BAN KI-MOONS PÅDRIVER:Statsminister Erna Solberg er medleder i FN-gruppa som skal sørge for at jenter får utdanning. Hun leder den største kvinnedelegasjonen til Davos. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
BAN KI-MOONS PÅDRIVER:Statsminister Erna Solberg er medleder i FN-gruppa som skal sørge for at jenter får utdanning. Hun leder den største kvinnedelegasjonen til Davos. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.Vis mer

- Det er for få kvinner her

Erna Solberg er i Davos med den største kvinnelige delegasjonen. Her snakker hun jentenes sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Seint i går kveld kom statsminister Erna Solberg til Davos. Hun leder an den største kvinnelige delegasjonen til World Economic Forum i Davos, som er et mannssterkt møtested. Av de over 2500 deltakerne, er bare femten prosent kvinner. Norge er den eneste regjeringen med kvinnelig statsminister og finansminister.

- Det er bare å se på deltakerne her, så ser du hvem som har økonomisk og politisk makt i verden, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Jobber for jentene - Det er for få kvinner her, men det kommer flere, både ledere og eiere. Det ser vi blant annet på land i Asia. Det å ha kvinner i ledende posisjoner over tid, påvirker hvilke utfordringer som løses, selv om det også har litt med bakgrunn å gjøre. Jeg ser et engasjement fra kvinnelige politiske ledere når det gjelder reproduktiv helse, jenter og utdanning. Kvinner har en tendens til å prioritere disse sakene, sier Erna Solberg.

En stor del av hennes jobb på Davos-konferansen, handler om nettopp jenter og utdanning. Erna Solberg leder FNs pådrivergruppe for å nå tusenårsmålet om å eliminere kjønnsulikhetene om utdanning innen 2015. I dag holdt hun innlegg i pådrivergruppa sammen med blant andre utenriksminister Børge Brende og FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Der lovet hun at høykvalitetsutdanning for jenter og unge kvinner vil bli prioritert på regjeringens bistandsbudsjett.

- Det å investere i jenters utdanning er min hjertesak. Det har så stor betydning for å nå andre mål også. Det har positiv effekt på helse, utvikling, velstand og så har det et rettferdighetsperspektiv når det gjelder å få delta i samfunnet og bli hørt, sier Solberg til Dagbladet.

Ifølge FN, fører utdanning av jenter til at kvinner får færre barn, lavere småbarns- og mødredødelighet, bedre mulighet til å sikre seg selv og familien økonomisk, bedre beskyttelse mot seksuell utnytting og underernæring, og til større sjanse for at deres barn igjen får skolegang. FN-arbeidet siden 2005 har båret frukter allerede. Ifølge Erna Solberg er andelen barn som ikke får skolegang, halvert på ti år.

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon sier han er svært glad for engasjementet Solberg har påtatt seg, og viser til at Norge er ett av de mest likestilte landene i verden.

Møter verdensledere Erna Solberg har tett program i Davos. Hun skal møte regjeringssjefer og statsoverhoder fra flere land, presidenten for Verdensbanken Christine Lagarde og næringslivsledere.

- Vi skal diskutere temaer som har betydning for norsk økonomi og norsk hverdag, sa Solberg.

I tillegg til tusenårsmålet om jenters utdanning, har statsministeren to andre hovedtemaer på agendaen de to dagene hun blir i Davis - økonomi og klima.