg mener at muslimer i Vesten og Europa skal jobbe for at tradisjonell islam i en vestlig form forblir toneangivende med sitt fokus på praksis av islam og nulltoleranse for ekstremisme. Hans budskap er uislamsk og agitatorisk, sa Rana til Dagbladet i går.

I går ble Mohyeldeen Mohammad politianmeldt av Landsforeningen for lesbiske og homofile for utspillet om steining.

ANMELDER: Konstituert sjefsredaktør i Dagbladet Lars Helle ønsker å anmelde truslene. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
ANMELDER: Konstituert sjefsredaktør i Dagbladet Lars Helle ønsker å anmelde truslene. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer