- Det er for mye av dette i Norge

Helseminister Jonas Gahr Støre innrømmer at målene om mindre tvang i psykiatrien langt fra er nådd.

TVANGSBRUK: Til tross for en klar politisk målsetting, har ikke tvangsbruken i norsk psykiatri gått ned, men heller økt de siste åra. Foto: Øistein Norum Monsen
TVANGSBRUK: Til tross for en klar politisk målsetting, har ikke tvangsbruken i norsk psykiatri gått ned, men heller økt de siste åra. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Helsemyndighetene i Norge har som mål at tvangsbruken i psykiatrien skal ned. Men de faktiske tallene viser at tvangsbruken har økt fra 2009 og stabilisert seg på et høyt niva de siste åra.

Helseminister Jonas Gahr Støre innrømte i går under et møte om tvang i psykiatrien, som ble arrangert av Det norske Vitenskaps-akademiet, at han ikke er fornøyd.

- Jeg mener at vi som samfunn skal ha et helt klart og tydelig mål og arbeide systematisk for å få tvangsbruken ned. Vi har lagt ned mange ressurser for det målet, men vi ser ikke nevneverdige resultater, sa han.

Kulturforskjeller Tema for møtet var hvordan samfunnet burde organisere og regulere psykisk helsevern, og Støre ga her utrykk for at bruken av tvang i psykiatrien er et område Norge ikke kan være stolte av.

VIL REDUSERE TVANG: Helseminister Jonas Gahr Støre sa i går under et innlegg om tvang i psykiatrien at det brukes for mye tvang i Norge, og at dette er et område Norge ikke kan være stolt av.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL REDUSERE TVANG: Helseminister Jonas Gahr Støre sa i går under et innlegg om tvang i psykiatrien at det brukes for mye tvang i Norge, og at dette er et område Norge ikke kan være stolt av. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Tvang må av og til brukes, men vi bør være enige i at det som utgangspunkt er for mye av det i Norge, og at det er fullt mulig å få tvangsbruken ned, sa helseministeren.

Generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse har tidligere uttalt til Dagbladet at han tror det er store kulturforskjeller i helseforetakene når det gjelder bruk av tvang. Slike kulturforskjeller mener også Støre eksisterer.

- Det er store variasjoner mellom helseforetakene. De har ulike arbeidsformer og kulturer, og ulike måter å arbeide på. Dette er et potensiale for endring, men det er også et potensiale for uro, sa Støre som fortsatte:

- Det kan vokse fram kulturer som er i strid med målene vi setter.

- Mer brukerinnflytelse I 2011 ble 5600 personer tvangsinnlagt til sammen 8300 ganger. I 2010 lå tallene på samme nivå. I 2009 ble rundt 5000 personer tvangsinnlagt til sammen 7200 ganger.

Støre sa at han mener det er behov for flere brukerstyrte behandlingsplasser og mer brukerinnflytelse, samt flere medikamentfrie behandlingsplasser.

- Vi må legge til rette for meningsfull brukerinnflytelse, sa han.

Kunnskap Videre uttalte helseministeren at dette er et område der det er behov for mer kunnskap.

- Med kunnskap kan vi skreddersy og standarisere behandlingen. Vi har enda ikke kommet fram til en standard og hvordan vi kan holde de ansvarlige ansvarlig.

- Vi må se på ledelse og kompetanse, fortsatte Støre, som mener tjenestene i hele helsevesenet må bli koordinerte for å nå målene om en reduksjon av tvangsbruk i psykiatrien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer